Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Persbrandts påhopp mot "Beck"-kollegan

Mikael Persbrandt. Foto: SVEN LINDWALL
Lena T Hansson med Peter Haber. Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ
Mikael Persbrandt. Foto: / DN TT NYHETSBYRÅN
Peter Haber och Mikael Persbrandt i "Beck: Familjen". Foto: BALDUR BRAGASON / PHOTO: BALDUR BRAGASON © NORDISK FILM PRODUCTION A
Foto: BALDUR BRAGASON / PHOTO: BALDUR BRAGASON © NORDISK FILM PRODUCTION A
Foto: / SVENSK FILMINDUSTRI
1 / 7

Mikael Persbrandt kritiserar "Beck"-kollegan Peter Haber hårt i självbiografin "Så som jag minns det".

Persbrandt kallar Haber för diva – samtidigt berättar han att han själv sparkades från "Beck" efter att av misstag ha erkänt drogpåverkan.

"Det måste vara plågsamt och krångligt att vara Peter Haber", menar Persbrandt i boken.

Våren 2015 stod det klart att Mikael Persbrandt lämnar "Beck"-filmerna.

"Mikael har filmat klart Beck", meddelade skådespelarens agent.

Då hade Persbrandt spelat polisen Gunvald Larsson i 31 filmer sen 1997. I filmerna jobbade Persbrandt tätt tillsammans med huvudpersonen Martin Beck, spelad av Peter Haber, 64.

Nu berättar Persbrandt, i självbiografin "Så som jag minns det", att han aldrig kom nära Haber – i stället kritiserar han sin kollega hårt. Persbrandt kallar Haber för en diva och berättar i boken:

"För hans divighet. För att han sätter sig på en piedestal – och det är verkligen ingen tjusig piedestal. För hur han beter sig på setet. Inte mot andra skådisar, men mot crewet. Det kan handla om allt från att skälla ut maskörerna till att beordra scriptan att knyta hans skosnören. Av något skäl verkar han tycka att det är under hans värdighet att göra det själv", berättar Persbrandt i "Så som jag minns det".

Samtidigt respekterar Persbrandt Haber för att han aldrig låtsats att de är vänner, berättar han i boken. Vidare menar Persbrandt att Haber ger allt när kameran är påslagen.

Mikael Persbrandt: "Måste var plågsamt"

Persbrandt går vidare och menar att Haber hade humörsvängningar och att framgångarna och stressen med produktionen av "Beck" blev för mycket för honom.

"Kanske hade jag haft lättare för honom om han själv vid något tillfälle hade visat prov på medkänsla och sympati. Men de sakerna verkar bara gälla honom själv. Det måste vara plågsamt och krångligt att vara Peter Haber", berättar Persbrandt i boken.

När det stod klart att Persbrandt lämnade "Beck" var den officiella förklaringen att skådisen skulle satsa mer på sin karriär utanför Sverige. I "Så som jag minns det" berättar Persbrandt dock att han fick sparken.

Våren 2014, under inspelningarna av nya "Beck"-filmer, struntade Persbrandt i att dyka upp på inspelningarna. Han sov inte, missbrukade. När han väl återvände till inspelningarna hatade han det, berättar han i boken, och Peter Haber var "jobbigare än någonsin". Tillslut fick bolaget bakom "Beck", Filmlance, nog och sparkade Persbrandt.

I boken berättar skådespelaren att han erkände sig påverkad i telefon, av misstag. Han kritiserade inspelningen, sa att han hade "så mycket ladd här", berättade om sprit och kvinnor, i tron om att han pratade med sin gamla terapeut. I själva verket pratade han med sin arbetsgivare Filmlance. När Persbrandt fick reda på det la han på luren, tog ett glas och en lina kokain, berättar han i boken. Dagen därpå sparkades han för att sen bli stämd för kontraktsbrott, men nådde senare en förlikning med Filmlance. 

"Skriver han allt det där?"

När Expressen berättar för Lars Blomgren, vd för Filmlance, hur Persbrandt beskriver uppbrottet från bolaget i boken blir han förvånad. 

– Skriver han allt det där? Står allt det där i boken? 

– Det var ett ganska stort grepp att bestämma sig för att ha en annan huvudroll, och det där omgärdades av ganska mycket förhandlingar. Om vad vi ville säga och inte säga, om bakgrunden till det. Vi har nöjt oss med att säga att vi är överens om det. 

LÄS MER: Persbrandts svartsjuka – fick utbrott mot Skavlan 

– Vi kom överens om hur vi skulle formulera det här. Det var ett svårt beslut, men vi kom överens om hur vi skulle kommunicera det här utåt. Jag har ingen lust att bryta den överenskommelsen, fortsätter Lars Blomgren. 

– Att Micke har haft problem, det vet alla om. Och det har ibland ställt till med stort trassel för oss också. Jag är jätteglad att han har kunnat vända det här. Jag var själv och såg honom när han gjorde Macbeth och det är fantastiskt att se att han har hittat en metod som funkar.

Mikael Persbrandt sparkades från Dramaten

Men konflikterna kring "Beck"-inspelningarna är långt ifrån alla som Persbrandt berättar om i "Så som jag minns det". Vid inspelningarna av filmen "Alla älskar Alice", som kom ut 2002, störde Persbrandt sig på regissören Richard Hobert, som han menar hade en mästrande attityd gentemot skådespelarna. Persbrandt var med i filmen tillsammans med Lena Endre och Marie Richardsson och gick på antabus under inspelningarna.

LÄS MER:  Persbrandts dubbelliv – berättar om vändningen

2007 sparkades Persbrandt från Dramaten. Skådespelaren sjukskrev sig från föreställningarna – i stället var han ute och festade. Efter avhoppet kritiserades Persbrandt hårt av flera kolleger på Dramaten: Jan Malmsjö, Marie Göranzon, Börje Ahlstedt, Peter Stormare, Anita Wall. Men konflikten med Jan Malmsjö går längre tillbaks. I "Så som jag minns det". Persbrandt skriver att Malmsjö fått "seriösa problem" med honom, och att han flera gånger förstörde hans skådespel.

Peter Haber avböjer att kommentera.