Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Morbergs dilemma i relationen med Inese

Per Morberg, 58, har varit en av TV4:s stora stjärnor med framgångsrika program som "Vad blir det för mat", "Jakt och fiske" och "Sveriges mästerkock".
Illustration: Helen Rasmusen
Per Morberg och David Gabor.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
1 / 7

Per Morberg lämnar TV4 för en egen matsatsning.
Flytten handlar inte bara om pengar och kontroll.
Det handlar också om att göra "några sista spadtag i matträsket" innan han byter bana.
Morberg ska hitta tillbaka till livet han offrade för att nästan bli ekonomiskt oberoende.

I Per Morbergs kök sitter David Gabor, den 21-åriga hjärnan bakom Starflow, och innehållsplattformens operativa chef Ludvig Eriksson och pratar om content. Till slut får Per Morberg nog.
– Det heter innehåll. Vi pratar svenska, säger han.
Per Morberg, 58, har varit en av TV4:s stora stjärnor med framgångsrika program som "Vad blir det för mat", "Jakt och fiske" och "Sveriges mästerkock". Nu lämnar han tv-kanalen för att i stället satsa på egen webb-tv. Programmen kommer inte att vara reklamfinansierade. Kunderna betalar i stället för de avsnitt de vill se. 

Gabor och Starflow har gett Morberg ett specialkontrakt. Per Morberg producerar allt själv och tar sedan därför också 90 procent av intäkterna

Det är två världar som möts runt köksbordet i huset vid Tullgarns slott i Södermanland. 

– Jag är snart 60 år och har stått och skalat potatis för hand på Stadshuskällaren där man fick en örfil samtidigt som man gick in, säger Per Morberg. 

– Han startade firman när han var 19 år och har blivit miljonär på 14 dagar. När vi möts blir det fusioner som är jävligt intressant. 

Per Morberg är kocken och landslagsmannen i judo som blev skådespelare som blev tv-kock och sedan kunde sälja skärbräden med så höga prislappar att det blev en nyhet på CNN.

På köpet hamnade Morberg på tidningarnas ekonomisidor. 

Man berättar i dag om Morbergs intäkter som vilket annat företag. Nyligen rapporterades om hur omsättningen för Per Morbergs bolag, AB Dramab, varit goda, men sjunkit sedan 2013 års rekordvinst 17,3 miljoner kronor. Och årsredovisningen för 2016/2017 visade för första gången på flera år en förlust med 1,7 miljoner kronor.

– Det är som att det inte går att sälja kändisviner riktigt, inte i den omsättningen som jag gjorde som sålde 1,3 miljoner flaskor på ett år. Det går inte att jämföra i dag, säger han.

LÄS MER: Leif GW Perssons sågning av kändisviner 

Erbjudandet från Hollywoodregissören

Per Morberg längtar tillbaka till sitt riktiga jobb. 

– Hela tricket med att jag gör ett par sista spadtag i det här matträsket är att få ihop pengar så att jag kan finansiera en egen produktion. Delvis är det så. Blir det någon slant över ska jag lägga det i Morbergs filmpott. 

Och göra en egen film?

– Ja, Jag har valt bort skådespelarkarriären eftersom böckerna och programmen har gått så bra, det har varit lukrativt att göra, det är inget att hymla om, men jag saknar skådespelaren för jag är ju så bra. Jag är ju en sådan bra skådespelare så det är synd på så rara ärtor att inte får göra några gubbar till. 

Behöver du verkligen göra en egen produktion för att få göra det?
– Nej, det kanske jag inte behöver, men jag brukar säga det för att jag är lite sur att det inte ringer oftare. Jag känner en längtan efter att få uttrycka mig med mitt riktiga jobb.

Per Morberg hamnade i matträsket när han spelade in "Jakt och fiske". Strömmen gick under inspelningen och Morberg föreslog att de "inte bara skulle mörda djur" utan äta dem också. Han lagade rådjurssadel i vedspisen i sitt kök. 

– Det är det bästa vi sett, sa de. Skådespelare som man är föll jag för smickret. Ungarna var små och jag gjorde mig ekonomiskt oberoende nästan, säger Morberg.

– Då kan man kanske förstå att jag inte fiskade efter alla tredagarsjobb i tv-serier. Det var ganska skönt att inte repa på dagarna, spela på kvällarna för 27500 i månaden i bästa fall på den tiden, eller 23000, 24000 kanske. Då var det inte så svårt att välja, när jag äntligen kunde få köpa en åkgräsklippare, säger han.

Ett litet strömavbrott och han var folkkär tv-kock. Men en betydligt större nyhetshändelse har också påverkat hans skådespelarkarriär dramatiskt. 1977 anklagades Roman Polanski för att ha våldtagit en 13-årig flicka. Stjärnregissören flydde senare från rättvisan i USA. Morberg skulle ha spelat en av huvudrollerna i Hollywood-regissörens film "Pirates". De hade träffats på nattklubben Alexandra i Stockholm. Han hade varit i Paris för att träffa Polanski som gjort hyllade "Chinatown" bara tre år tidigare. Morbergs begynnande Hollywoodkarriär gick in i väggen. 

 – Filmen sköts ju upp för att han hade våldtagit den där tjejen. Så han fick inga pengar, men han gjorde filmen sedan med Walter Matthau i huvudrollen och så var det någon annan ung kille som jag genast förträngde vem det var för den rollen skulle ju jag ha gjort. Jag skulle ha gjort den när jag var 18 år, men den gjordes sedan först när jag var 24 år, eller om jag var 28 år till och med, men då fanns inte riktigt det pojkvalpiga i mig längre. 

Han drömmer fortfarande om Hollywood.

– Ja, alltid. Varje dag, Jag är ju en sådan där Gary Oldman-typ. Det är jag ju! Jag har den laddningen. Du såg ju bara i “Så som himlen” eller den lilla bagatellen "Hur många kramar finns det i världen" där jag spelar den New York-baserade fotografen på dekis. Jag har ju spraket, säger han. 

LÄS MER: Morberg protest mitt i direktsändning 

Mobbningen på Dramaten

Per Morberg fick en plats på Dramaten på 80-talet. Han lämnade dock en av Sveriges då mest ansedda kulturinstitutioner kort därefter på grund av arbetsklimatet. 

En sak som förvånar mig är att du lämnade Dramaten för du klarade ändå en extremt tuff krogmiljö där du fick en örfil när du kom till jobbet. 

– Ja, men på Dramaten var örfilarna mycket mer psykologiska. Då gör det ondare. En smäll så där kan man ta, eller att halvslåss på judomattan, men när de börjar… det är ett svårt hus Dramaten. Det är ett svårt hus. 

Han tar en plötslig paus och berättar om sin skygga katt Garbo som smyger vid spisen, en "lejoninna" trots sina 20 år, innan han fortsätter. 

– Men det där med Dramaten. Det är svårt. Jag var så liten och skör och rädd för alla de här stora aktörerna. Jag var för snygg, men gör nu inte det här till rubriken för det blir så fel eftersom det är det enda folk kommer ihåg då, men jag var begåvad, snygg och jag var ung och det är klart då var det några stora farbröder som också hade varit det och tänkte “Nu kommer det en valp här”. 

Du var inte så förvånad då över Metoo-anklagelserna på Dramaten, att det hänt saker under ytan som folk inte kände till?

– Jo, precis. Det är ju väldigt mycket saker som händer där. Men det ska man inte ens kommentera. Men jag har aldrig förstått det där… en karl som måste vara dum för att få en kvinna i säng. Det finns inte i mitt… jag kan inte ens förstå varför. 

Vittnesmålen om övergrepp både i Sverige och utomlands, i alla yrkesgrupper, inte bara i teatern, gör honom upprörd.  

– Det är väl en självklarhet att man inte har sex med någon som inte vill ha det. Det är lika självklart som att man sätter vänster fot framför höger fot om man ska promenera. 

Den som följt hans program tidigare kommer att känna igen sig. Hustrun Inese kommer att vara med som tidigare - trots att psykoterapeuten valt att hålla en låg profil under deras 30 år långa äktenskap och sällan syns i offentligheten. I planeringsstadiet av de där sista spadtagen i matträsket ingår avsnitt på engelska för en utländsk marknad. Det betyder i så fall att en potentiellt ännu större publiken kan följa Morberg och den mer kameraskygga hustrun Inese. 

– Ja, Inese kommer fortsätta att inte vilja vara med i bild och sedan har vi ju etablerat det här med att vi krigar om allting, man och hustrun, att vi har skilda kylskåp och allt. Hon vill ju inte vara med samtidigt som hon är min arbetspartner och min närmaste vän sedan 40 år tillbaka. Hon är oerhört viktig. 

Innan vi skiljs har Morberg fått ett löfte om att det aldrig kommer stå content på hans Starflow-sida. Morberg ser nöjd ut. De sista spadtagen i matträsket har börjat.

LÄS MER: Morbergs ord – om relationen med Inese

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.