Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Per Gessle om sorgen: "Jävligt tufft år"

Per Gessle Foto: Pax Engström Nyström För Live / PAX ENGSTRÖM, WWW.PAXENGSTROM.S
Per Gessle Foto: Pax Engström Nyström För Live / PAX ENGSTRÖM, WWW.PAXENGSTROM.S

Efter en tid fylld av sorg och besvikelser, och efter 37 år i rockbranschen, firar Per Gessle sig själv med "den ultimata egotrippen" nästa år.

Ett nytt album på svenska - och en stor sommarturné, där han ska spela låtarna från åren med Gyllene Tider, Roxette och den egna solokarriären.

- Jag tänkte "Hurra! Det finns en ny vinkel på ditt liv".

Nästa år har det gått tio år sedan senaste svenska soloalbumet "En händig man". I april kommer uppföljaren, nyligen inspelad i Nashville med lokala musiker och det som Gessle kallar sitt kärngäng - Clarence Öfverman, Christoffer Lundquist och Anders Herrlin.

- Det är ingen countryplatta direkt, men det har givetvis en Nashvilleklang. Det är en väldigt vacker platta, väldigt textbaserad. Ett syskon till “Mazarin” kan man säga.

Roxette tvingades ställa in

Beslutet att spela in ny musik föddes efter besvikelsen då Marie Fredrikssons hälsoproblem tvingade Roxette att ställde in sin världsturné tidigare i år. För gott.

- Jag kände att jag ville göra något helt annat då, i våras. Jag gick igenom min gamla hög där jag stoppat undan material - det har säkert blivit 50 låtar genom åren - och till slut kände jag att jag hade en hel platta. Samtidigt kände jag att det kunde vara kul att göra en turné. Jag har turnerat de senaste sju åren, så det känns som att jag är inne i något slags turné-läge hela tiden...

 

LÄS MER: Roxette ställer in turné efter läkarbesked


Tanken att spela låtar från hela karriären formades under planeringen av det soloalbum som ännu är utan titel.

- Jag sitter ju i en ganska unik position, för jag har ju tre väldigt framgångsrika karriärer. Jag har aldrig egentligen dragit direkt nytta av det, eller presenterat det som jag tänkte göra nu en gång för alla. Jag åker liksom inte ut för att marknadsföra nya plattan, även om det är klart att jag kommer att spela låtar från den. Det blir den ultimata egotrippen för mig. Jag får spela mina klassiska, om man får kalla det så, låtar för en stor publik.

Ullevi finns inte på turnéplanen, känns den arenan inmutad för gott av Håkan Hellström?

- Absolut inte. Vi spelade Ullevi med Gyllene Tider 2013, men det är inte där jag vill vara med den här turnén. Fast jag har absolut inget emot att spela på Ullevi så skulle det sälja mycket biljetter får vi väl flytta på oss. Men jag är jättenöjd med det här.

Ingen avskedsturné

Kent är ute på sin sista turné någonsin, är det en tanke som lockar dig - att göra ett definitivt avsked?

- Jag förstår hur de resonerar, men jag tror aldrig att det kommer att bli aktuellt för mig. Jag kommer alltid att skriva låtar och spela så länge jag kan spela. Om jag spelar på Scala-teatern, där jag såg John Holm häromdagen, eller på Ullevi är inte så viktigt. Det är egentligen samma jobb för mig.

- Det är samma med Roxette, i höstas sålde vi ut 02 i London och det var ju fantastiskt men hade vi spelat i Hammersmith hade jag varit lika nöjd med det.


LÄS MER: Per Gessle: "Jättesugen på Gyllene Tider"


Men nu är Roxette över?

- Vi har inte lagt ner Roxette. Det finns ganska mycket outgivet, men jag kan inte tänka mig att Marie vill eller klarar av att åka på turné igen.

Hur många gånger har du tackat nej till "Så mycket bättre"?

- Hur många säsonger har det gått?

Sju va?

- Då har jag tackat nej sju gånger. Jag har alltid sagt hälften på skämt och hälften på allvar att jag inte vill bli mer känd än vad jag redan är. Det blir man i "Så mycket bättre". Och det är så privat, och jag är inte den typen av artist. Jag pratar sällan med dig, men nu gör jag det för vi har något att prata om. Men jag går inte på premiärer eller Polarpriset. Det är inte min grej.., jag är lite Bob Dylan.

 

LÄS MER: Per Gessle ger sig ut på Sverige-turné


Apropå gamla hjältar så är det många som försvunnit i år.

- Det har varit ett jävligt tufft år. Det är ju ett tecken på att vi bli äldre så klart. Prince var ju lika gammal som jag så han var lite för ung för att gå bort. Cohen var ju äldre... Men när jag fick höra att Bowie dött blev jag helt chockad. Det var som att en familjemedlem gått bort. Nästan mer än vissa familjemedlemmar. Jag har inte varit superentusistisk över alla hans senaste plattor, men ändå - han har betytt så jävla mycket för mig.

- Jag har haft tre familjemedlemmar som dött de senaste tre åren, mamma, syster och bror... Man blir äldre och saker och ting händer runt omkring. Och va fan ska man göra åt det? Det är som det är. Det är bara att tuffa på.

Det låter krasst.

- Jo, men det är ju så. Det är samma med Marie, när hon blev sjuk: Helt plötsligt går inte allt på räls längre, som man tror när man är 25 - eller 35 i mitt fall. Så man blir lite ödmjukare inför livet. Det kommer på ålderns höst kanske.

Man ska inte ta något för givet?

- Nä. Och man kan aldrig ta framgång för given. I dessa tider speciellt... "Du blir aldrig större än din senaste hit” - det är ju mer relevant än någonsin. Samtidigt möts du av ett motstånd när du blir äldre, för du får inte alls ut din musik på samma sätt. Det är jävligt svårt att få radiospelningar på ny musik om du inte är med i "Idol" eller "Så mycket bättre".

Ja...

- När du blir äldre så vet du ju aldrig om din publik följer med. Du vet ingenting helt enkelt. Det är verkligheten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!