Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pernilla Wahlgren: "Jag borde planera in en operation"

Pernilla Wahlgren var senast aktuell i TV-programmet "Wahlgrens värld".
Pernilla Wahlgren berättar om röstproblemen och att hon borde operera stämbanden. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS

Pernilla Wahlgren berättar om röstproblemen och att hon borde operera stämbanden.

Samtidigt som hennes företag omsätter miljoner är hon ointresserad av pengar i sig och håller koll genom en speciell metod.

– Tidigare shoppade jag alldeles för mycket och fick en chockfaktura en gång i månaden. Numera sätter revisorn inte in mer än 5 000 kronor åt gången, berättar den 49-åriga sångerskan och affärskvinnan.

Fakta/Har fått Ulla Billquist-stipendiet

• NAMN: Pernilla Nina Elisabet Wahlgren.

• ÅLDER: 49.

• YRKE: Artist, bloggare, designer, kokboksförfattare.

• BOR: Kedjehus på Lidingö utanför Stockholm.

• FAMILJ: Barnen Oliver, 27, Bianca, 22, Benjamin, 19, och Theo, 9.

• INKOMST AV TJÄNST: 703 300 kronor (2015).

• FÖDD OCH UPPVUXEN: I Stockholm med äldre bröderna Peter och Niclas och yngre brodern Linus.

• FÖRÄLDRARNA ÄR: Christina Schollin och Hans Wahlgren, bägge 79 år och skådespelare.

• UTBILDNING: Adolf Fredriks musikskola, danslektioner hos Lasse Kühler.

• KARRIÄR I URVAL: Titelrollen i musikalen "Annie" som elvaåring. Har två gånger tilldelats teaterpriset Guldmasken (1999 för "Charleys tant" och 2002 för "Kärlek & lavemang"). Programledare för "Småstjärnorna". "Nicke & Nilla" och "Söndagsöppet". Har gett ut ett tiotal skivor och sommarpratat (2007). Har fem gånger tävlat i "Melodifestivalen". Tävlat i "Let´s dance" (2012).

• AKTUELL: Podden "Wahlgren & Wistam". Driver butiken MiNilla, har eget klädmärke, eget vin och egna tv-serien "Wahlgrens Värld" (Kanal 5). Bloggar på www.pernillawahlgren.se.

Vi är många som har sett avsnittet i "Wahlgrens värld" i Kanal 5 där Pernilla Wahlgren har tomt på kontot och får ringa och be revisorn föra över mer pengar.

Det systemet började artisten med för några år sedan efter det att hon spontanköpt ett hus och fått en skatteskuld. Det var också då som revisorn och Pernilla kom överens om att klippa sönder kreditkortet.

– Ja, jag kan inte rekommendera att man spontanköper ett hus utan att ha fått sitt andra hem sålt, men så gjorde jag. För att klara tiden med två hus blev jag tvungen att ta ett överbryggningslån. Det var skitjobbigt, men också väldigt nyttigt. Det var på sätt och vis det bästa som kunde hända min ekonomi, för jag tvingades få bättre koll. Jag har insett att jag inte blir lyckligare av att ha tio handväskor, säger Pernilla Wahlgren.

 

LÄS MER: Pernilla Wahlgren: "Det vore härligt att få vara kär"

 

Pernilla hade dubbla huskostnader och fick en skatteskuld

Hon berättar att hon alltid har varit ekonomiskt lagd då hon gått i matvaruaffärer.

– Men efter tiden med dubbla huskostnader fick jag lära mig att inte shoppa lika mycket, inte springa på restaurang lika ofta med barnen och deras kompisar och att jag kanske inte alltid kan bjuda med alla på resor.

– Jag har aldrig varit arbetslös, vilket är väldigt skönt, så jag vet att det kommer in nya pengar. Musikalroller brukar man känna till i ungefär ett år i förväg. Ibland blir det inget av med projekt man bokat in. Då är det skönt att jag har alla mina företag och min business.

2010 lanserade Pernilla Wahlgren hemsidan "Pernillas värld" där hon har sin populära blogg. Hon har även en klädlinje ("Pernilla Wahlgren collection"), har släppt fyra kokböcker och ett eget ekologiskt vin ("Pazzioine by Pernilla Wahlgren"), varit med och skapat barnklädesmärket "MarQy Fashion" och gjort Sagaform-serien "Piccadilly".

Hur är du som affärskvinna?

– Jag tycker att det är roligt att skapa nya projekt oavsett om det gäller design av skålar eller kläder. Jag testar hela tiden nya saker. Klädlinjen går bra om omsättningen ökar hela tiden.

– Bloggen startade jag ju först bara som en rolig grej, men jag märker hur otroligt omtyckt den är och vilken trogen och engagerad läsekrets jag har. Bloggen, podden och tv-programmet "Wahlgrens värld" hänger ihop och stärker mitt varumärke. Folk tycker att de lär känna mig genom dessa kanaler och det stämmer, jag är mig själv i alla dessa sammanhang.

 

LÄS MER: "Pernilla Wahlgren är något så sällsynt som en morsa som vågar stå för och visa att hon sätter ungarna främst".

 

Wahlgren har länge haft problem med stämbanden

Har du några skulder numera?

– Jag har aldrig handlat så mycket att jag fått skulder för konsumtionsgrejer, men jag har huslån som alla andra och jag amorterar på det. Dessutom har jag pensionssparat sedan jag var 18.

Många artister har pratat om hur jobbigt det är att för sin försörjning vara beroende av att stämbanden funkar. Hur har det gått med dina stämband som du har haft sådana problem med?

– Det har inte gått bra alls. Jag ska egentligen göra en massa röstövningar och gå regelbundet till en röstcoach, men jag har inte prioriterat det fastän jag borde. Egentligen borde jag förstås planera in en operation, för stämbanden blir inte bättre av sig själva. Jag vill ju kunna sjunga som jag har gjort förut och kunna ta stora roller. Men om jag ska opereras så måste jag vara helt tyst i tio dagar och hur skulle det gå till?

– Jag undviker miljöer där det är hög volym och går inte ut på krogen alls längre. Dels tycker jag inte att det är så kul att gå på krogen och dels pallar inte min röst att jag måste överrösta hög musik. Rösten blir helt paj dagen efteråt. Jag poddar en gång i veckan, men klarar absolut inte att prata mer än max en timma i sträck.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook!