Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Holknekt: "Jag
vet att jag är i fara"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Väljer att dricka. Efter nästan tio år som nykter alkoholist har modeskaparen Per Holknekt tagit beslutet att börja dricka alkohol igen.
Foto: EMIL NORDIN

Per Holknekt vann kampen mot alkoholen - men förlorade allt på vägen dit.

I en intervju med SvD berättar nu Odd Molly-grundaren att han efter snart tio år i total nykterhet dricker igen.

- Vem ska ta ifrån mig rätten att vara som alla andra? säger Per Holknekt till SvD.

Per Holknekts livsöde är väl omskrivet.

Vissa känner till honom som ex-världsmästaren i skateboard, som satte Sverige på kartan i 80-talets Kalifornien.

Andra som kläddesignern bakom uppstickarmärket Odd Molly, som är gift med Lena Philips­son och har ett niosiffrigt belopp på sitt bankkonto.

Men för många är Per Holknekt synonym med en livskamp som gått från dur till misär och tillbaka igen.

Förlorade allt

I en intervju med Svenska Dagbladets Karin Thunberg berättar entreprenören, som är aktuell med nya livsstilsmagasinet Miss World, om hur han på grund av sitt missbruk förlorade sitt jobb, sin familj och sin bostad för att till slut hamna på en parkbänk med socialbidrag som enda inkomst.

Men också om hur fallet blev hans räddning och vägen till ett nyktert leverne.

- Det sitter en vit korp på min ena axel, en svart på den andra och jag måste hela tiden vara vaksam på dem. För jag vet att jag är i fara, särskilt i stunder då jag agerar på känsla, när jag känner sorg, olycka eller motgång, säger han till SvD.

Kontroversiellt

I en krönika i det nya magasinet berättar Holknekt att han fattat det kontroversiella beslutet att börja dricka igen, efter nio år och nio månader i nykterhet.

För SvD berättar han om varför:

- Jag vet inte hur många gånger man sagt, över mitt huvud "Per ska inte ha något vin." Som om jag inte kunde bestämma det själv.

Har självtillit

Holknekt har vid ett par tillfällen varit onykter igen, men tror inte att han balanserar på en slak lina längre.

Han har en nyvunnen självtillit - och beskriver sig själv som en person som han skulle vilja vara tillsammans med, kollega till eller ha som pappa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.