Peter Birro Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSENPeter Birro Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Peter Birro Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Adam Pålsson spelar huvudrollen i filmen om Ted Gärdestad. Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅNAdam Pålsson spelar huvudrollen i filmen om Ted Gärdestad. Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Adam Pålsson spelar huvudrollen i filmen om Ted Gärdestad. Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Hannes Holm regisserar filmen om Ted Gärdestad. Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅNHannes Holm regisserar filmen om Ted Gärdestad. Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Hannes Holm regisserar filmen om Ted Gärdestad. Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Hannes Holm slår tillbaka – efter Peter Birros ord

Publicerad

Peter Birro hoppar av filmen om Ted Gärdestad – efter att Hannes Holm jobbat om hans manus.

Nu svarar Hannes Holm på Peter Birros hårda ord:

"Det är vanlig manus-framtagning", skriver han i ett sms. 

Inför den kommande storfilmen om Ted Gärdestad, med "Torka aldrig tårar utan handskar"-skådespelaren Adam Pålsson i titelrollen, var det Peter Birro som skrev manus.

Men nu vill han inte stå som manusförfattare till filmen längre, säger han till filmmagasinet FLM.

– Jag är inte manusförfattare till filmen om Ted, säger Peter Birro.

Peter Birro väljer bort Ted Gärdestad-filmen efter Hannes Holms ändringar

 

LÄS MER: Årsdagen: Så dog Ted Gärdestad 1997

 

Efter att ha skrivit sitt manus om Ted Gärdestad så har det bearbetats om så pass mycket av "En man som heter Ove"-regissören Hannes Holm, att Birro inte längre vill ha sitt namn på filmen. Efter ett beslut han tagit tillsammans med producenten så har han därför tagit bort sig själv som manusförfattare.

– Efter det att jag slutfört mitt arbete har mitt manuskript bearbetats av regissören Hannes Holm och producenten Lena Rehnberg på ett så omfattande sätt att jag inte längre kan stå bakom det. Jag har därför i samråd med producenten valt att ta bort mitt namn från filmen, säger Peter Birro i FLM.

 

LÄS MER: De spelar mot Adam Pålsson i filmen om Ted Gärdestad

 

Men trots det drastiska beslutet får Peter Birro inte uttala sig mer om vad som gjorde att han valde att avsluta samarbetet med Hannes Holm, eller vilken ändring i manuset som fick honom att lämna.

– Jag kan inte prata mer om detta, säger han.

Men nu slår Hannes Holm slår tillbaka – efter Peter Birros ord:

"Det är vanlig manus-framtagning", skriver han i ett sms. 

Ted Gärdestads bror Kenneth har varit behjälplig när Peter Birro skrivit sitt manus.

– Det är väldigt tråkigt att det blir en konflikt. För Peter Birros skulle är jag ledsen, men jag tror att filmen kommer att bli bra ändå, säger Kenneth Gärdestad.

Han vill inte rikta någon kritik mot Hannes Holm.

– Jag är tacksam för att filmen blir gjord. Och glad för att Hannes Holm fick möjlighet att göra detta. Men det är produktionsbolaget som bestämt detta. Jag har inte alls haft något finger med, säger han och berättar att han inte haft kontakt med Peter Birro på flera månader.

Producenten beklagar konflikten

Lena Rehnberg är producent för filmen.

– Vår regissör gör en regiversion av manuset när de ska regissera. Det är väldigt vanligt. Och alla manusförfattare gillar inte det. Det är inte mer än så, säger hon om avhoppet.

Om att Peter Birro nu plockar bort sitt namn från filmen, säger hon:

– Vi är överens om att han ska ta bort sitt namn, och det är i samråd med oss. Det är klart att jag tycker att det är jättetråkigt, säger Lena Rehnberg.

Utöver Adam Pålsson i rollen som Ted Gärdestad, kommer skådespelare som Jonas Karlsson, Happy Jankell och Maria Kulle vara med i filmen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag