Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pekka Heino lämnar SVT – efter 32 år

Foto: AMANDA BJÖRK / AMANDA BJÖRK

Han är ett av Sveriges mest kända ansikten.

Efter drygt 30 år på SVT väljer Pekka Heino, 56, nu att säga upp sig från SVT – och lämna "Go'kväll".

I podcasten "Tv-fabriken" berättar Pekka Heino om beslutet, sina många konflikter med cheferna och om hur han ser på sin förhållandevis låga lön.

– Jag har aldrig accepterat att en chef ska ha respekt för att han eller hon är chef, säger han.

Pekka Heino har en lång karriär på SVT bakom sig och är ett av kanalens absolut mest kända ansikten. Under 1990-talet arbetade han bland annat som kommentator för Eurovision Song Contest och som programledare för "Röda tråden" och "Tusen och en bild".

De senaste sju åren har Pekka Heino, som började på SVT 1985, varit programledare för "Go'kväll", som har nära en miljon tittare om dagen.

Men nu är det alltså slut. I den nystartade podcasten "Tv-fabriken", berättar Pekka Heino att han lämnar "Go'kväll.

– Jag har bestämt mig för att sju år räcker. Sju år är en lång tid, det sägs ju att på sju år hinner alla celler i en människokropp bytas ut så efter dessa sju år är jag en ny människa och då måste ju denna nya människa göra något annat. Vad vet jag inte än men det blir inte "Go'kväll", säger han i "Tv-fabriken".


LÄS MER: Pekka Heinos kärleksfest i natt 

Pekka Heino.
Foto: SVEN LINDWALL

Beslutet grundar sig delvis i att Pekka Heino inte vill att jobbet ska kännas slentrianmässigt.

– Jag är ute i god tid och ger mig själv inte möjligheten att gå för mycket på rutin. Det har varit fantastiskt lärorika och oerhört roliga år men jag tycker väl någonstans att man ska sluta när det är som roligast, säger han i podcasten.

Vad han ska göra härnäst vet han inte, däremot berättar Pekka Heino att han också sagt upp sig.

– Det vet jag inte och det är det som är så spännande. Jag vill hemskt gärna fortsätta som programledare i tv men jag behöver för det första inte vara anställd för att göra det så jag passade på att säga upp mig också.

Pekka Heino om sin dåliga lön

Pekka Heino har arbetat på SVT i drygt 30 år och har varit heltidsanställd i ungefär hälften av tiden.

– Jag kände att nu måste tillvaron bli lite osäker. Jag måste ut ur min bekvämlighetszon och bli lite nervös. Jag höll på att fastna i någon slags trygghetsfälla.

Enligt "Tv-fabriken" har Pekka Heino en årslön på ungefär 460 000 kronor. När "Tv-fabrikens" Fredrik Ralstrand frågar om programledaren har varit för dåligt betald skrattar han.

– Det är man väl alltid om man inte heter David Hellenius.

Genom att säga upp sig hoppas nu Pekka Heino på att få en högre lön.

– Det hoppas jag verkligen. Det ska bli mitt mål. Mer lön. Men pengar har aldrig varit den primära drivkraften, jag måste känna att det jag gör är roligt.

– Men ja, lönen har varit dålig och det ska jag ändra på. Nu jäklar ska jag dra in kosing.


LÄS MER: SVT-profilens vågade bild får folk att reagera


Pekka Heino berättar också att han hamnat i flera konflikter med sina chefer under åren på SVT.

– Jag är projektet väldigt lojal. Sedan kan jag ifrågasätta saker hos de som är i bestämmandeposition. Jag har råkat i så många konflikter att jag har tappat räkningen. Jag har aldrig accepterat att en chef ska ha respekt för att han eller hon är chef utan då ska det vara baserat på vad han eller hon åstadkommer och hur man leder arbetet.

https://www.instagram.com/p/BZ1To70HZT8/?hl=en&taken-by=expressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.