Pernilla Månsson Colts tunga familjetid: "Grät"

Programledaren Pernilla Månsson Colt berättar om sjukskrivningen.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Programledaren är aktuell med nya SVT-programmet "I dag om ett år".
Foto: LASSE SVENSSON

När Pernilla Månsson Colt fyllde 50 år flyttade hennes äldsta son hemifrån. 

Samtidigt arbetade hon för mycket och var på väg mot bristningsgränsen innan hon blev sjukskriven i flera månader. 

– Jag tyckte det var jättejobbigt att klippa navelsträngen och grät floder, säger hon till Svensk Damtidning. 

Pernilla Månsson Colt är aktuell med nya serien "I dag om ett år" där tittarna får följa 65 människor som valt att genomföra en stor livsförändring. I serien medverkar bland andra människor som lider av svåra sjukdomar. 

För drygt ett och ett halvt år sedan genomgick programledaren själv en stor förändring i livet. I samband med hennes 50:e födelsedags valde hennes äldsta son att flytta hemifrån och tv-profilen drabbades av en livskris. 

I en intervju med Svensk Damtidning berättar hon om programmet och sin roll. 

– Det var så mycket känslor och starka öden, och det påverkade mig oväntat mycket. Oturligt nog sammanföll det med att jag fyllde 50 och att min äldste son flyttade hemifrån. Jag tyckte det var jättejobbigt att klippa navelsträngen och grät floder, säger hon till Svensk Damtidning. 


LÄS MER: SVT-profilen sjukskrevs: "Klart jag har förändrats"

Pernilla Månsson Colt om sjukskrivningen: "Bara grät"

Pernilla Månsson Colt bor i dag tillsammans med sin man och sin yngsta son i ett hus i Klagshamn utanför Malmö. 

– Plötsligt blev det så tomt där hemma – det var bara jag, min man och yngste sonen kvar. Och för mig, som älskar storfamiljen med många runt bordet, blev det något av en livskris – vem var jag utan en stor familj? säger hon. 


Foto: TOMAS LEPRINCE


Programledaren blev till slut sjukskriven på halvtid och det dröjde fem månader innan hon kunde återgå till att arbeta fulltid. Men det fanns fler bakomliggande orsaker till sjukskrivningen. 

Månsson Colt: "En dag gick det inte längre"

Pernilla Månsson Colt har tidigare varit programledare för Melodifestivalen vid två tillfällen, samt flera säsonger av "Trädgårdstider". Under en period arbetare programledaren med fyra program – samtidigt. 

– En dag gick det inte längre. Jag var som en trasa som inte fungerade, så jag gick till min chef och sa som det var och fick ett bra stöd från första stund, har hon tidigare sagt. 

I dag är hon bättre på att fördela sina åtaganden och har blivit bättre på att minska på den hårda arbetsbelastning hon tidigare stått inför. 

– Det finns bara 24 timmar på dygnet, att låta jobbet ta mer än hälften av dem som de gjorde för mig under en lång period är inte rimligt. Man måste vila och fylla på med annat, som att läsa böcker eller bara slappa, har hon tidigare sagt till Expressens Hälsoliv

Expressen har sökt Pernilla Månsson Colt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.