Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pernilla Månsson Colts nya liv efter svåra året

Pernilla Månsson Colt är ny programledare för P4:s "Ring så spelar vi". Jag gör "Ring så spelar vi" så länge lyssnarna och radiocheferna tycker om det. Om det sedan blir ett år, fem, tio eller 22 återstår att se.
Foto: MATTIAS AHLM/SVERIGES RADIO
Efter utmattningen har Pernilla Månsson Colt lärt sig att planera in tid för återhämtning och familj efter de arbetsintensiva faserna.
Foto: MATTIAS AHLM/SVERIGES RADIO
Lisa Syrén sände "Ring så spelar vi" i 22 år. Nu i september tog Pernilla Månsson Colt och Christer Lundberg över. De sänder varannan vecka.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Pernilla Månsson Colt och musikermaken Stellan Colt har varit ihop i 22 år.
Foto: TOMAS LEPRINCE / LEPRINCE TOMAS
Anne Lundberg, Stellan Colt och Pernilla Månsson Colt vid S:t Petri Kyrka i Malöm, 2010.
Foto: OSCAR PERSSON / OKÄND

Hon är mer observant på sitt mående, men sover fortfarande dåligt.

Och när hon tackade ja till att programleda "Ring så spelar vi" såg Pernilla Månsson Colt till att gå ner i arbetstid på SVT för att inte bränna ut sig igen.

– 2018 är året efter skitåret. Det är lite skört, men samtidigt känner jag lite nytändning och tacksamhet för att jag föll pladask men reste mig. Förut begrep jag inte vad det innebar att gå in i väggen, säger 51-åringen som också blivit bättre på att planera in tid med maken och familjen.

När du premiärsände "Ring så spelar vi" i lördags sade du att din programledarkollega Christer Lundberg är "visuellt stilig"?

– (Pernilla skrattar stort, reds anm). Ja, Kristin som ringde in berättade att hon bor nära Christer i Göteborg och vi talade om Christers långa skägg och undrade hur man gör för att ta hand om det. Då sade jag att jag Christer är "visuellt stilig". Det tycker jag att han är.

Christer Lundberg och Pernilla Månsson Colt sänder "Ring så spelar vi" varannan vecka.
Foto: Foto: Kristoffer Olsson/Sveriges radio

Du var också fascinerad över att få dra slutsiffrorna?

– Ja, jag har ju lyssnat på "Ring så spelar vi" sedan jag var barn. Det har känts lite abstrakt det där med att det dras slutsiffror, men nu kom kollegorna in i studion med en glasskål med något som såg ut som godis. Hade jag inte haft sinnesnärvaro nog hade jag nog trott att det var choklad och stoppat en kula med slutsiffror i munnen.

Lisa Syrén sände programmet i 22 år?
– Jag har nog inte tänkt så långt framåt. De roliga grejerna man håller på med rullar liksom bara på... När jag började med "Antikrundan" och trädgårdsprogrammet trodde jag aldrig att jag skulle sända dessa program i tio år. Jag gör "Ring så spelar vi" så länge lyssnarna och radiocheferna tycker om det. Om det sedan blir ett år, fem, tio eller 22 återstår att se.

"Varenda dag på jobbet har jag glädje av att jag både är programledare och producent. När jag är programledare har jag lärt mig lita på att producenten har koll och när jag är producent vet jag vad programledaren behöver ha insyn i och vad hon eller han kan lämna över till oss andra i teamet", säger Pernilla Månsson Colt.
Foto: MATTIAS AHLM/SVERIGES RADIO

Du började redan som 16-åring på lokalradion i Örebro. Vad är skillnaden på att göra radio och tv?

– Det är ganska stor skillnad. Det finns en enkelhet och närhet i radion som är helt oslagbar. Du kan i princip bara sätta dig bakom mikrofonen och nå ut till folk. När man gör tv är det en stor apparat med mycket planering i många steg. Men jag skulle inte vilja vara utan något av sammanhangen.

Pernilla Månsson Colt har gått ner i arbetstid på SVT

Lägger du uppdraget på Sveriges Radio ovanpå din heltidsanställning på SVT?

– Nej, den här gången har jag varit klok och gått ner lite grann i arbetstid på SVT. De veckor som jag sänder "Ring så spelar vi" är jag ledig en dag i veckan från tv. Jag försöker se till att 100 procents jobb blir just en heltid. Jag fick mig ju en rejäl näsbränna förra året.

Hur är det med stresskänslighet, sömn och mående efter det att du gick in i väggen i fjol?

– Det fungerar allt bättre. Jag vet inte om det beror på en ökad stresskänslighet eller på att jag blir äldre, men jag sover inte längre lika bra som förut. Det blir sällan mer än två-tre timmar åt gången. Vissa nätter blir det väldigt lite sömn. Men jag är mycket mer mån om mig och observant på stressymptom nu.

En del av oss kvinnor sover sämre när oxytocinhalten minskar i samband med förklimakteriet eller klimakteriet?

– Dit har jag inte kommit än. Kanske det blir ännu värre med sömnen då?

Fakta/Ny programledare för "Ring så spelar vi"

NAMN: Eva Pernilla Elisabet Månsson Colt.

ÅLDER: 51.

YRKE: Journalist, programledare, producent.

BOR: I ett tillbyggt parhus i Klagshamn.

FAMILJ: Maken Stellan Colt, 54, musiker. Barnen Gabriel, 21, och Noel, 11. Två vuxna bonusbarn.

INKOMST: 838 000 kronor (2017).

MAMMA HAR: Jobbat på Trafiksäkerhetsverket.

PAPPA VAR: Försäljare.

UTBILDNING: Har ströpluggat, distanspluggat, varvat plugg och jobb, läst på kulturvetarlinjen, läst designteori, visuell kultur, statsvetenskap.

KARRIÄR: Började 16 år gammal på lokalradion i Örebro, fick sen fast jobb där. När hon var 24 började hon på SVT:s ungdomsredaktion i Växjö. Har och medverkat i eller lett "Bumerang", "Centralen", "Månsson och media", "Victoriadagen", "Bästa formen", Nobelsändningarna och många, många fler program.

AKTUELL: Ny programledare för P4:s "Ring så spelar vi" som sänds på lördagar kl 07.03-09.30 (varannan vecka med Christer Lundberg).

Du gick till en terapeut i samband med sjukskrivningen?

– Det har jag tyvärr inte fortsatt med. Jag tyckte att det var skönt, nyttigt och lyxigt att prata med en terapeut, men nu försöker jag klara att ta hand om mig själv. 

Pernilla Månsson Colt är extra observant på sömnen sedan hon gick in i väggen.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur länge hade du gasat innan du gick in i väggen?

– Oj, svårt att säga! Jag har alltid jobbat mycket, men tyckt att jag haft koll på balansen. När det börjar eskalera tror jag att sömnen är en av de viktigaste sakerna att vara observant på. Då den blir sämre blir du tröttare och mera känslig. Det smög sig på för min del.

För en prestationsprinsessan kan ju en stor del av identiteten ligga just i att prestera. Hur har din identitet påverkats av att du numera försöker att inte säga ja till precis alla erbjudanden?

– Det är sant att det blir en del av ens identitet att man är en person som kan jobba mycket och ha många bollar i luften. Jag har varit stolt över att jag har klarat det. På så sätt kan det vara knäckande att inse att jag inte längre kan det på samma sätt. Jag har fått göra mig en ny bild av mig själv.

– Jag försöker lära mig att jag inte behöver tacka ja till allt, att det finns ett värde också i saker som jag erbjuds men säger nej till. Det har nog också med ålder och mognad att göra, att våga tänka att det förhoppningsvis öppnas fler dörrar längre fram. Men vad vet jag, telefonen kanske kommer att tystna? Jag är i alla fall mycket mer mån om att få tid till annat nu.

Pernilla Månsson Colt och maken Stellan Colt har två barn tillsammans. Här är de på Malmö arena tillsammans (2010).
Foto: TOMAS LEPRINCE

Tid till vad då?

– Familjen. Det kan vara att familjen ska hitta på en sak den kommande helgen eller att bara min man och jag ska göra något på tu man hand.

Snack om föryngring gjorde att Pernilla blev producent

Då du var 35-40 kände du att det var ett "ogynnsamt klimat" för kvinnliga programledare på SVT, vilket fick dig att bli redaktör och senare producent?

– Ens popularitet hos publik och chefer går upp och ner. Under en period kände jag att jag hade svårt att hitta min egen rnoll. Det var också mycket snack om att det behövdes föryngring och jag kände att jag kanske inte längre räknades till de intressanta namnen. Jag tänkte att så här kommer det att fortsätta, det kommer att komma massor av yngre tjejer som är duktigare än vad jag är. 

– Ett av de smartaste besluten jag har tagit var när jag bestämde mig för att sluta som programledare och ställa mig på andra sidan kameran och bli så bra som det bara går på det. När jag släppte programledarrollen och tänkte att det inte gjorde mig något blev jag mycket mindre ängslig då jag väl ställde mig framför kameran igen.

2017 har du beskrivit som "ett riktigt skitår". Hur känns 2018?

– 2017 var verkligen mitt skitår. 2018 är året efter skitåret. Det är lite skört, men samtidigt känner jag lite nytändning och tacksamhet för att jag föll pladask men reste mig. Förut begrep jag inte vad det innebar att gå in i väggen. Jag tror att jag är känsligare i dag och har fått träna min empati ytterligare. 

Sedan Pernilla Månsson Colt drabbades av fläckvis håravfall är hon observant på om hårfästet tunnas ut. Men sjukdomen kom inte tillbaka när hon gick in i väggen i fjol.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Har fått några små skov av fläckvis håravfall även efteråt

Som 24-åring fick du alopecia areata som gjorde att du tappade håret på grund av stress. Tappade du hår i samband med utmattningen också?

– Faktiskt inte. Alopecian var min kropps sätt att tala om för mig att det var för mycket där och då. Min pappa blev sjuk och det här var i samma veva som jag började jobba på tv. Då hade jag håravfall i fem år. Jag hade inget hår alls i nacken. 

– Jag har fått små skov av det efteråt och är uppmärksam på hur mitt hår ser ut i hårfästet och om jag får någon liten kal fläck, men jag tappade inte hår den här vändan.

Det kanske är en indiskret fråga, men i och med att du har beskrivit hur du kämpade med peruk de där fem åren och mådde dåligt över håravfallet så undrar jag om du kunde ha en relation då?

– Ja, jag hade pojkvän hela tiden, men det tog slut när jag träffade min man. 

Hur var det nu, var både du och din musikerman Stellan Colt i relationer när ni möttes?

– Ja, vi var båda upptagna när vi träffades. Men det har hållit ganska länge – 22 år – så det var ingen liten nyck som vi rev upp respektive relationer för.

Hur har ni gjort för att lyckas hålla ihop så länge?

– Herregud, jag vet inte! Vi är både lika och olika. Vi är duktiga på att bråka och bli sams och vi tycker om att umgås med varandra. Vi är ett bra team helt enkelt – och vi har fortfarande roligt ihop. 

En mingelbild från en filmpremiär som makarna Stellan Colt och Pernilla Månsson Colt var på för 16 år sedan.
Foto: LASSE SVENSSON / KVP

Nära relationer kan lätt ta stryk när man är utmattad?

– Jag kände nog snarare att vi har investerat i så mycket när vi har varit ihop så länge att vi klarade att jag gick in i väggen. Vår stora son flyttade hemifrån i den vevan och då tvingades både jag och min man inse att vi hade jobbat alldeles för mycket. Vi hade klarat det tack vare att vår vuxne son hade bott hemma och kunnat hjälpa till att ta hand om lillebror. Det blev en iskall dusch att inse att det inte skulle funka att fortsätta så. Stellan och jag fick sätta oss och resonera om hur mycket vi skulle jobba och försöka styra om våra liv.

Letar "smit- och slit-lägen" med maken Stellan

Du arbetar inte längre med fyra produktioner parallellt. Har Stellan också dragit ner på tempot?

– Vi hoppas att han ska göra det. En bra sak med när jag gick i terapi var att jag fick lära mig att se över min tillvaro som inte har en jämn belastning 8-17 i 48 veckor om året. Numera sätter jag och min man oss och tittar över året när det är "smit- och slit-lägen". Just nu är det tio veckor med asmycket jobb. Då får vi lösa logistiken så bra vi kan och ta att det är pressat. Sedan har vi några veckor då det är mer luft och då kanske vi bokar in en resa. Tidigare rullade det bara på, utan pauser. 

Vart ska ni åka härnäst?

– Vi är i en intensiv redigeringsfas med "Antikrundan" som jag producerar, men jag ska försöka ta några dagar på novemberlovet och över jul åker vi till min bonusdotter som är i Vietnam. 

Jag läste i Smålandsposten att "Antikrundan"-experten Lars-Yngve Johansson som gick bort i somras ändå fick vara med på ett hörn när ni hade kick-off?

– Lars-Yngve var enormt omtyckt av alla, såväl av publik som av oss kollegor. Han gick bort ganska kort tid innan vi skulle åka ut och spela in. Vi visste ju att han var sjuk, men hade planerat att han skulle vara med på åtminstone några ställen i årets säsong. När vi träffades för att äta middag inför inspelningarna hade vi med oss ett foto på Lars-Yngve som vi satte på en stol vid bordet. På så sätt kändes det som att han var med oss.

Lars-Yngve Johansson gick bort i juli i år, men han är djupt saknad av kollegor och tittare, berättar Pernilla Månsson Colt.

Du programledde sändningarna från prins Harrys och Meghans bröllop. Blir det Nobelfestligheter för dig även i år?

– Ja, det ska bli skitkul! Det känns extra spännande i år efter all turbulsens i Svenska Akademien.

Pernilla Månsson Colts val

Fotboll – Ishockey

Thailand – Fjällen

Vin – Vatten

Soffa – Löpband

Köttbullar – Fiskgratäng

Flyg – Tåg

Seriemaraton - Filmkväll 

Ostbågar - Ostbricka 

Hudvårdsrutin - Tvål 

Retro - Trendigt

Deckare - Biografi


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.