Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pernilla Månsson Colts nya liv efter ryggoperationen

Pernilla Månsson Colt mår i dag mycket bättre efter många års ryggsmärta.
Malin Persson, Pernilla Månsson Colt, John Taylor och Tareq Taylor i ”Trädgårdstider” på SVT.
Foto: Max Tellving/SVT
Pernilla Månsson Colt stelopererade ryggen i maj förra året.

Ett år har gått sedan Pernilla Månsson Colt, 54, opererade ryggen.

Efter många års smärta lever hon i dag ett bättre liv.

”Jag mår bra i min kropp, bättre än på mycket, mycket länge”, skriver hon på Instagram.

Pernilla Månsson Colts svåra ryggproblem plågade henne under inspelningarna av ”Trädgårdstider” förra våren. Hennes smärta är tydlig i avsnitten som nu sänds på SVT.

Eftersom hon fått mycket stöd, pepp och frågor kring hur hon mår skriver hon om sin ryggoperation i ett långt inlägg på Instagram. Där förklarar hon att hon haft ryggskott och ryggkrångel i runt 20 år.

”Sista åren har det varit mer regel än undantag att jag har gått hos kiropraktor, massör och ätit värktabletter. Till sist hjälpte det inte”, skriver hon bredvid bland annat en bild på sitt operationsärr.

Skruvar och stag

De långvariga besvären gjorde att Pernilla Månsson Colts diskar buktade. Ryggkotorna var inflammerade och värken strålade ner i vänsterbenet.

Hennes läkare visade på ryggmodeller i plast hur en steloperation skulle kunna hjälpa – och inte göra henne stel utan rörlig.

”Smärtan jag hade haft under så lång tid begränsade ju vad jag kunde göra och vad jag inte kunde göra. Blev jag av med smärtan skulle jag få rörligheten tillbaka, trots skruvar och stag i ryggen”, skriver Pernilla Månsson Colt.

Så i maj i fjol – mitt i inspelningarna av ”Trädgårdstider” – genomfördes steloperationen. Tre kotor skruvades ihop med stag. De utstickande piggarna på ryggraden mortlades till cement för att hålla metallen på plats.

”Hur sjukt är inte det!”, skriver hon på Instagram.

”Jag är så nöjd”

Efter en tids sjukskrivning kunde Pernilla Månsson Colt börja jobba redan ett par veckor efter operationen.

Nu ett år senare är smärtan borta. Hon är stelare men samtidigt överlag mycket rörligare, förklarar profilen i sitt inlägg.

”Partytricket att böja sig ner med raka ben och lägga handflatorna i golvet kommer jag aldrig att kunna göra igen. Men man kan leva utan det tricket”, skriver hon och fortsätter:

”Jag är så nöjd med att balansen är på väg tillbaka, att jag kan gräva i trädgården, ligga på alla fyra och rensa ogräs, cykla, träna, bära matkassar, åka skidor, göra yoga med Sofia på tv och gå på min vibroträning med tanterna i Limhamn.”

Har inte ångrat sig – en enda dag

Hon är glad över sitt nya, enklare och aktivare liv.

”Jag har inte ångrat min operation en enda dag. Alla blir inte helt bra, men jag räknar mig till dem som blivit det.”

https://www.instagram.com/p/CNkzvVHJ1m-/?igshid=1fhqj6gnyrgmw

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.