Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Petas från ”På spåret” – SVT vill ha in kvinnor

Bandet Augustifamiljen petas från ”På spåret” efter 10 år.
Foto: SVT
Fredrik Lindström och Kristian Luuk bekräftas bli kvar.
Foto: SVT
SVT vill få in fler kvinnor i programmet i nästa säsong.
Foto: BO HAKANSSON, BILDUPPDRAGET / BILDUPPDRAGET, TEL 031-226050

Augustifamiljen har varit husband i ”På spåret” i tio år men nu gör de sin sista säsong – ett beslut som kommer från SVT.

Nu när bandet ska ersättas vill man få in fler kvinnor i programmet.

– Det är viktigt att vi är representativa på alla plan, även när det gäller kön, säger Christina Hill, programchef i Göteborg.

På fredag sänds finalen av SVT:s långkörare ”På spåret”, där Kristian Luuk är programledare och Fredrik Lindström domare.

Men husbandet sedan tio år, Augustifamiljen, kommer inte att synas i nästa säsong. SVT bekräftar att de har tagit beslutet om att inte fortsätta samarbetet.

– Ja, det stämmer. ”På spåret” är ett förvaltningsuppdrag, det har funnits i många år och kommer troligtvis att finnas många år framöver. Vårt uppdrag är att hela tiden skruva, det får inte stå för still. Det måste följa med sin tid och det måste hända grejer för tittarna, säger Christina Hill, SVT:s programchef i Göteborg och fortsätter:

– Augustifamiljen har varit husband i tio år, det har varit fantastiskt på alla sätt. Det finns inget missnöje i botten, däremot känner vi att det är den delen nu som står på tur.


Augustifamiljen: ”Blandade känslor”

Augustifamiljen består av sex manliga musiker. Vem som ersätter dem är ännu oklart – men enligt SVT är det av avgörande betydelse att få in fler kvinnor.

– Det är viktigt att vi är representativa på alla plan, även när det gäller kön. När vi anlitade Augustifamiljen för tio år sedan så var de ett befintligt band och vi visste precis vilka de var. Men nu när vi ska gå vidare så är det klart att vi måste tänka på det, säger Christina Hill.

Stefan Sporsén, kapellmästare för Augustifamiljen, berättar att det varit tio år av fint samarbete och att det känns ledsamt att lämna programmet.

– Det är blandade känslor. Det har varit ett väldigt lustfyllt arbete. Vi känner oss väldigt stolta över den här säsongen, det är kul att avsluta med flaggan i topp. Vi har gjort vårt bästa för att vara progressiva inom vår del av programmet. Vi har försökt bredda det musikaliska uttrycket både med låtval och artister, säger han.

Programledaren Kristian Luuk kommenterade beskedet om Augustifamiljens på sin Instagram under måndagskvällen. 

”Dessa magiska killar. På fredag ser ni Augustifamiljen för sista gången i På Spåret. Tack för tio fantastiska år! Det har varit en oförglömlig resa och en ära. Jag älskar er!”, skriver Luuk och delar med sig av en bild på bandet. 

https://www.instagram.com/p/BuCWBnXgzBK/

Augustifamiljen

Stefan Sporsén – kapellmästare, keyboard, trumpet och sång

Daniel Gilbert – gitarr och sång

Simon Ljungman – gitarr och sång

Björn Almgren – saxofon, keyboard

Sylvester Schlegel – trummor

Jonas Gustavsson – bas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.