Hannes Holm slår tillbaka – efter Peter Birros ord

Peter Birro
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Adam Pålsson spelar huvudrollen i filmen om Ted Gärdestad.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Hannes Holm regisserar filmen om Ted Gärdestad.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Peter Birro hoppar av filmen om Ted Gärdestad – efter att Hannes Holm jobbat om hans manus.

Nu svarar Hannes Holm på Peter Birros hårda ord:

"Det är vanlig manus-framtagning", skriver han i ett sms. 

Inför den kommande storfilmen om Ted Gärdestad, med "Torka aldrig tårar utan handskar"-skådespelaren Adam Pålsson i titelrollen, var det Peter Birro som skrev manus.

Men nu vill han inte stå som manusförfattare till filmen längre, säger han till filmmagasinet FLM.

– Jag är inte manusförfattare till filmen om Ted, säger Peter Birro.

Peter Birro väljer bort Ted Gärdestad-filmen efter Hannes Holms ändringar


LÄS MER: Årsdagen: Så dog Ted Gärdestad 1997


Efter att ha skrivit sitt manus om Ted Gärdestad så har det bearbetats om så pass mycket av "En man som heter Ove"-regissören Hannes Holm, att Birro inte längre vill ha sitt namn på filmen. Efter ett beslut han tagit tillsammans med producenten så har han därför tagit bort sig själv som manusförfattare.

– Efter det att jag slutfört mitt arbete har mitt manuskript bearbetats av regissören Hannes Holm och producenten Lena Rehnberg på ett så omfattande sätt att jag inte längre kan stå bakom det. Jag har därför i samråd med producenten valt att ta bort mitt namn från filmen, säger Peter Birro i FLM.


LÄS MER: De spelar mot Adam Pålsson i filmen om Ted Gärdestad


Men trots det drastiska beslutet får Peter Birro inte uttala sig mer om vad som gjorde att han valde att avsluta samarbetet med Hannes Holm, eller vilken ändring i manuset som fick honom att lämna.

– Jag kan inte prata mer om detta, säger han.

Men nu slår Hannes Holm slår tillbaka – efter Peter Birros ord:

"Det är vanlig manus-framtagning", skriver han i ett sms. 

Ted Gärdestads bror Kenneth har varit behjälplig när Peter Birro skrivit sitt manus.

– Det är väldigt tråkigt att det blir en konflikt. För Peter Birros skulle är jag ledsen, men jag tror att filmen kommer att bli bra ändå, säger Kenneth Gärdestad.

Han vill inte rikta någon kritik mot Hannes Holm.

– Jag är tacksam för att filmen blir gjord. Och glad för att Hannes Holm fick möjlighet att göra detta. Men det är produktionsbolaget som bestämt detta. Jag har inte alls haft något finger med, säger han och berättar att han inte haft kontakt med Peter Birro på flera månader.

Producenten beklagar konflikten

Lena Rehnberg är producent för filmen.

– Vår regissör gör en regiversion av manuset när de ska regissera. Det är väldigt vanligt. Och alla manusförfattare gillar inte det. Det är inte mer än så, säger hon om avhoppet.

Om att Peter Birro nu plockar bort sitt namn från filmen, säger hon:

– Vi är överens om att han ska ta bort sitt namn, och det är i samråd med oss. Det är klart att jag tycker att det är jättetråkigt, säger Lena Rehnberg.

Utöver Adam Pålsson i rollen som Ted Gärdestad, kommer skådespelare som Jonas Karlsson, Happy Jankell och Maria Kulle vara med i filmen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.