Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Persson om ”438 dagar”: ”Positivt överraskad”

Här är trailern till ”438 dagar” med Gustaf Skarsgård och Matias Varela.
Johan Persson är ”positivt överraskad” av filmatiseringen av boken ”438 dagar”. Foto: JENS L'ESTRADE
Filmen är baserad på journalisternas självbiografiska bok. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Det råder skilda åsikter om filmen ”438 dagar” – även bland de närmast berörda.

Nu uttalar sig Johan Persson om dramatiseringen av hans och Martin Schibbyes tid som fångar i Etiopien.

”På det stora hela berättar filmen vår historia, tycker i alla fall jag”, skriver Johan Persson på Facebook. 

Den kritikerhyllade filmen ”438 dagar” är baserad på Martin Schibbyes och Johan Perssons självbiografi med samma namn. Filmen är en dramatisering av tiden som de två journalisterna satt fångna i Etiopien mellan 2011 och 2012.

Men hyllningar till trots har filmen fått motta kritik. Bland annat har den ifrågasatts för att vara överdramatiserad jämfört med boken och journalisternas upplevelser.

Martin Schibbye kommenterade själv verket i en essä i Expressen.

Jag är full av beundran för arbetsinsatsen hos de män och kvinnor, som framför och bakom kameran, lagt ner sin själ i biofilmen '438 dagar'”, skriver Martin Schibbye.

Samtidigt framförde han kritik mot inslag i filmen som inte stämmer överens med verkligheten.

Martin Schibbye och Johan Persson satt fångna i Etiopien mellan 2011 och 2012. Foto: OKÄND

”Tagna ur fantasin”

Enligt Martin Schibbye handlar det bland annat om tillagda skottljud och en bränd by. Det handlar även om påhittat bevis mot tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) och hans inblandning i oljebolaget Lundin Petroleum i Etiopien.

Men främst är det gestaltningen av det afrikanska fängelset som upprör. Martin Schibbye menar att det framstår som mer våldsamt och hotfullt än det faktiskt var. Han är också kritisk mot att filmen inte visade de fängslade etiopiska journalisterna som också hade tystats och som satt i fängelset.

Många scener är tagna ur fantasin och har ingen förlaga vare sig i verkligheten eller i boken och det är helt okej. Fiktion är fiktion. 

Men det som är mest ledsamt är ändå hur produktionen valt att gestalta fängelset. Filmskaparna verkar ha tänkt sig ett fängelse i Afrika i stället för att utgå från boken och vår verklighet, skriver Martin Schibbye.

Johan Persson: ”Positivt överraskad”

Nu har även Johan Persson valt att uttala sig om filmen.

På sin Facebook skriver han om svårigheten med att ha självdistans till något som handlar om en själv. Trots det är han ”positivt överraskad” av filmen.

För en gångs skull har man gjort en svensk storfilm som är både spännande och välgjord, som dessutom tar upp viktiga frågor som pressfrihet och multinationella bolags samröre med diktaturer. På det stora hela berättar filmen vår historia, tycker i alla fall jag. Förhoppningsvis når den en bred publik”, skriver Johan Persson.

Filmskaparna: ”Ingen lätt uppgift”

Även filmens skapare, Peter Birro och Jesper Ganslandt, har gjort ett inlägg i samtalet. Då i form av en kulturdebatt i Expressen, som svar på Martin Schibbyes kritik. 

Filmskaparna betonar att det inte är en ”lätt uppgift” att filmatisera den komplexa historien som är ”438 dagar”.

Samtidigt menar de att kritiken till viss del inte stämmer. De skriver att det visst finns faktaunderlag för att skildra Carl Bildts inblandning på sättet som görs i filmen. I det hänseendet har uppgifter från utomstående källor vävts in i historien.

Likväl menar filmskaparna att de tagit uppgifter från rapporter eller ögonvittnen och gjort det till en del av Martin Schibbyes och Johan Perssons resa. På så sätt har skottlossningen och den brinnande byn tagits in i filmatiseringen.

Vi ville göra en spelfilm av Johan Perssons och Martin Schibbyes fantastiska bok för att den kan förmedla något som inte en dokumentär kan. Att vara på plats i en dramatisering av deras historia. Att känna, uppleva och tänka. Det hoppas vi att man gör när man ser filmen,” skriver filmskaparna.

LÄS MER: Vi ljuger inte om Bildt i filmen ”438 dagar”