Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peg Parneviks insikt efter svåra uppbrottet

Ur arkivet: Peg och Penny Parnevik tillbaka med ny podd
Peg Parnevik släpper ny musik på svenska.

Efter ett uppbrott hamnade Peg Parnevik på botten och det skulle ta tid innan själen blev hel igen – samtidigt var det något av det bästa som kunde hända, enligt henne själv.

Nu släpper hon sin första låt på svenska som soloartist, något hon tidigare sagt att hon aldrig skulle göra.

– Att skriva på svenska själv har känts alldeles för sårbart och intimt, säger Peg Parnevik.

Det har gått sju år sedan Peg Parnevik, 27, tog klivet från realitystjärna till artist och släppte sin första singel.

Nu tar hon ytterligare ett steg i karriären och har bytt språk. I fredags släpptes den första låten på svenska, ”Misslyckad & hatad”. En låt om de många känslorna som kan uppstå efter ett jobbigt uppbrott.

När Expressen Nöje träffar Peg Parnevik har hon haft en lugn helg där hon vilat upp sig efter en fartfylld releasedag med en miniturné med spelningar runtom i Stockholm.

Även om responsen på den nya låten för det mesta har varit positiv, har kommentarer som ”du är så bitter” och ”sprid lite kärlek i stället” fått henne att reagera.

– Varför är det så att kvinnliga låtskrivare och artister får så mycket hat för att de skriver om kärleksrelationer, ex och heart breaks? Harry Styles gör det, Justin Bieber gör det, The Weeknd gör det. Min favorit Matty Healy gör det, han har skrivit om Halsey och alla sina ex, och de blir geniförklarade.

Peg Parnevik och nuvarande pojkvännen Jesper Niklasson.
Foto: Instagram / Instagram

”Jag var väldigt arg”

”När du gick grät jag i hundratusen dagar, hoppas du blir misslyckad och hatad”.

Peg Parnevik sjunger om uppbrottet som gjorde att hon hamnade på botten.

– Titeln är väldigt stark och många blir lite så ”wow”. Men jag sjunger också: ”lyckan är så jag kommer ihåg den” att liksom nu får jag vara glad över mig själv, samtidigt får man ibland känna ilska och att någonting suger. Men det är så klart läskigt att släppa en så stark låt.

Det är också första gången du släpper en låt på svenska som soloartist. Hur känns det?

– Att skriva på svenska själv har känts alldeles för sårbart och intimt. Jag tror att jag tidigare hade en väldigt bestämd bild av vad mitt band Gammal är och Peg som soloartist. Sedan insåg jag väl att musik är musik.

Jag tolkar dig som att det är lite mer prestigelöst nu?

– Verkligen. Jag kände efter ”Ain't no saint” och efter ”Parneviks” att jag funderade mycket på vad folk hade för förväntningar på mig. Vad är en popstjärna? Vad är en hit?

– Jag kände att jag jagade sätt att hålla mig relevant och hur man ska vara kommersiell. Nu känner jag bara, och det är väl säkert lite med åldern också, att ”vad fan, om jag tycker om låten och andra tycker om låten så kör vi”. Så länge det är autentiskt och det känns som jag i stunden så kör.

Peg Parnevik.

När du skrev ”Misslyckad & hatad”, på vilken plats i livet var du då?

– Jag var väldigt arg. Jag kände att det var orättvist, det var mycket i medier och jag porträtterades som hemsk, att jag hade mycket åsikter och var tatuerad. Det var också som att jag fick en liten livskris. Måste jag ändra på mig själv för att folk tror att jag är så här? Måste jag prata på ett annat sätt? Sluta svära?

– Samtidigt som jag kände att det var skönt att vara fri och singel så vill jag ju vara den jag är. Jag hade en väldigt rebellisk period. Om ni tycker att han är gyllene pojken så kommer jag vara raka motsatsen.

PEG PARNEVIK

Ålder: 27

Gör: Är i dag artist, både solo och i bandet Gammal. Blev känd för svenska folket i dokusåpan ”Parneviks” tillsammans med hennes familj.

Aktuell: Släpper sin första låt på svenska som soloartist. Fler nya låtar på svenska kommer senare i år.

Ärlig med psykisk ohälsa

I sociala medier och i sin podcast har Peg Parnevik varit öppen med sin psykiska ohälsa och att uppbrottet hon gick igenom tog hårt på henne.

– Ett tag kände jag att det var lite skämmigt att jag mådde så dåligt på grund av ett uppbrott, att låta någon ha så mycket makt över en.

– Jag känner att jag har byggt upp en bild av att jag är så stark hela tiden. Att jag tar fighten och står upp för mig själv och andra. Då kände jag: ”Ska jag verkligen gråta i sociala medier över en kille”?

”Jag vill aldrig vara där igen”

Under den tuffa perioden fick Peg Parnevik mycket hat i sociala medier och till slut valde hon att stänga av sina kommentarsfält och möjligheten att skicka privata meddelanden.

– Jag pallade inte. För alla andra var det här en kort period, men det påverkade mig under en lång period, framför allt min depression och ätstörning, säger hon och fortsätter:

– På ett sätt... det är inte skönt att det hände. Men det är skönt att veta att det var botten, för jag har insett att jag aldrig vill vara där igen och vilka tecken jag ska vara uppmärksam på för att förhindra att det blir så igen. Nu känner jag att jag aldrig vill må så där dåligt. Jag vill bara må bra och ha en bra relation till min kropp.

Man brukar ju säga att det alltid kommer något gott ur det onda, även om det är lite klyschigt.

– Verkligen. Det är klyschigt, men det är verkligen sant. Och det blev jättemånga bra låtar av det. Jag har aldrig varit så mycket i studion som jag var då.

Se mer:

Ur arkivet: Öppnar upp för att hjälpa andra: ”En galen osäkerhet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.