Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Gessles lycka efter nederlaget

Gyllene Tider.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Per Gessle.Foto: LISA MATTISSON
Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

När Gyllene Tider lades på is lyckades Per Gessle göra världssuccé med Roxette och Marie Fredriksson.

Men Per Gessle vågade aldrig tro att det skulle gå så bra som det gjorde.

– Jag var överlycklig för varje låt vi spelade in, för jag visste att i morgon kan det vara över, säger Per Gessle i TV4-programmet "Gessle enligt Gessle".

I 40 år har Per Gessle släppt musik, och gjort succé både med Gyllene Tider, Roxette och som soloartist.

I "Gessle enligt Gessle" intervjuas han av vännen Niklas Strömstedt, och berättar hur allt startade.

 

LÄS MER: Per Gessles sorg i tv: "Jag är ensam kvar" 

 

Gessle - som i dag är mångmiljonär - hade svårt att få ihop ekonomin, och när han och bandkamraterna köpte instrument i England gick allt helt fel. När gitarrerna skulle komma in i Sverige var de tvungna betala moms.

– Antingen måste vi smuggla in dem, eller betala momsen, och vi hade ju inga pengar så vi bestämde oss för att smuggla. Och åkte fast i tullen. Så jag skrev ett ångerbrev till polisen och tullen, där jag skrev för hand hela historien. Det här var inte vår avsikt. Vi fick tillbaka våra instrument, men vi fick böta 2000 spänn, säger Per Gessle i programmet.

Svår motgång

Gyllene Tider gjorde succé i Sverige i början av 80-talet, men när en bandmedlem valde att hoppa av blev det en svår motgång för Gessle.

Räddningen stavades Marie Fredriksson och Roxette. 

Men efter Gyllene Tider vågade Per Gessle inte ta någon framgång för givet längre.

– Jag var överlycklig för varje låt vi spelade in, för jag visste att i morgon kan det vara över. Jag skrev en text och hörde Marie sjunga, och jag hade aldrig hört henne sjunga på det sättet. Det fanns en annan Marie helt plötsligt, säger Per Gessle i "Gessle enligt Gessle".

 

LÄS MER: Per Gessle gör publiken salig 

 

Medan Per Gessle inte hade något annat projekt att återvända till, ville Marie Fredriksson fortsätta sin solokarriär på svenska.

Men efter bandets succé i Sverige valde de att göra en till skiva - något som skulle komma att bli deras stora genombrott utomlands och i USA.

– Roxette var något som var lite till låns, det var inte det viktiga för Marie, medan jag hade inget annat. Efter första plattan i Sverige så gick hon tillbaka till sin svenska karriär. Vi bestämde att vi skulle göra en platta till, säger Per Gessle i TV4-programmet - och resten är historia.