Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Harrysons helvändning – efter tuffa sjukdomstiden

Robert Wells, Peter Harryson och Anders Berglund fick ställa in höstens turné ”Originalet på turné”.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
För ett och ett halvt år sedan stannade Peter Harrysons hjärta. I dag mår han mycket bättre och tränar för fullt för att hålla formen.
Foto: HENRIK JANSSON
För ett och ett halvt år sedan stannade Peter Harrysons hjärta. I dag mår han mycket bättre och tränar för fullt för att hålla formen.
Foto: NORA LOREK

Programledaren och skådespelaren Peter Harryson trivs med livet som pensionär. 

Efter en inställd turné med ”Så ska det låta”-kollegerna Robert Wells och Anders Berglund har han mest uppehållit sig i lägenheten i Göteborg. Varje dag cyklar han en mil för att hålla formen efter blodförgiftningen som nästan tog hans liv. 

– Ett tag tänkte jag att det skulle vara skönt att bara försvinna. Det var inget svårt att dö, mycket enkelt att göra, säger han.  

Programledaren om • Svåra sjukdomstiden • Familjens stöd • Pensionen 

Peter Harryson står och förbereder dagens lunch. Fläskkarré med potatis står på menyn. Sedan flera år tillbaka är han pensionär och tillvaron beskrivs som lugn, med inte speciellt mycket saker på agendan. 

– Jag tränar inför SM i väggklättring. Jag är pensionär och gör inte mycket mer än vad jag ska, säger Peter Harryson. 

Programledaren och skådespelaren var i mars aktuell med turnén ”Originalet på turné”, med forna ”Så ska det låta”-kollegerna Robert Wells och Anders Berglund, innan coronapandemin satte käppar i hjulet. 

– Just nu är tanken att turnén ska bli av i september i stället, men det tror jag så mycket jag vill på. Annars har jag inte drabbats speciellt mycket av pandemin, förutom att jag är i riskzon och måste stanna inne – men det jag brukar göra i vilket fall som helst. 

Firar 50 år som gifta nästa år

Peter Harryson har dock hunnit med två föreställningar i sommar. På Åstols rökeri och Sjömagasinet i Göteborg har han under anpassade former underhållit gäster tillsammans med gitarristen och bästa vännen Bengt Magnusson. 

– Föreställningarna streamades över hela världen. Jättemodernt. Jag har aldrig streamat förut och det var fantastiskt. Människor från Frankrike ringde och skrev sms. De tyckte det var kul att se en på tv. Internationellt och fint. 

Annars har han mest uppehållit sig i lägenheten i centrala Göteborg, där han bor tillsammans med hustrun Charlotte Kuylenstierna. 

– Min fru och jag har väldigt mycket tid med varandra nu. Det är ganska trevligt faktiskt. Hittills har vi kommit bra överens. 

Nästa år har de varit gifta i 50 år och firar guldbröllop. 

– Det är ett år kvar och hinner hända mycket. Du ser ju vad som hänt under pandemitiden. Det kan komma vad fan som helst i vägen, men vi ska försöka fira det på något sätt. Helst av allt skulle jag vilja åka till Paris eller London, men vi får väl se om restriktionerna lättas. 

Är det ställen som du brukar besöka?

– London framför allt. London och jag är i symbios. 

Dog på sjukhuset

För drygt ett och ett halvt år sedan svimmade Peter Harryson i lägenheten och fick föras akut till sjukhus. Han hade drabbats av en allvarlig blodförgiftning i benet och var nära att dö när hjärtat stannade plötsligt på sjukhuset. 

– Jag åkte in med lunginflammation, njursvikt och tre fyra andra olika sjukdomar. Sedan stannade mitt hjärta. De fick i gång mig och hade mig inlåst i respirator i tre veckor. De räddade livet på mig, det gjorde de, och det är fantastiskt vad sjukhuspersonalen klarar av. Jag är evigt tacksam. Ett tag tänkte jag att det skulle vara skönt att bara försvinna. Det var inget svårt att dö, mycket enkelt att göra.

Du är inte rädd för döden efter det här?

– Nej, man somnar till bara och så är det bra med det. Det är inga ljus i tunnlar eller något liv som dansar fram i en kavalkad. Det är väldigt odramatiskt, tycker jag. 

Tappade 36 kilo – blev av med sin diabetes

Totalt blev han kvar på sjukhuset i 15 veckor och läkarna opererade benet 22 gånger. Under den tiden gick han ner 36 kilo i vikt eftersom han inte åt nånting. 

– Läkarna sa att det var fel sätt att banta på. Det är inte bra att gå ner så fort i vikt som jag gjorde. Men jag mår jättebra, bättre än vad jag har gjort på många många år. Nu väger jag under 100 kilo och det har jag inte gjort på ett bra tag. 

Ett kritiskt tillstånd vändes till något positivt. Efter sjukhusvistelsen blev Peter Harryson fri från sin diabetes och har inte tagit någon insulinspruta på ett år. Han har även anpassat kosten för att må bättre. 

– Jag äter diabetesmat. Det blir mycket grönsaker och mindre kött. Nu äter jag mer som man ska göra. 

För att behålla formen cyklar Peter Harryson på en träningscykel i lägenheten varje dag, något som han har gjort i ett halvår.

– Jag cyklar en mil om dagen för att hålla mig i form. Det är jävligt tråkigt ibland, att sitta och mala på och så händer ingenting. Men nu är jag nere på 17 minuter ungefär och det är riktigt skönt att se resultat – man känner sig duktig efteråt om inte annat. 

Påverkas ekonomiskt 

Peter Harryson säger att han är pensionär sedan flera år tillbaka, trots att han ibland gör diverse jobb. Så länge någon är villig att lyssna ställer han gärna upp. 

– Men det börjar väl bli lite tunt med sånt där. Pensionen räcker lagom till alla mina räkningar och försörjningen av bilen. Men ska jag ha lite guldkant på tillvaron gör det ingenting om jag får ett jobb lite då och då.  

Har coronapandemin påverkat dig ekonomiskt?

– Absolut, jag har fått ta av mina sparpengar och det var en stor inkomst som försvann i samband med turnén. Det hade så klart gett lite pengar. 

Du klarar dig ändå på pensionen?

– Det gör jag ju med nöd och näppe, men klarar mig gör jag.

Det här är Peter Harryson

Ålder: 72 år. 

Bor: Göteborg.

Familj: Hustrun Charlotte Kuylenstierna, barnen Beata Harryson och Oscar Harryson samt barnbarn. 

Gör: Programledare och skådespelare. 

Aktuell med: Kommande turnén ”Originalet på turné” i september. 


Peter Harryson tar ton i ”Så ska det låta” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.