Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pernillas reagerar starkt efter Wistams upplysning: ”Jättelöjligt”

Är årets julkalender julig?
Inför den stundande julen har det väckts ett förslag om att döpa om tomtefar till tomtepersonen – något som Pernilla Wahlgren reagerar starkt på i sin podcast ”Wahlgren och Wistam”.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
I december spelar Pernilla Wahlgren i SVT:s julkalender ”Panik i tomteverkstaden”, där hon spelar tomtemor.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inför den stundande julen har det väckts ett förslag om att döpa om tomtefar till tomtepersonen – något som Pernilla Wahlgren reagerar starkt på i sin podcast ”Wahlgren och Wistam”.

I december spelar Pernilla Wahlgren i SVT:s julkalender ”Panik i tomteverkstaden”, där hon spelar tomtemor.

– Jag tycker att sådant är jättelöjligt. Eller att man inte får säga pepparkaksgubbar, utan pepparkaksperson. Vi måste, herregud, få ha våra gamla traditioner, säger Pernilla Wahlgren.

I det senaste avsnittet av Pernilla Wahlgrens, 51, och Sofia Wistams, 53, podcast ”Wahlgren och Wistam” tar Sofia Wistam upp den rörelse som finns för att könsneutralisera julen. Från början kommer det från engelsktalande länder där förslaget att döpa om ”Father Christmas” till ”Person Christmas” lyftes 2017, men nu verkar det ha sträckt sig även till Sverige.

Det menar i alla fall Sofia Wistam, som berättar om det för vännen Wahlgren.

– Har du hört att det finns ett förslag på att man ska byta namn på jultomten till julpersonen, säger Sofia Wistam i ”Wahlgren och Wistam”.

– Nä, men sluta, reagerar Pernilla Wahlgren upprört.

– För att det är könsneutralt, precis. Det är även snack om det här med pepparkaksgubbar. Det ska vara pepparkakspersonen, berättar Sofia Wistam, men hänvisar inte till vart hon har hört det.

– Bu, bu, bu! Snart kommer julkalendern och då är det jultomten och julmor – och det är jag, säger Pernilla Wahlgren i podcasten.

Pernilla Wahlgren:  ”Hen-tider”

Pernilla Wahlgren spelar nämligen rollen som tomtemor i SVT:s julkalender ”Panik i tomteverkstan”, där komikern Per Andersson spelar jultomten.

I en intervju med Expressen TV utvecklar Pernilla Wahlgren sitt resonemang kring att döpa om julord.

– Ja, det var något nytt som några hade börjat med, och några hade kommit med förslag. Att i ”hen-tider” ska man inte säga tomten, man ska säga tomteperson. Man får inte säga tomtefar, utan ska säga tomteperson, säger Pernilla Wahlgren, och Per Andersson sticker emellan med ett skämt:

– Tomt-hen, skämtar han.

Reagerar starkt mot förslaget

Wahlgren tycker det är viktigt att man ska få hålla kvar i sina traditioner, medan Per Andersson tycker att alla kan vara tomte – gammal som ung, kille som tjej.

– Jag tycker att sådant är jättelöjligt. Eller att man inte får säga pepparkaksgubbar, utan pepparkaksperson. Vi måste, herregud, få ha våra gamla traditioner, säger Wahlgren.

I ”Panik i tomteverkstan” skildras tomten med fru och två barn – något ”Wahlgrens värld”-profilen inte ser några problem med.

– I min värld är det en tomtefar och en tomtemor, och det är väl inget konstigt med det. Det finns en mamma och en pappa, jag är kvinna, du är man, ni är barn, säger Pernilla Wahlgren och pekar på sina kolleger från julkalendern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.