Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pernilla Wahlgren: "Det vore härligt att få vara kär"

Jag har alltid tjänat mer än mina manliga motspelare, för på privatteatrar betalar man efter vem som är störst affischnamn. Jag har jobbat med män som har respekterat mig och vi har varit jättemånga tjejer totalt sett, inte alls någon mansdominans", säger Pernilla Wahlgren
Foto: Cornelia Nordström
Pernilla Wahlgren i sin klädbutik MiNilla
Foto: Cornelia Nordström
ianca och Pernilla Wahlgren bråkar inför öppen ridå i "Wahlgrens värld", men dottern hyllar också sin mamma på sociala medier
Foto: Jari Kantola / STELLA PICTURES

Hon hyllas för sin humor och öppenhet i bloggen, podden och i tv-programmet "Wahlgrens värld".

Pernilla Wahlgren är nämligen inte rädd för att visa upp skit i hörnen, luckor i allmänbildningen, gräl med dottern eller strul med ekonomin.

– Det enda jag möjligtvis är rädd för är att nätdejta. Hur vet jag att killarna tycker att jag är en härlig tjej eller om de bara tycker att det är kul att jag är känd? säger den 49-åriga artisten och affärskvinnan i en stor intervju om livet som ensamstående mamma, karriären, sexsnack och singelskap.

Pernilla Wahlgren har just ätit en sen lunch - kao pad eller "fried rice" - på stranden i den resort i Thailand som hon åkte till på juldagen.

– Jag ska jobba på ett nytt, spännande projekt, leta tyger på marknaden till den nya klädkollektionen, skriva i lugn och ro och försöka få ren avkoppling, berättar hon under vårt nästan två timmar långa WhatsApp-samtal.

Du fyllde år på julafton. Din dotter Bianca skrev på Instagram att du är "den roligaste, hårdast jobbande och mest kärleksfulla mamman"?

– Ja, Bianca har varit helt otrolig den här julen. Två dagar före min födelsedag ordnade hon en överraskningsfest på Kasai med alla mina allra bästa kompisar. Sedan tog hon med mig på en övernattning och en dubbelbehandling på Grand Hôtel med massage och fotbehandling och kvällen avslutades med att hon dragit ihop min familj för födelsedagsmiddag.

"Wahlgren & Wistams podd" vann det svenska podcastpriset 2016 i kategorin "komedi och underhållning" och fick 50 procent fler röster än "Alex & Sigges podcast"?

– Jag noterade skillnaden i antalet röster, att det var ett jättehopp. Sofia och jag är tokglada. Priset är ett fint bevis på att vi har trogna lyssnare. Vi kom dessutom tvåa i kategorin "Årets podd".

Vad är du mest stolt över under din karriär?

– Bredden, att jag har gjort så mycket olika saker. Jag har varit med i tokseriös långfilm, tävlat i Melodifestivalen, gjort barnprogrammet "Nicke & Nilla", spelat Pippi Långstrump och gjort de flesta kvinnliga huvudroller som finns i stora musikaler.

– Jag har lyckats hålla mig fast i branschen och samtidigt utvecklas hela tiden, nu senast med podden, bloggen och tv-programmet "Wahlgrens värld". Det kunde ha blivit så att jag var tvungen att åka runt och bara sjunga "Piccadilly circus", nu gör jag bara det om och när jag vill.

Hur ser din "kravlista" ut inför framträdanden?

– Den är kort och simpel: jag vill ha kaffe och Ramlösa.


LÄS MER: Pernilla Wahlgren: "Det hade varit mysigare att åldras om jag hade haft någon som stod vid min sida"Pernilla Wahlgren i sin klädbutik MiNilla
Foto: Cornelia Nordström

Pernilla Wahlgren klippte kreditkortet

I "Wahlgrens värld" får vi se att du har slut på pengar på betalkortet och att du ringer revisorn för att få en påfyllning på 5 000 kronor?

– Det har blivit så. Förut hade jag ett shoppingberoende. Jag shoppade alldeles för mycket och fick en chockfaktura en gång i månaden. Revisorn och jag kom överens om att klippa mitt kreditkort och att jag i stället skulle ha ett betalkort där vi inte sätter in mer än 5 000 kronor åt gången. Jag är bra på att dra in pengar, men jag är inte ekonomiskt intresserad. Däremot vet jag vad mitt namn och mitt varumärke är värda.

Det känns som att du inte alls försöker hålla något slags fasad?

– När jag tackade ja till att göra "Wahlgrens värld" kände jag att vi ska köra "no filter". Jag är sådan som människa. Visst kan jag göra mig tjusig inför premiärer, men jag har inga problem att gå osminkad och i joggingbyxor när jag ska handla och jag retuscherar inte sönder bilder på mig. Jag har aldrig utgett mig för att vara någon pedant. De som har följt min blogg har inte kunnat undgå att se att jag inte precis storstädar innan jag tar bilder i mitt hem.

Men att i tv visa upp sitt föräldraskap, mångas ömmaste häl, kräver visst mod...?

– Bianca och jag har båda varit öppna med att vi har haft en jobbig relation under hennes tonår och att det har varit slitigt för mig att ensam ta ansvar för allt. Många mammor har kommit fram till mig och sagt att de känner igen sig i hur de har det med sina döttrar. Bianca har ju även varit öppen med sin bulimi.

I tv-serien skojar du om att man ska "ta säden dit man kommer" och säger att "här var det trångt" och fnissar?

– Ja, jag kan nästan inte låta bli att stoppa in något sexsnack, det är inget jag gör bara för tv:s skull. Det är en humor som jag har och som jag delar med många av mina kompisar. Bianca har ärvt den humorn rakt av.

– Det kanske inte är så vanligt att kvinnor skämtar på det sättet. När jag jobbade med Dan Ekborg i "Trolkarlen från Oz" sade han att han hade haft fördomar om att jag var en mesig brud, men att jag var så jäkla rolig och grov i munnen och hade "värre killhumor än en kille". Jag har aldrig varit rädd för att ta plats.


LÄS MER: Pernillas kärlekshyllning efter bråken


ianca och Pernilla Wahlgren bråkar inför öppen ridå i "Wahlgrens värld", men dottern hyllar också sin mamma på sociala medier
Foto: Jari Kantola / STELLA PICTURES

Därför vill Pernilla Wahlgren inte nätdejta

När jag intervjuade Måns Zelmerlöw berättade han använder Tinder. Du har tidigare sagt att du är rädd för att nätdejta?

– Jag har faktiskt inte provat det på riktigt. Jag skulle lägga upp en profil, men fick kalla fötter. Jag såg bilder på några killar och kände att det här konceptet är ingenting för mig. Jag har vänner som har träffat sin livskamrat på det sättet, men i och med att jag är en offentlig person så tycker jag att det vore svårt att bedöma om jag skulle få svar för att jag är en härlig kvinna eller för att jag är känd.

Så hur gör du?

– Jag dejtar inte alls. Jag hoppas någon gång dyka på en man i ett jobbsammanhang i yrket. Men Sofia Wistam säger att det inte kommer att hända att jag träffar någon spontant, för jag är bara ute med gayvänner och tjejkompisar, haha.

Manliga offentliga personer är ofta omsvärmade av kvinnor!

– Ja, killar har haft groupies i alla år. Rockstjärnor kan peka ut snygga tjejer i publiken och bjuda med dem på efterfest. Jag vill liksom inte ligga med ett fan och det finns nog heller inte så många manliga groupies, ha ha.

Hur pass angelägen är du om att träffa någon?

– Faktiskt inte alls. Självklart kan jag känna mig ensam ibland och önska att jag hade någon att gosa med och hålla i handen. Men jag har ju mina barn Bianca, Benjamin och Theo där om kvällarna och mina vänner är som min familj. Jag behöver inte jaga någon för att slippa vara ensam, men det vore härligt att få vara kär.

Du sade i en intervju för tre år sedan att du inte har varit kär sedan relationen med Theos pappa tog slut 2009?

– Nej, det stämmer, jag har inte varit kär i någon sedan dess.

Sofia Wistam pikar dig då och då i podden och Bianca säger i "Wahlgrens värld" att du inte har legat på flera år...?

– Vi har skämtat en del om det i podden, ja. Det är inget fel på mig, jag älskar sex, jag har bara inte haft det på ett tag för att jag har prioriterat annat och inte har hittat rätt man.Fakta/Har fått Ulla Billquist-stipendiet

• NAMN: Pernilla Nina Elisabet Wahlgren.

• ÅLDER: 49.

• YRKE: Artist, bloggare, designer, kokboksförfattare. 

• BOR: Kedjehus på Lidingö utanför Stockholm. 

• FAMILJ: Barnen Oliver, 27, Bianca, 22, och Benjamin, 19 (tillsammans med exmaken Emilio Ingrosso), sonen Theo, 9 (med exet Joachim Lennholm). 

• INKOMST AV TJÄNST: 703 300 kronor (2015).

• FÖDD OCH UPPVUXEN: I Stockholm med äldre bröderna Peter och Niclas och yngre brodern Linus.

• FÖRÄLDRARNA ÄR: Christina Schollin och Hans Wahlgren, bägge 79 år och skådespelare.

• UTBILDNING: Adolf Fredriks musikskola, danslektioner hos Lasse Kühler. 

• KARRIÄR I URVAL: Spelade som fyraåring mot sin mamma i tv-pjäsen "Den längsta dagen". Titelrollen i musikalen "Annie" som elvaåring. "Grease", "Sound of music", "Trollkarlen från Oz". Har två gånger tilldelats teaterpriset Guldmasken (1999 för "Charleys tant" och 2002 för "Kärlek & lavemang"). Programledare för "Småstjärnorna". "Nicke & Nilla" och "Söndagsöppet". Har gett ut ett tiotal skivor och sommarpratat (2007). Har fem gånger tävlat i "Melodifestivalen". Ulla Billquist-stipendiet (2004). Tävlat i "Let´s dance" (2012).

• AKTUELL: Podden "Wahlgren & Wistam". Driver butiken MiNilla, har eget klädmärke, eget vin och egna tv-serien "Wahlgrens Värld" (Kanal 5). Bloggar på www.pernillawahlgren.se.


LÄS MER: "Pernilla Wahlgren är något så sällsynt som en morsa som vågar stå för och visa att hon sätter ungarna främst"


"Min allmänbildning är inte den bästa", säger Pernilla Wahlgren apropå missen i "Wahlgrens värld"

En annan sak som få nog skulle tordas visa är då du i "Wahlgrens värld" sade att du gissade att andra världskriget slutade 1889...

– Jag är puckad som inte vet det. Det blev rolig tv och jag kan bjuda på det. Min allmänbildning är inte den bästa. Jag är bra på en massa andra saker, men jag gick bara i skolan till nian och på högstadiet var jag mer engagerad i att spela teater och sjunga än att göra läxor. Oliver är otroligt allmänbildad och för hans skull försöker jag skärpa mig. Men jag har dåligt sifferminne. Jag vet inte ens vilka år jag själv har tävlat i Melodifestivalen. Jag har hyrt hjälp med läxläsning när barnen har gått på högstadiet och i viss mån har de äldre barnen kunnat hjälpa de yngre.

I en gammal Mama-intervju stod det att Theos pappa och du har delad vårdnad och att Theo bor ungefär fyra dygn i stöten på respektive ställe?

– Det är grundschemat nu också men vi är otroligt flexibla. Jocke och jag har en problemfri och skön dialog och vi hjälps hela tiden åt. Vi vill båda två vara så mycket som möjligt med Theo så vi ser det alltid som en bonus om någon av oss får en extradag för att den andra behöver jobba.

Hur fungerade du som förälder när du levde under press och inte hade bra relationer?

– Jag har fokuserat på barnen. Det är klart att det inte alltid var kul att uppfostra tre barn ensam och ta allt ekonomiskt ansvar, men det gick tack vare att jag har haft världens bästa barnflickor och familj. Jag hade inget annat val än att jobba på, för jag hade inget underhållsbidrag. Å andra sidan har jag ett arbete som jag älskar och jag har fått bra betalt och mått bra när jag gått till jobbet.

– I dag har jag och Emilio (Ingrosso, krögare och pappa till Pernillas tre äldsta barn, reds anm) en bra relation. Det har tagit några år, men nu har vi inga problem att umgås. Vi är båda jätteglada för det. Barnen har blivit vuxna och kan själva välja vem de vill vara med eller träffa. Det har inte varit enkelt, men i dag har jag lämnat allt det där bakom mig. Många blir bittra, men det mår man inte bra av. Utöver barnens bästa handlar det också om att se vad man själv mår bra av.

– Jag brukar säga att jag är en glad skit. Jag har varit jätte-jätteledsen och mått jättedåligt, men borstat av mig det och gått vidare.

Det kan vara lätt att falla in i gamla mönster. Hur har du förändrat ditt sätt att vara i relation till män?

– Jag har haft mycket drama i mina förhållanden, kanske är det just därför som jag nu känner att jag inte vill prioritera någon man. Just nu vill jag bara ha lugn och ro. Den dagen jag träffar en man så får jag kanske prioritera om, men nu väljer jag att fokusera på jobb, vänner och familj.


Följ Expressen Nöje på webben!


PS Så var intervjun

Jag minns hur lycklig jag blev att jag fick ett kassettband där "Piccadilly circus" fanns med i åttaårspresent. Sedan dess har jag följt Pernilla Wahlgren i pressen. Då vi i två timmar (uppdelat på två längre samtal som avbryts då och då på grund av dålig uppkoppling) talas vid via WhatsApp slås jag av hur öppen, modig och grundad Pernilla känns. Trots att hon har blivit intervjuad tusentals gånger tar hon sig tid, utvecklar resonemang och bjuder till. Några gånger sms:ar Pernilla och ber att få flytta fram vår intervjutid, men när man väl får tag på henne går allt som en dans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.