Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personalmötet som kan avgöra Timells stämning

Martin Timell berättar för Dagens Media om den kommande stämningen.Foto: Mikael Sjöberg
Timell ska nu stämma TV4-gruppens vd Casten Almqvist för förtal.Foto: OLLE SPORRONG
Casten AlmqvistFoto: OLLE SPORRONG
Martin Timell under rättegången förra året. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ett uttalande under ett slutet personalmöte kan fälla kanalens vd. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter anklagelser om allvarliga arbetsmiljöproblem bröt TV4 avtalet med Martin Timell. 

Tv-profilen ska nu stämma TV4-gruppens vd Casten Almqvist för förtal – och ett uttalande under ett slutet personalmöte kan fälla kanalens vd. 

– Jag blir inte så förvånad att Timell avser att göra detta, säger generalsekreterare Anne Ramberg.

I en intervju med branschtidningen Dagens Medias reporter Janne Naess berättar Martin Timell att han ska stämma Casten Almqvist, vd för TV4-gruppen, för förtal. 

– Varför kallade han mig unken ficklukt? Varför enskilt rötägg? Varför en skam för kanalen? Vilken chef gör så? Hans uttalanden var bara för att skada mig. Varför?

För att kunna åtalas för förtal måste flera kriterier uppfyllas, berättar juridikexperter som Expressen talat med. 

Det första kriteriet är ordvalet. 

Enligt Johan Åberg, advokat vid Westermark Anjou och expert på förtalsfrågor, ligger ordvalen ”rötägg”, ”skam” och ”unken ficklukt” i gränslandet för vad som innebär förtal.

– Att någon säger att en person är dum i huvudet innebär inte förtal, anser man enligt praxis. Det är mer av ett omdöme, säger han. 

 

Experterna: Då kan Casten Almqvist fällas för förtal

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke anser att ordvalen i fråga snarare rör sig om ”värdeomdömen”. 

– Att bara säga att någon är ett rötägg eller ett svin är inte tillräckligt för att det ska röra sig om förtal. Sådana värdeomdömen får man faktiskt stå ut med, säger han. 

Det andra kriteriet är sammanhanget. 

En person som anklagar någon för att vara ett ”rötägg” i en intervju som publiceras i en tidning eller på en kanal kan inte anklagas för förtal. Då hamnar i stället ansvaret på den ansvarige utgivaren för mediebolaget i fråga. 

Nils Funcke.Foto: YLWA YNGVESSON

Enligt Resumé ska Casten Almqvist ha kallat Martin Timell för ”ett enskilt rötägg, en unken luftficka, ett undantag” under det krismöte på TV4 som slutade med att samarbetet med Martin Timell bröts. Det kan innebära att vd:n gjort sig skyldig till förtal, enligt en expert. 

– Det kan vara att det är berättat för en större krets av medarbetarna och då kan det vara förtal förutsatt att det är ett uttryck som utsätter Martin Timell för andras missaktning. Det är den frågeställningen som domstolen får titta på. Säger han det i ett rum för ett antal människor, även om det är internt, så får han stå för det, säger Johan Åberg.

Anne Ramberg om Martin Timells stämningar

Nils Funcke menar dock att det finns omständigheter som kan göra det försvarligt att lämna uppgifter som kan anses vara förtal. Han syftar på att TV4 bröt samarbetet och plockade bort Martin Timell från tablån. 

– Om du som vd gör det utan att säga någonting blir det också märkligt. Då kan det vara försvarligt att man nämner att det är på grund av det här och det här som vi har beslutat att avsluta samarbetet med Martin Timell, säger han. 

Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet och vill inte närmare kommentera Martin Timells stämning om förtal. 

– Man måste ha mycket mer kött på benen. I sak vill jag inte kommentera det, men om jag säger så här: Jag blir inte så förvånad att han avser att göra det, säger hon. 

Anne Ramberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Martin Timell berättar i samma intervju med Dagens Media att han ska stämma TV4 för avtalsbrott. Tv-profilen menar att TV4 drog in lönen för de återstående tre åren på hans kontrakt. 

– Jag har fortfarande inte fått veta varför de bröt vårt avtal. Jag har inte fått veta av dem vilka anklagelser som riktats mot mig, och har därför inte kunnat vare sig svara eller försvara mig, säger han till tidningen. 

Arbetsrättsjuristen: Så kan Timell lyckas

Advokaten Pia Attoff från advokatfirman AttoffLaw har jobbat med arbetsrättsfrågor i 15 år. Hon säger att Martin Timell, enligt uppgift från tingsrättens dom verkar ha agerat som konsult via eget bolag och inte som anställd. Eventuellt kontraktsbrott är reglerat framför allt i parternas avtal. Det kan därför vara svårt att uttala sig om det rör sig om ett kontraktsbrott. 

– Jag misstänker att TV4 tycker att han har genom sitt agerande åsamkat TV4 skada och att det därigenom blivit ett kontraktsbrott. Det finns en allmän generell regel att man ska agera lojalt mot sin kontraktspart, säger hon. 

För att Martin Timell ska vara framgångsrik i sin talan måste han bevisa att han rätt till ersättning för uppdragstiden och inte har orsakat något kontraktsbrott, säger Pia Attoff.

– Har han inte orsakat någon skada som till exempel påstått arbetsmiljöproblem eller på annat sätt agerat felaktigt i förhållande till TV4, så har ju Timell troligen inte begått något kontraktsbrott. 

TV4: ”Allvarliga arbetsmiljöproblem”

TV4:s kommunikationschef Malin Willers skriver i ett mejl till Expressen:

TV4 avslutade samarbetet med programledaren på grund av allvarliga arbetsmiljöproblem. Två oberoende, externa utredningar har konstaterat att det förekommit allvarliga missförhållanden i arbetsmiljön på produktionen. Programledaren har naturligtvis fått veta varför samarbetet avslutades och han har fått regelbunden återkoppling kring sitt beteende. TV4 accepterar inte kränkningar och trakasserier. Det enda vi möjligtvis ångrar är att vi inte agerade med samma kraft tidigare som vi gjorde under hösten 2017, vilket vi också fått korrekt kritik för”. 

Expressen har varit i kontakt med Martin Timell som inte vill ge någon ytterligare kommentar. 

– Du får titta på Dagens Media. Det är allt jag har att säga. Jag säger inte något till någon, säger han. 

Expressen har också varit i kontakt med Martin Timells advokat Hanna Lindblom som avböjt kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.