Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Per Holknekts enorma miljonförlust: ”Skräck”

Per Holknekt.
Foto: expressen
Per Holknekt.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLAPICTURES

Under sin värsta period av spelmissbruk kunde entreprenören Per Holknekt sätta in mer än en miljon kronor i månaden att spela för.

I podcasten ”Nemo möter en vän” berättar han nu om beslutet att ta strid mot speljätten Unibet.

– Jag har spelat bort enorma pengar med dem. Mina totala insatser under min aktiva period var 55 miljoner, säger Per Holknekt i ”Nemo möter en vän”.

Entreprenören Per Holknekt, 60, har hunnit med mycket under sina år i rampljuset. Han startade karriären som professionell skateboardåkare i USA – ett liv som dock ledde till svåra missbruk, och gjorde att han under en period var hemlös och sålde Situation Stockholm. 

Efter att ha blivit nykter var han med i första säsongen av ”Big Brother”, där han kom tvåa. Holknekt har efter det varit modedesigner och skapare av märket Odd Molly, chefredaktör för tidningen Miss World, och arbetat som konsult och föreläsare.

Allvarligt spelmissbruk

Per Holknekt har också kämpat med ett svårt spelmissbruk, och i juni gick han ut med att han tar strid mot speljätten Unibet. I Nemo Hedéns podcast ”Nemo möter en vän” berättar han om beslutet.

– När jag ser ett slagsmål så håller jag på den lilla, och jag tar strid mot den stora. Den stora ska inte komma undan med saker bara för att den är stor. Det är aldrig fel att göra rätt, och jag har valt att nu gå i klinch med primärt ett stort spelbolag. De har hjälpt till att föröda mitt livs ekonomi. Det har varit mina egna beslut hela vägen, men jag har haft en bra crackdealer i Unibet som nu är den jag går ut emot, säger han i podcasten.

”Skräck och isolering”

Holknekt menar att det är företagets metoder han vill stoppa, snarare än att det inte ska finnas spelbolag alls. När han spelade som värst kunde han sätta in mer än en miljon kronor hos spelbolagen – i månaden.

– Jag har spelat bort enorma pengar med dem. Mina totala insatser under min aktiva period var 55 miljoner, min nettoförlust är 25,5 miljoner. Det fanns många gånger under den resan då jag hamnade i förtvivlan, skräck och isolering, säger han i ”Nemo möter en vän”.

I ett sms skriver Per Holknekt:

”Vi sitter på bra kort, har inte bråttom. Det blir nog en lång, men viktig, process. Unibet (m fl) jobbar med dubiösa metoder och förstör människoliv. Men just i Unibets/Kindred groups fall så har vi extra starka papper”.

Maria Angell-Dupont, pressansvarig på Unibet, skriver i ett mejl:

”Vi är medvetna om Per Holknekts anklagelser mot oss som han uttryckt genom olika medier. Vi håller inte med om dessa och vi har svarat Holknekt vår syn i frågan. Kunskapen om spel och spelmissbruk idag är väldigt annorlunda mot vad den var för 10-15 år sedan, inte bara inom Kindred utan för hela branschen. Genom teknologins utveckling har förutsättningarna ändrats markant och vi gläds åt att det nu finns en bättre kunskap i spelbranschen. En kunskap som branschen delat med sig av till forskare och politiker och som nu ligger till grund för den svenska spellagstiftningen”

Per Holknekts bröllop i Las Vegas 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.