Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Holknekts första ord efter domen

Nu berättar modeentreprenören Per Holknekt, 56, om sina alkoholproblem och ångesten efter det senaste återfallet.Foto: Stefan Lindblom / STELLAPICTURES
"Mitt villkor är noll alkohol", skriver Holknekt. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Han har nyligen dömts till böter för sjöfylleri.

Nu berättar modeentreprenören Per Holknekt, 56, om sina alkoholproblem och ångesten efter det senaste återfallet.

"Mitt villkor är noll alkohol. För en person i beroende, som jag, är detta mycket svårt", skriver han till Expressen.

Det var en varm och solig högsommardag i juli i år som Per Holknekt hoppade i sin motorbåt efter en sen lunch hos vänner i Ålsten i västra Stockholm.

Men när han körde i full fart över Riddarfjärden i centrala Stockholm blev han stoppade av kustbevakningen - som noterat att han körde betydligt snabbar än de tillåtna 12 knopen.

I samband med det fick han även göra ett alkoholtest som visade att han hade 0,46 promille alkohol i blodet.

"Per säger att han druckit två öl för ca 45 minuter sedan och att han tror att han kommer "åka dit", skriver räddningstjänsten i förundersökningen.

 

LÄS MER: Per Holknekt dömd för sjöfylleri

 

Händelsen ledde till att den välkände modeentreprenören nyligen dömdes till 30 000 kronor i böter för sjöfylleri.

Men Per Holknekt är mycket ångerfull efter det inträffade.

Holknekt: Mitt villkor är noll alkohol

Han har under många år kämpat mot ett alkoholberoende och när Expressen får kontakt med honom via sms förklarar han hur tuff den ständigt pågående striden är.

"Jag lever sen unga år i en problemrelation till alkohol. Mitt villkor är noll alkohol. För en person i beroende, som jag, är detta mycket svårt." skriver Per Holknekt.

Han fortsätter:

"Inte ens människor utan beroendeproblemet - det finns som alltid undantag – kan ställa vinet åt sidan för resten av livet, förstå då hur svårt det är för en som är beroende."

Det var i början av år 2000 som hans alkoholmissbruk eskalerade till en så ohållbar nivå att han inom loppet av ett par veckor förlorade så gott som allt i livet - sin familj, sina vänner, sina arbetskamrater, sitt företag och sina tillgångar.

 

LÄS MER: Holknekt om vändningen efter tuffa tiden

 

Hoppas klara liv utan alkohol

Därefter har han arbetat sig tillbaka från ett liv i hemlöshet, blivit mångmiljonär genom hyllade klädmärket Odd Molly och åkt runt i landet och föreläst om alkoholberoende.

"Jag är medveten om mina villkor. Smärtsamt medveten. För inget annat än noll gäller. Av de senaste 16 och ett halvt åren har jag levt cirka 14 år på rätt sida linjen. Mina snedsteg har blivit allt kortare och åtföljts av allt snabbare beslut och hårdare åtgärder." skriver Per Holknekt.

Nu hoppas han att sommarens återfall – med efterföljande strafföreläggande och 30 dagsböter á 1 000 kronor – ska vara det sista och att han i fortsättningen klarar av ett liv utan alkohol.

"Det är där jag står i dag, efter en tuff påminnare nyligen. Jag har min näve knuten i fickan, knogarna är vita. Och jag har så mycket kärlek omkring mig." skriver Per Holknekt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.