Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Persbrandts dubbelliv – lögnerna före kraschen

På fredag släpper Mikael Persbrandt sin biografi "Så som jag minns det"
Foto: PAUL HANSEN/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Mikael Persbrandts självbiografi "Så som jag minns det"
Sanna Lundells pappa Ulf Lundell
Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Mikael Persbrandt.
Foto: YLWA YNGVESSON

Mikael Persbrandt har skapat ett nytt liv med kärleken Sanna Lundell och barnen.

Efter år av missbruk, tumult och offentliga konflikter berättar han nu om den nya vändning hans liv tagit, i självbiografin "Så som jag minns det".

Där berättar han också om lögnerna för Sanna Lundell – och hennes larm som blev början på räddningen:

"Det sista året innan kraschen levde jag bokstavligen ett dubbelliv. Jag hade två mobiltelefoner, två liv..."

Mikael Persbrandt, 54, kallar sitt hem i Stora Lundby utanför Stockholm för sitt paradis på jorden. Tillsammans med sambon Sanna Lundell och deras barn lever han där, på en herrgård ute på landsbygden, i stillhet, efter flera års tumult och missbruk. Han har varit nykter i tre år, lärt sig köra traktor och håller på att ställa om sitt liv.

Till sin stora hjälp har han haft kärleken Sanna Lundell, av och till sambo och särbo de senaste åren. Hemmet i Stora Lundby är deras första faktiskt gemensamma, och Sanna Lundell har varit pådrivande för att få ut Persbrandt ur missbruket.

Mikael Persbrandt om sitt nya liv

I sin självbiografi ”Så som jag minns det” berättar Mikael Persbrandt om sitt nya liv, i vilket han nu har tid att fördjupa där han tidigare jagade i väg efter nästa roll. Han berättar också att han inte behöver nya kickar.

Men kickar har han behövt tidigare. Mikael Persbrandt berättar i boken om hur han rört sig djupare och djupare ner i ett drogmissbruk, hur han varit påverkad vid filminspelningar, vid teaterrepetitioner, inför viktiga evenemang. För att kunna driva sitt missbruk framåt och ändå ha kvar familjen började han leva ett dubbelliv, berättar Persbrandt i boken.

I samband med lanseringen av filmen ”Solstorm” 2007 berättar Persbrandt att kärleken Sanna Lundell började förstå att han inte var en ”klassisk alkis och narkoman”. Han var mycket värre.

Foto: ERIK ARDELIUS / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Sanna Lundell larmade en läkare vid Sophiahemmet och bad dem göra en utredning, hon var rädd att Persbrandt var bipolär. Men läkarna tog inte larmen på allvar. Sen satte hon upp ett möte på ett terapicentrum i Gamla stan. Efter det krävde hon att Persbrandt lämnade Sverige för en behandling på Kanarieöarna, berättar Persbrandt i boken.

"Raka vägen ut på krogen och raggade kokain"

Då började Mikael Persbrandt leva ett dubbelliv med Sanna Lundell.

”Det första jag gjorde var att sätta mig på hotellrumsbalkongen med en flaska konjak. Drack och glodde på havet tills jag tröttnade, och därefter gick jag raka vägen ut på krogen och raggade upp kokain. Det gick på tio minuter. Herregud, en så jävla idiotisk plats för en kokainmissbrukare under behandling; transithamnen för hela Europas kolaimport”, berättar Persbrandt i boken.

Persbrandt berättar att han gick samtalsterapi och NA-möten för 75 000 kronor, men att inget hjälpte. När han kom hem från Kanarieöarna fortsatte dubbellivet. Persbrandt berättar att Sanna Lundell blev som en kriminalpolis. Om Persbrandt försvann kunde hon ägna dagar åt att hitta honom, för att sen göra det på ”en lägenhet på fyrahundra kvadrat på Östermalm full av knark och dekadenta överklassmänniskor”, eller i knarkarkvartar i någon förort till Stockholm.

Mikael Persbrandts självbiografi "Så som jag minns det"

I boken berättar Persbrandt att han levde med två liv, två mobiltelefoner.

”Sanna beskrev det senare som att jag existerade i två versioner, var och en i sitt universum. Det sista året innan kraschen levde jag bokstavligen ett dubbelliv. Jag hade två mobiltelefoner, två liv, och plötsligt utan förvarning kunde jag kliva in i den parallella tillvaron där hela mitt umgänge bestod av människor från skuggsidan – människor som den nyktre Micke, den som Sanna träffade, inte kände”, berättar Persbrandt vidare i ”Så som jag minns det”.

Bröt kontakten med Ulf Lundell 

Det destruktiva livet förstärktes av återkommande rapporterande i medier, bland annat Expressen. I boken kritiserar Mikael Persbrandt Expressens rapportering om honom i mitten av 2000-talet. Han nämner bland annat en debattartikel han skrev i Aftonbladet i maj 2005, där han hårt kritiserade Expressen.

Expressen kom också att fällas för förtal av Persbrandt året därpå.

Sanna Lundell har sin egen bakgrund. Hennes pappa, artisten och författaren Ulf Lundell, 67, kämpar själv med ett missbruk, och var frånvarande under Sanna Lundells uppväxt. I "Så som jag minns det" berättar Persbrandt om hur Ulf Lundell bröt kontakten helt med sin dotter och honom själv för några år sen:

Persbrandt och Ulf Lundell hade viss kontakt via telefon, och Sanna Lundell tyckte att det var opassande, står det i boken. Då tolkade Ulf Lundell det som att Persbrandt hade "golat ner" honom, som om samtalen var hemliga – därmed klipptes kontakten, skriver Persbrandt i "Så som jag minns det".

I dag bor Mikael Persbrandt och Sanna Lundell, tillsammans med deras barn, på en herrgård utanför Stockholm.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

2013 lades Mikael Persbrandt in på behandlingshemmet VAL-BO utanför Norrköping. Persbrandt berättar i boken att han var i ett ”bedrövligt tillstånd” när han anlände och att han ville hem, men att han ”låstes in i ett badrum” där han tillslut gav upp. Persbrandt var på VAL-BO i fyra veckor, och behandlingen var ett steg på vägen till att bli nykter.

Kort därefter: I januari 2014 åtalades Persbrandt för inblandning i en stor kokainhärva. Han dömdes senare till samhällstjänst för det, men i boken berättar han själv att Sanna Lundell försökte få honom att erkänna, och hamna i fängelse.

Mikael Persbrandt: "Jag känner mycket ånger"

2014 lades Persbrandt in på VAL-BO ännu en gång – missbruket höll i sig. Hösten 2014 var Persbrandt hedersgäst på filmfestivalen Black Nights i Tallinn, Estland. Men han dök inte upp vid några aktiviteter. I "Så som jag minns det" berättar Persbrandt att han låste in sig på sitt hotellrum i ett dygn och tog "meth", metamfetamin

"Det small till av bara helvete. Och smaken ... känslan i bihålorna. Jag fattade direkt att det var meth. Det bara forsade blod och hela huvudet kändes som att det skulle sprängas."

Nu har Mikael Persbrandt varit nykter i tre år, berättar han själv i boken.

I en intervju med Dagens Nyheter i veckan berättade Persbrandt:

– Jag känner mycket ånger för att ha sårat människor. Som missbrukare har man också snabbt till kicken. I en frisk hjärna är det mer att, okej, om jag jobbar med det här nu så kanske jag får ett positivt besked om en månad. Med drogen tog det tretton sekunder. Det tar tid att reparera motorvägarna i själen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.