Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Persbrandt berättar om missbruket i SVT

Mikael Persbrandt i "Skavlan" Foto: Olle Sporrong
Håkan Hellström och Mikael Persbrandt gästar "Skavlan" Foto: Olle Sporrong

Efter flera års missbruk lever Mikael Persbrandt ett tillbakadraget liv på sin herrgård – utan alkohol och droger.

I “Skavlan” berättar stjärnan om sitt nya liv.

– För mig har det varit en skillnad som dag och natt. Det liv jag har nu och har fått utan mina svängningar där jag tappar lusten, och jag blev nattsvart och inte förstår varför jag ska gå upp. Att slippa det är fantastiskt, säger han i “Skavlan”.

Skådespelaren Mikael Persbrandt, 52, har lagt flera svåra år, med drog- och alkoholmissbruk bakom sig. I säsongspremiären av “Skavlan” i SVT berättar stjärnan, som för tillfället repeterar Macbeth, om kampen mot missbruket.

– Om jag inte kunde få ro och stillhet så var det istället till att gå andra vägen och på sätt och vis våldföra sig på sin person, säger han i “Skavlan.

Stjärnan får frågan om skriverierna kring hans destruktiva leverne varit överdrivna.

– Det var mycket värre, naturligtvis. Jag har skällt på media i alla år och kommer kanske fortsätta att göra det. Jag tror jag är klar med det, de får skriva vad fan de vill. Men lever man som jag har gjort så är det mycket försvar, skylla ifrån sig, säger Mikael Persbrandt i “Skavlan”.

 

LÄS MER: Här är Mikael Persbrandts och Sanna Lundells nya drömhus

 

Samtidigt har stjärnans karriär flutit på.

Genom åren har Mikael Persbrandt bland annat synts i “Beck”, “Hamilton”, “Mig äger ingen” och “Hobbit”-filmerna. Missbruket har pågått i perioder.

– Annars hade jag inte kunnat göra över 75 filmer och hur många uppsättningar det nu är. Då hade jag varit död i dag, säger han i “Skavlan”.

Redan under Guldbaggegalan 2014 höll Mikael Persbrandt ett känslosamt tal där han berättade om sin beroendeproblematik.

– Konsekvenser från mitt gamla liv, de reder jag ut. Ett pris som det här är bara att ta emot. Det vill jag dela med alla beroende som lever ute i kylan i dag, sa han på scen.

Har berättat öppet om problemen

Och stjärnan har tidigare öppet berättat om sina problem i sin podcast “I Am”. Under arbetet med podcasten diagnostiserades han som bipolär.

– Jag behöver verktyg. Jag upplever en kontrollförlust vid vissa tillfällen. Jag vill komma till rätta med det, sa han i podden.

Medicinerna och diagnosen har hjälpt honom att skapa ett nytt liv och bli kvitt sitt beroende.

– För mig har det varit en skillnad som dag och natt. Det liv jag har nu och har fått utan mina svängningar där jag tappar lusten, och jag blev nattsvart och inte förstår varför jag ska gå upp. Att slippa det är fantastiskt, säger han i “Skavlan”.

 

LÄS MER: Persbrandts kärlekssemester med Sanna Lundell

 

Har inte druckit på 620 dagar

Han har inte druckit alkohol på 620 dagar och lever numera i en herrgård.

– Jag kör traktor. Jag stolpar hagar med en gubbe som heter Anders. Det är mycket på en gård. Vi bygger ligghallar. Sen håller jag på och meckar med mina bilar. Jag leker liksom, säger han i “Skavlan”.

Sanna Lundell, 37, Mikael Persbrandts sambo, är samtidigt aktuell med en ny säsong av “Djävulsdansen” i SVT. I programmet träffar hon och programledarkollegan Ann Söderlund människor som är närstående till personer som lider av psykisk ohälsa.

– Flera av berättelserna är framgångssagor, människor som förändrat sina liv. Då är det så klart väldigt lätt för dem att berätta, sa Sanna Lundell om programmets första säsong.

Psykologen Owe Sandberg tror att stjärnans berättelse och öppenhet kan hjälpa andra som är fast i alkohol- eller drogmissbruk.

– Missbrukare är trötta på förmaningar som de möter i vården. En före detta spelare eller adhd:are under behandling talar till dem med med kraft. Det kan i sig leda till att de slutar. Ju fler som träder fram med olika typer och diagnoser desto bättre, säger han.