Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pernilla Wahlgren gör det igen – ett asgarv av förlösande girlpower

Pernilla Wahlgren.
Foto: Rebecka Rynefelt / © 2018 Rynefelt Photography, All Rights Reserved
Måns Nathanelson, Kim Sulocki, Hanna Hedlund och Ola Forssmed.
Foto: Rebecka Rynefelt / © 2018 Rynefelt Photography, All Rights Reserved
Pernilla Wahlgren och Hanna Hedlund.
Foto: Rebecka Rynefelt / © 2018 Rynefelt Photography, All Rights Reserved
Pernilla Wahlgren och Hanna Hedlund.
Foto: Rebecka Rynefelt / © 2018 Rynefelt Photography, All Rights Reserved
Pernilla Wahlgren.
Foto: Rebecka Rynefelt / © 2018 Rynefelt Photography, All Rights Reserved

Pernilla Wahlgrens förra show inleddes med mamma Schollins vagina fladdrandes i tyll från scenen. Inför den här undrade jag därför om pappa Hans skulle bjussa på snopp i någon form? Och, ja, det gjorde han.

Frågor på det? De får ni ta med någon annan. Men jag förundras i alla fall över att när man skärskådat varenda cell på Pernilla, från hennes pärons reproduduktiva delar till avkommans rövhår (glöm aldrig Benjamins ansning i ”Wahlgrens värld”), så finns där uppenbarligen alltid ännu en okänd sida:

I det här fallet en väldigt rolig en dessutom. Om den förra showen var lite mer av en traditionell minneskavalkad av nostalgi och tillbakablickar, så är detta snarare en renodlad humorföreställning, vävd runt ett slags förhöjd version av Pernillas offentliga person: Efter att ha avslutat sin förra turné kräver hon att kollegorna omedelbart ska göra ännu en med henne. Hon har inte bara fått hybris, utan jobbar också jämt, som ett slags substitut för en relation, och därför bestämmer sig vännerna för att hitta en man åt henne.

Ola Forssmed, Kim Sulocki, Pernilla Wahlgren, Hanna Hedlund och Måns Nathanelsson.
Foto: Rebecka Rynefelt / © 2018 Rynefelt Photography, All Rights Reserved

Detta är den löst hållna tråden på vilken sketcherna sedan fästs likt kulörta julgranskulor. Komiken kommer främst i två kategorier. Det ena är metahumorn som tar avstamp i Pernillas liv. Eftersom hon uppenbarligen tackar ja till vartenda underhållningsprogram hon blir erbjuden, så håller hon bland annat nöjesprogram-bootcamp för kollegorna (Ola Forssmed, Hanna Hedlund, Kim Sulocki och Måns Nathanaelson). I den avverkas ”Så mycket bättre”, ”Let’s dance”, ”Antikrundan” och många fler i ett rasande tempo och med skickliga övergångar. Den andra kategorin bökar runt i ett gränsland mellan Monty Python och Galenskaparna, och ger oss Digeridoo-turnén, med Herreys på... just det Digeridoo. Nånstans där emellan har vi sångnummer som ”Stor kuk”, där Pernilla sjunger att hon vill ha en sån, medan Måns får vara en. Somligt är faktiskt så vrickat att det nästan når full ”Grotesco”-nivå.

Pernilla Wahlgren.
Foto: Rebecka Rynefelt / © 2018 Rynefelt Photography, All Rights Reserved

Uppföljare brukar vara svårt, men det här är något mer. Det känns faktiskt som att Pernilla & Co har etablerat ännu en svensk humorgrupp, där den forna pop- och musikalartisten plötsligt känns självklar som lysande komedienne. ”Hybris” är en tajt, kvick och infallsrik show av det ljuvligt verklighetsflyktiga slaget. Skrattpilarna haglar mot hjärtat, det mesta är fluffigt som sockervadd, men med små invävda kristaller av allvar. För någonstans löper en tråd till, där Pernilla bearbetar att hon kanske aldrig hittade sitt livs kärlek. Och vet ni vad? Det är helt okej.

Det är med den moderna måbra-sensmoralen som showen lämnar oss, innan det mynnar ut i ett asgarv av förlösande girlpower.

PERNILLA WAHLGREN HAR HYBRIS

Show

Var: Lilla Cirkus, Stockholm.

Spelas: I Stockholm fram till i vår, därefter följer en omfattande Sverigeturné som beräknas pågå året ut.

Vad: Pernilla Wahlgren följer upp succén med tidigare jubileumsshowen ”Kort, glad och tacksam”, en föreställning som sågs av 140 000 besökare runtom i Sverige.

Vem: Ola Forssmed, Hanna Hedlund, Kim Sulocki och Måns Nathanelson, sluter återigen upp vid Pernilla Wahlgrens sida. För regin står ”En del av mitt hjärta”-aktuella regissören Edward af Sillén.

TRE HÖJDARE

1. Här finns många höjdare, men bortom metaaspekterna och det mer renodlade tramset, bjuds vi även på metoo-certifierad striptease! Den är signerad Måns Nathanelsson i de fulaste kalsonger världen skådat och grädde på bröstvårtorna. Det går inte att bjuda på sig själv mer än så. 2. Samtliga Pernillas vapendragare är väldigt bra, men Ola Forssmed förtjänar ändå en extra eloge för sin patenterade fysiska briljans. Här förkroppsligar han allt från Charlotte Perrelli till Pernillas hund. Gör dessutom en perfekt ”Antikrundan”-gubbe som värderar Pernilla, samt en Tony Irving som rentav är bättre än Robert Gustafssons.3. Kanske en teknikalitet. Men Pernilla gör ett ursnyggt klädombyte på scen, där hon plötsligt har fått på sig en brudklänning. Det är enkel old school scenunderhållning, men med en tvist. Lill Lindfors hade varit stolt. 

Pernilla Wahlgren avslöjar sitt frikort:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.