Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Perrelli om tårarna efter missfallet

Foto: Magnus Ragnvid /WWW.RAGNVID.COM
Foto: Magnus Ragnvid / WWW.RAGNVID.COM
Foto: Magnus Ragnvid / WWW.RAGNVID.COM
Foto: Magnus Ragnvid

Charlotte Perrelli firar 30 år som artist och debuterar som låtskrivare i Melodifestivalen.

Arbetet med de egna texterna har rivit upp sår för henne och maken Anders Jensen – artisten sjunger om missfallet och rädslan för att släppa in kärleken i sitt liv igen efter att ha blivit bränd.

– Jag har spelat upp låtar för Anders – och han har suttit med tårar i ögonen, säger Perrelli.

Charlotte Perrelli, 42

Bor: Villa i Djursholm utanför Stockholm.

Familj: Maken Anders Jensen, vd för Ryds bilglas, 39. Barnen Adrian Perrelli-Jensen, 3. Alessio Perrelli, 11. Angelo Perrelli, 13.

Aktuell: Debuterar som låtskrivare i Melodifestivalen med ”Mitt liv”.

Karriär:

1987 Perrelli (då Nilsson) börjar sin karriär som 13-årig dansbandssångerska i bandet Bengt-Ingvars.

1994 Perrelli får sitt genombrott som sångerska i dansbandet Anders Engbergs.

1997 Perrelli blir sångerska i Wizex.

1999 startar sin solokarriär och släpper sitt första soloalbum ”Charlotte”. Vinner Melodifestivalen med ”Tusen och en natt” och följer upp framgången med en seger i Eurovision song contest med ”Take me to your heaven”.

2001 Släpper albumet ”Miss jealousy”

2003 är programledare för Melodifestivalen.

2004 Släpper albumet ”Gone too long”

2006 Släpper albumet ”I din röst”

2008 Vinner Melodifestivalen med ”Hero”, men lyckas bara nå en 18 plats i Eurovision song contest. Släpper albumen ”Hero” och julskivan ”Rimfrostjul”.

2012 Deltar i Melodifestivalen med låten ”The Girl” och släpper album med samma titel.

2013 Släpper ny julskivan ”Min barndoms jul”

Charlotte Perrelli, 43, är en veteran i Melodifestivalen-sammanhang. Hon har vunnit tävlingen två gånger med låtarna ”Tusen och en natt” respektive ”Hero”.

I år ställer hon upp i Melodifestivalen för första gången med sin egen text. Låten heter ”Mitt liv” och är en del av hennes kommande album med samma namn.

– På något sätt känns det faktiskt roligare nu att tävla i Melodifestivalen än tidigare. Det känns väldigt speciellt eftersom jag har varit så involverad i min låt. Jag har spelat in tolv spår till mitt album där jag skrivit alla låtar. För mig är det en helt ny grej. Jag tycker att det känns jätteroligt att visa publiken hur det var när jag började med musiken för 30 år sedan. Jag satt hemma med gitarren och matade sönder mamma och pappas hjärnor med mina låtar, säger Charlotte Perrelli.

Du vann ju allt redan 1999 med ”Tusen och en natt”. Du har sedan vunnit en gång till. Varför ställer du upp igen?

– Första gången jag var med tänkte jag att det var min första och sista gång eftersom jag vann hela skiten. Men Melodifestivalen har blivit något annat i dag. Det handlar inte om att tävla för tävlandets skull. Det är på alla sätt ett forum som är helt magiskt att vara med i. Det är en hängiven publik och det engagerar så många människor. Alla har en åsikt, vilket jag tycker är lite av charmen med Melodifestivalen.

– Jag tror inte att jag kommer vinna eller få representera Sverige i år. Jag är till och med helt säker på det. Men det är inte det som är grejen för mig nu. Det låter kanske som att jag tar ett steg tillbaka. Jag är över 40 och har hållit på med musik sedan jag var med i talangtävlingen som sexåring. Jag känner att livet är för kort för att låta prestationsångesten hindra att man inte vågar utsätta sig för nya saker.

Charlotte Perrelli: ”Bölat som en gris”

Är det sista gången du är med?

– Jag har trott varje gång att det är sista gången som jag ställer upp. Men det går inte att säga så längre.

Men skapandeprocessen har inte varit lätt för Charlotte Perrelli. Låttexterna till det nya albumet bygger på hennes liv och berör både henne och maken Anders Jensen, 39.

– Vissa låtar har varit jättetuffa att skriva. Jag har bölat som en gris. Det har verkligen känts. Jag har spelat upp låtar för Anders – och han har suttit med tårar i ögonen och frågat mig: ”Herregud, menar du på allvar att du ska kunna framföra det här?” Det är en sak att göra det i studion, sitta på kammaren och skriva det. Men att sedan göra det för folk – det blir en utmaning.

Vad var det i dina låtar som gjorde dig och din man Anders Jensen så berörda?

– Nu är det tolv olika låtar, där varje spår handlar om olika saker. Men vi har gått igenom missfall tillsammans – och det är något som jag tar upp och sjunger om. Det är sådant som man sällan pratar om. Om man googlar på sånger som handlar om missfall, så hittar man nästan ingenting. Det är nästan tabubelagt. Men det är också mindre jobbiga saker i låtarna som berör.

 

 

Foto: Magnus Ragnvid

– Jag går igenom känslorna när jag stod där ensam. Den här känslan när man bestämt sig för att ”ensam är stark” och tänker ”Jag orkar inte ge mig in i en relation och bli bränd igen”. Att våga släppa det och inse att det finns något på andra sidan och att det går att släppa in någon i sitt liv. Det har också varit en pärs och något man måste jobba sig igenom. För att släppa in någon i sitt liv innebär att man släpper skölden – och blir svag.

 

LÄS MER: Charlotte Perrelli om missfallen i ny bok

 

Perrelli: ”Terapeutiskt”

Hur har det varit att skriva om ditt eget liv – och om dina tuffa perioder?

– Det har känts terapeutiskt för mig. Det har varit bra för mig. Vissa saker är jättejobbiga att återuppleva och man vill ju gärna trycka undan allt som tenderar att vara lite jobbigt. Men det har samtidigt varit kul – särskilt att jag inte bara går in i studion när materialet är färdigt och sjunger någon annans verk.

Hur förbereder du dig inför Melodifestivalen?

– Det är annorlunda för mig den här gången. Förut har det varit stora nummer med många dansare, led-skärmar och så. Vilket krävt mycket förberedelser. Så blir det inte den här gången. Nu är det mycket som jag kan göra själv i min ensamhet. Jag övar gitarrspel och ska hitta något att ha på mig som jag känner mig bekväm i och som är fördelaktigt för schlager. Jag har haft det ganska soft måste jag säga.

Men du har ju ett hektiskt schema. Hur håller du stressen på avstånd och varvar ned?

– Förutom lite småjobb så har jag varit ledig hela hösten. Jag har varit hemma och softat med familjen. Det har varit väldigt skönt och har boostat mig ordentligt.

 

 

Foto: Magnus Ragnvid

Perrelli: ”Helt bortkopplad”

Vad gör du helst med familjen när ni kopplar av?

– Vi har kollat mycket på film och tv-serier. Jag brukar aldrig göra det annars. Jag tittar knappt på tv. Jag följer inga serier. Jag tycker inte att det är intressant. Folk snackar om saker som händer på tv, men då är jag helt bortkopplad. Nu har jag fått chansen att göra det vilket varit roligt.

Du gick ju igenom en väldigt tuff period 2008 efter segern med ”Hero” i Melodifestivalen. Kollaps, skilsmässa och ett väldigt turbulent år. Hur har den upplevelsen påverkat ditt beslut att vara med i Melodifestivalen?

– Det var så länge sedan. Jag har lite grand känt att jag bearbetat det färdigt. Jag har lagt det bakom mig. Grejen är så här: Jag satt inte hemma och tänkte att Melodifestivalen närmar sig och att jag måste vara med. Utan jag hade skrivit en låt som jag kände var väldigt talande för Melodifestivalen.

– I ”Mitt liv” sjunger jag om att vi måste våga leva våra egna liv och att folk är väldigt snabba på att döma. Jag ville åt den där känslan när man är lite orolig för att folk skrattar bakom ryggen på en. Den där känslan av att man inte riktigt får vara som man vill. Det är en sådan hård ton i sociala medier och det är så mycket jag som artist – men även andra – får stå ut med. Jag blir chockad av det och känner att det är ett ämne som vi aldrig kan prata färdigt om.

 

LÄS MER: Charlotte Perrelli bryter tystnaden om skilsmässan

 

Hur hanterar du elaka kommentarer och kritik?

– Jag har varit en offentlig person i närmare 25 år, så jag har lärt mig att hantera det. Jag blockar folk som är dumma på Instagram och jag kan sålla ganska bra. Jag tycker att det var jobbigare för 20 år sedan och tänker egentligen mer på alla som växer upp nu. Det klimatet som finns nu i sociala medier är något som vi aldrig blev tvungna att uppleva som unga.

 

 

Foto: Magnus Ragnvid

Perrelli: ”Inte fått någonting gratis”

Du har ju visat upp ditt lyxiga hem och delar med dig av bilder från din vardag och husbygget i Åre. Det är något som folk brukar ha åsikter om. Hur tänker du kring det?

– Tyvärr, är det så att vi i Sverige inte får tjäna pengar och vi får inte vara för framgångsrika. Egentligen ska jag för mitt eget bästa inte prata om vissa saker. Samtidigt är det så att jag inte fått någonting gratis. Jag har börjat med två händer och jobbat från scratch. Jag köpte min första lilla etta. Det är ingen som hjälpt mig på något sätt. Jag känner någonstans att det vore konstigt om man inte är stolt över det man åstadkommit.

 

 

Foto: Magnus Ragnvid

 

LÄS MER: Efter missnöjet - nu bygger Perrelli ny villa

 

Din man arbetar som vd – du som artist. Hur får ni ihop livspusslet?

– När allting flyter och alla är friska då funkar det bra. Anders har ett 9-17-jobb – även om han jobbar mer än så. Det är dagtidsjobb och jag jobbar mestadels kvällar. Vi kan faktiskt pussla ihop det ganska bra. Om han hade haft samma tider som jag, då hade det varit jättesvårt. Jag lämnar och hämtar på skola och dagis varje dag. Däremellan kan jag jobba med mina grejer och sedan om jag behöver åka i väg på kvällarna – då är Anders hemma. Det svåra är om någon blir sjuk och jag har ett tv-gig och han ett styrelsemöte. Då blir det komplikationer.

Hur löser ni det?

– Det går inte att ersätta någon av oss. Men precis som alla andra människor så får vi kolla med varandra och försöka lösa det.

Perrelli: ”Njuter”

Du håller ju i gång vid sidan av artisteriet som företagare – med eget vinmärke, kläder och parfymer – vad gör du egentligen om 20 år?

– Musiken är mitt ankare och det som känns viktigast. Men jag gillar att göra utsvävningar och det ena utesluter inte det andra. Det är svårt att säga vad jag gör om tio eller tjugo år. Jag kanske gör exakt det jag håller på med i dag. Men jag tänker inte riktigt på det viset. Livet är inte så jävla långt. Jag är över 40. Jag hoppas att jag har 40 år kvar. Men någonstans så gäller det att ta vara på tiden. Jag tar lättare på livet i dag, än vad jag gjorde för tio år sedan. Man ska vara ambitiös – men det gäller att njuta också. Jag njuter väldigt mycket just nu och mår väldigt bra med min familj.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.