Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Holknekt dömd för sjöfylleri

Per Holknekt stannades av sjöbevakningen på Riddarfjärden i Stockholm efter att ha kört för fort.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Holknekt döms nu till ett strafföreläggande för sjöfylleri – 30 dagsböter, 30 000 kronor. Foto: Stefan Lindblom / STELLAPICTURES

Per Holknekt stannades av sjöbevakningen på Riddarfjärden i Stockholm efter att ha kört för fort.

När han får blåsa visar det sig att modeskaparen har 0,46 promille alkohol i blodet.

"Per säger att han druckit två öl för ca 45 minuter sedan och att han tror att han kommer "åka dit", skriver kustbevakningen i förundersökningen.

Holknekt döms nu till ett strafföreläggande för sjöfylleri – på 30 000 kronor.

21 juli stannades modeskaparen, författaren och föreläsaren Per Holknekt av sjöbevakningen i sin motorbåt på Riddarfjärden.

Hastighetsbegränsningen var 12 knop och Holknekt körde betydligt snabbare än så.

Per Holknekt berättade för polisen att han hade ätit grillad mat med några vänner på en segelbåt vid Ålsten och hade blivit bjuden på två starköl.

"Per säger att han druckit två öl för ca 45 minuter sedan och att han tror att han kommer "åka dit", skriver räddningstjänsten i förundersökningen.

– Om man CDT-testar mig i dag hittar man noll i mitt system sen en bra tid. Jag stannar där, säger modeskaparen till Aftonbladet

Förhöjda CDT-värden kan hittas i blodet hos de personer som regelbundet konsumerar alkohol och kan befinna sig i riskzonen.

 

LÄS MER: Per Holknekt avslöjar nya hemliga projektet

 

Per Holknekt blåser positivt

När modeentrepenören får blåsa blir det positivt och Holknekt har 0,46 promille alkohol i blodet. Gränsvärdet för sjöfylleri ligger på 0,2 promille.

– Jag kände mig inte berusad under färden från Ålsten, säger han då till polisen, enligt Aftonbladet.

Enligt förundersökningen var modeskaparen hela tiden trevlig, lugn och samarbetsvillig.

 

LÄS MER: Holknekt om vändningen efter tuffa tiden

 

Per Holknekt har i flera intervjuer berättat om sitt tidigare alkoholmissbruk och han har föreläst om sitt liv och beroende.

Modeskaparen erkände brottet och döms därför till ett strafföreläggande till sjöfylleri – 30 dagsböter á 1 000 kronor– ett belopp på sammanlagt 30 000 kronor.

Expressen har varit i kontakt med Per Holknekt som väljer att inte kommentera.

Aftonbladet var först med att rapportera om händelsen.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.