Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Gessle om livet med kärleken Åsa

Per Gessle är aktuell med ett nytt album.
Foto: Pax Engström Nyström För Live / PAX ENGSTRÖM, WWW.PAXENGSTROM.S
Per Gessle reste till Nashville och kom hem med två popalbum färgade av sentimental amerikansk country och svensk visromantik.
Per Gessle

Per Gessle reste till Nashville och kom hem med två popalbum färgade av sentimental amerikansk country och svensk visromantik.

På fredag ger han ut album nummer 1, "En vacker natt", och snart kommer det mera.

– Det finns ingen anledning att sätta stopp bara för att man råkar bli äldre. De här låtarna har tagit 58 år att mogna fram, säger Gessle till Expressen.

Det gnisslar om Per Gessle. Det beror inte på hans 58 år på planeten jorden utan är effekten av att rockstjärnan sitter i en skinnjacka i en skinnfåtölj på BMG:s kontor i centrala Stockholm och pratar om sina kommande projekt.

Albumet "En vacker natt" släpps på fredag, sedan följer en sommarturné ("En vacker kväll") och i september kommer albumet "En vacker dag".

Ett till synes gigantisk comebackplan - kryddad med en omfattande signeringsturné de närmaste veckorna - som Gessle beskriver med entusiasm.

Den kreativa processen har inte gnisslat det minsta.

– Den här gången har det varit lätt. Jag försöker skriva fort när jag väl kommer igång.


LÄS MER: Per Gessles lyxliv – för miljonerna


Låtarna har fötts fram i en studio i Nashville, countrymetropolen, där Gessle och hans följeslagare kulturkrockat med amerikanska studiomusiker.

Musikaliska möten som gett det svenska materialet en annorlunda touch och Gessle ett, åtminstone delvis, nytt sound.

– Det var jävligt kul för jag hade aldrig träffat de här människorna förut, och jag märkte ju direkt att de tyckte att det var väldigt konstig musik vi gjorde. Jag tänkte att "nu sitter jag här med min jävla b-country", men tyckte att det fanns en ton och en klang i det här som de absolut aldrig spelat förut. Och då blev jag lite stolt.


Per Gessle tillsammans med sin fru Åsa.
Foto: Ola Axman / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Per Gessle om sin stil när han skriver låtarna

Per Gessle har sålt 80 miljoner album, skapat folkparkshysteri med Gyllene Tider, rest många varv runt jorden med Roxette och radat upp solosuccéer på hemmaplan.

Han är ekonomiskt oberoende, har en lägenhet på Strandvägen i Stockholm och ett hus i Halmstad. Han äger ett hotell, en massa lyxbilar, importerar viner och har smak och talang för modern fotokonst. Men "En vacker natt" handlar inte om ett jet-set liv i sus och dus. Det är jordnära från start till mål.

Gessle har samplat barnskratt, fågelsång, havets vågor och ljudet från en tågstation.

Han sjunger om tussilago på singeln, Winnerbäckduetten "Småstadsprat", och om prästkrage i öppningsspåret "Min plats".


Per Gessle reste till Nashville och kom hem med två popalbum färgade av sentimental amerikansk country och svensk visromantik.

LÄS MER: Per Gessle om sorgen: "Jävligt tufft år"


– Det är min stil jag har när jag skriver texter. Om jag lyckas får jag ju texten att betyda någonting för den som lyssnar på den. För att göra det måste jag använda mig av symboler. Om jag skriver "ny tussilago vid den väg jag går, kommer varje vår" så säger jag ju samtidigt "det kommer nya chanser", "nästa år kommer en ny tur", "life goes on". Du kan ju tolka det här på så himla många olika sätt.

Ofta blir det väldigt sentimentalt?

– Ja, av bara farten. Även om man egentligen alltid skriver samma sak har jag försökt skriva ur en annan vinkel nu. "Några glas rosé" är till exempel en ganska klassisk kärlekstext, men vinkeln är ju att jag som är äldre ser tillbaka på en ung förälskelse. Det gör att det blir en viss form av sentimentalitet per automatik.På fredag ger Per Gessle ut album nummer 1, "En vacker natt"

Per Gessle om kärleken till hustrun

– Det finns ju någonstans en sorg i att tiden går. Det kan ju vara läskigt, och helt vansinnigt märkligt. Men man kan ju också använda det som en ingrediens och en inspiration.

Samtidigt flödar romantiken, är kärleksvisorna skrivna till din fru Åsa?

– Är det kärlekstexter så tycker hon att jag gjort det, och är det elaka texter så tar hon inte åt sig (skratt).

Ni har varit gifta i snart 25 år, hur har ni hållit kärleken vid liv?

– Vi har varit ihop sedan 1984. Det är lång tid. Men Åsa och jag har alltid hört ihop på nåt sätt, ända sedan vi först träffades. Jag kan inte se mitt liv utan henne alls.

– Vi är väldigt lika och väldigt olika. Åsa är ju en superstark människa men samtidigt har hon ju valt att ställa sig i en stöttande roll till mig. Hon kommer från resebranschen och började tidigt jobba med Roxette och våra resor, och fick en position i hela organisationen. Det har aldrig varit så att jag varit borta i åtta månader och kommer hem, utan vi har ju delat i princip allting och det har nog varit en förutsättning. Hon har varit fantastisk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.