Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Persbrandt hög på kokain vid Unicef-möte med Zlatan

Mikael Persbrandt berättar nu om mötet med Zlatan. Foto: Unicef
I dag har Mikael Persbrandt slutat med missbruket. Han berättar nu om sitt liv i sin självbiografi. Foto: ERIK ARDELIUS / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Mikael Persbrandt har varit nykter i tre år, skriver han i boken. Foto: CLEMENS NIEHAUS / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

Mikael Persbrandt var hög på kokain under ett möte med Zlatan Ibrahimovic.

Mötet filmades för Unicefs och TV4:s Humorgalan.

"En idiot kan se att jag fortfarande är påtänd. Självsäkert kolapåtänd", berättar Persbrandt i självbiografin "Så som jag minns det".

Nu har Mikael Persbrandt varit nykter i tre år, berättar han själv i boken.

Mikael Persbrandt och Zlatan Ibrahimovic, då 43 och 25 år gamla, sitter tillsammans i baksätet på en bil i São Paolo i Brasilien. De är i landet för att spela in inslag till Unicefs och TV4:s Humorgalan. Skådespelaren berättar själv i sina memoarer, "Så som jag minns det", att han gick på kokain och var påverkad under inspelningen av filmen 2006.

Persbrandt anlände till Rio de Janeiro i Brasilien drygt en vecka innan inslaget med Zlatan Ibrahimovic spelades in, berättar han: I princip hela tiden tillbringade han i en lägenhet med "ett gäng tjejer" och kokain.

Bokomslag till Mikael Persbrandts självbiografi "Så som jag minns det", skriven med Carl-Johan Vallgren. Foto: BONNIERS

 

LÄS MER: Persbrandts dubbelliv – lögnerna före kraschen 

 

Persbrandt: "Dåligt ställe med nya kvinnor"

När det blev dags för arbetet med Unicef åkte Persbrandt och hans agent från Rio till São Paolo, där tanken var att de och Unicef skulle ses för en middag och planera jobbet. Men Persbrandt "pallade inte" och dök inte upp, i stället hamnade han och agenten på ett "dåligt ställe med nya kvinnor som följde med oss till våra hotellrum", berättar Persbrandt.

Och dagen därpå skulle Persbrandt alltså träffa Zlatan Ibrahimovic. I "Så som jag minns det" berättar Persbrandt att han väcktes av att agenten och någon från tv-teamet som knackade på dörren.

"Jag hade missat ett möte i repan, med Zlatan Ibrahimovic av alla människor. Och jag ropade tillbaka: Han får vänta, jag kommer snart."

 

LÄS MER: Persbrandts svartsjuka – fick utbrott på Skavlan 

"Jag hade missat ett möte i repan, med Zlatan Ibrahimovic av alla människor. Och jag ropade tillbaka: Han får vänta, jag kommer snart", berättar Persbrandt i sina memoarer. Foto: Unicef Sverige

Persbrandt hög vid mötet med Zlatan

Persbrandt fortsätter i boken:

"En timma senare behagade jag dyka upp. Zlatan väntade otroligt nog fortfarande; han stod strax utanför hotellentrén. Mötet finns dokumenterat på Youtube, och en idiot kan se att jag fortfarande är påtänd. Självsäkert kolapåtänd – king of the hill, liksom, top of the heap! Och den stackars Zlatan får knappt en syl i vädret när jag går på som en verbal ångvält. Killen var fortfarande väldigt ung och blyg på den tiden, han hade ännu inte slagit igenom monumentalt som han skulle göra några år senare."

 

LÄS MER: Persbrandts påhopp mot "Beck"-kollegan

 

I klippet som finns på Unicefs Youtubekanal säger Persbrandt in i kameran:

– Ska du filma det här nu? Jag blir generad.

– Vilken jävla karriär du har gjort, alltså, grattis. Häftigt. Det är skitballt. Vi är stolta över dig hemma, säger Persbrandt sen till Ibrahimovic i klippet.

"En idiot kan se att jag fortfarande är påtänd. Självsäkert kolapåtänd", berättar Persbrandt i självbiografin "Så som jag minns det". Foto: Unicef Sverige

Persbrandt: Jag hade inte vett att skämmas

Vid ett tillfälle under resan besökte Persbrandt den brasilianske fotbollsspelaren Sócrates – Socrates Brasileiro Sampaio de Sousa Vieira de Oliveira – och hans familj, som drev en fotbollsskola. Även då var Persbrandt påverkad, berättar han i sina memoarer.

Persbrandt anlände till Rio de Janeiro i Brasilien drygt en vecka innan inslaget med Zlatan Ibrahimovic spelades in, berättar han i boken. Foto: Unicef Sverige

"Ytligt proper på det typiska knarkarsättet – vattenkammad men påtänd, med spruckna brallor – och det hela ska föreställa ett seriöst jobb för Unicef! Jag hade inte ens vett att skämmas. Men teveteamet förstod ju vad det handlade om, och det började gå rykten som spred sig högre upp inom organisationen", står i "Så som jag minns det".

 

LÄS MER: Dramatenchef köpte ut Persbrandt, enligt boken – betalade för tjejer 

 

Persbrandt lämnade Unicef efter kokainskandal

2011 lämnade Persbrandt uppdraget som ambassadör för Unicef. Det efter att ha gripits påverkad av narkotika.

– Vi kan inte försvara att man använder narkotika. I det fallet är han ingen bra förebild, sa Ingeborg Ekblom, informationschef, då.

I "Så som jag minns det" menar Persbrandt att han själv kontaktade Unicef och bad om att få säga upp sig som ambassadör. Han insåg, menar han, att det inte skulle hålla.

"Jag insåg själv att det inte skulle hålla, att jag i värsta fall skulle kunna skada organisationen – vilket var det sista jag ville göra."

Christina Kerpner, pressansvarig för Unicef Sverige, hälsar att de inte kan uttala sig om uppgifterna i boken.

Trots det som hände i Brasilien fick Persbrandt nytt förtroende av Unicef. Inför Humorgalan 2016 reste Persbrandt med sin son till Nepal för att se hur Unicef arbetar för barn i katastrofer, skriver Unicef på sin blogg.

Men på söndagen meddelade Unicef att de tagit bort klippet i fråga.

– För oss är det så klart helt oacceptabelt, naturligtvis, att man är narkotikapåverkad när man arbetar med eller för oss. Det var därför vi tog beslutat att också ta bort klippet, säger Andreas Eriksson, kommunikationschef för Unicef Sverige till Aftonbladet.

Persbrandts nya liv

Nu har Mikael Persbrandt varit nykter i tre år, berättar han själv i boken, och lever ett liv fritt från missbruk.

I boken berättar han om vändningen och nya livet, i vilket han nu har tid att fördjupa sig där han tidigare jagade i väg efter nästa roll. Han berättar också att han inte behöver nya kickar.

–  Jag känner mycket ånger för att ha sårat människor. Som missbrukare har man också snabbt till kicken. I en frisk hjärna är det mer att, okej, om jag jobbar med det här nu så kanske jag får ett positivt besked om en månad. Med drogen tog det tretton sekunder. Det tar tid att reparera motorvägarna i själen, har Mikael Persbrandt sagt till Dagens Nyheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!