Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Hägred: Svensk pop och rock kommer aldrig att vara sig lik igen

Artisten Olle Ljungström blev 54 år.
Foto: Samuel Unéus
Olle Ljungström i "Så mycket bättre".
Foto: / TV4

Olle Ljungström är död.

Det är en sån där mening som man aldrig vill skriva.

Inte nu.

Det är liksom inte läge för nån dödsruna när man bara är 54 och sommaren knackar på dörren.

Sådana där killar ska förresten inte dö. Inte mitt i sången.

Nu får vi aldrig veta hur det var tänkt att den skulle sluta.

Det känns skittrist.

Det känns.

Tårar trillar utmed många kinder i dag.


LÄS MER: Olle Ljungström är död  han blev 54 år


Det är förresten oroväckande många av de stora som gått bort det här året. Inte bara Bowie och Prince. Nu alltså en av svensk pop och rocks allra största. En stilbildare.

Jag lyssnar ofta på honom. Så sent som igår pratade min fru om ”Nåt för dem som väntar” för den kändes plötsligt aktuell för henne. Så var det med hans låtar, de kom tillbaka hela tiden. Nu lyssnar jag och det är smärtsamt. Melodin, texten, rösten. Så unik, se egen, så tidlös.

Första gången jag hälsade på Olle var på Hultsfredsfestivalen och han satt i en brassestol och firade sin trettioårsdag med ett leende samtidigt som han pratade om övergången från bandet Reeperbahn till solokarriären. Han var lycklig. Över allt.

Han var rätt bra på det där att fira. Ibland för bra. Bland annat i den kärleksfulla filmen av Jacob Frössen från 2008 var han öppen med sitt drickande.

Men jag tyckte att han var så levande.

En gång när jag skulle intervjua honom på ett trist skivbolagskontor kom han med semlor. Fest som sagt.


LÄS MER: Kändisarnas hyllningar till Olle Ljungström


En annan gång skulle jag intervjua honom ute hos dåvarande flickvännen Rebecka Törnqvist (”Den norrländska präriens gudinna”) med sommarhus på Österlen. Efter en festnatt i Malmö. Men nog kom han puttrande på sin moped till den avtalade mötesplatsen alltid och han var i tid. Och på gott humör. Det blev en jättebra intervju. Han var alltid rolig att prata med. Han var klok och sa vettiga saker och var inte särskilt intresserad av att enbart marknadsföra sina skivor.

Den där kvällen på KB i Malmö då vi nåddes av Kurt Cobains dödsbud var det han som tröstade oss med en konsert.

Vem ska sköta sånt nu?


Svensk pop och rock kommer aldrig att vara sig lik igen. Nu är det upp till sådana som Jocke Berg, Louise Hoffsten, Plura, Per Gessle, John Holm, Håkan Hellström, Lars Winnerbäck, Tomas Andersson Wij, Peter LeMarc, Laleh, Nisse Hellberg, Mikael Wiehe och några till att se till att det här kan fortsätta. Se till att det blir nån ordning på det här. Se till att försöka fylla ut tomrummet efter Olle.

Hur nu det ska gå till…


Äh, kom igen, Olle. Du lever va?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.