Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peg: Jag fick ta kortisonsprutor

Peg Parnevik, 24, öppnar upp om rädslan för att rösten ska sluta funka och hur hon behandlats med kortisonsprutor.Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Peg Parnevik oroar sig för att rösten ska sluta funka.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Sångerskan Peg Parnevik, 24, får ibland höra att hennes framgång ligger i att hon kommer från en känd familj.

Men även om karriären fått en knuff framåt tack vare kontakter är livet som artist inte alltid helt enkelt.

– Jag har haft jättemycket stämbandsproblem och fick ta kortisonsprutor, berättar hon i podden Hitfabriken med Fredrik Ralstrand.

Sångerskan Peg Parnevik växte upp i Florida, USA och får ibland höra att hennes framgång är sprungen ur familjens kändisskap. Hennes pappa är golfaren Jesper Parnevik och farfar Bosse Parnevik är välkänd komiker och tv-kändis.  

Peg säger att det har inneburit kontakter, bland annat lånade hon Celine Dions studio för att spela in en låt, men menar att kändisskapet inte gett henne obegränsade möjligheter.

– Det är inte så att jag tänker att jag har gjort det här helt själv och byggt det här från grunden, men jag skulle ju skämmas om min pappa ringde runt till folk och sagt ”Rix kan ni spela min dotter?”. Det funkar inte så. 

För att visa att hon står på egna ben släppte hon och kollegan i duon ”Gammal” låtarna anonymt till en början.

Haft stämbandsproblem

Men allt har inte varit enkelt. Peg berättar att hon haft ”jättemycket stämbandsproblem” och efter en incident har hon lyssnat på kollegan Celine Dions råd om att ha tysta perioder.

2017 var Peg ute på en lång slitig turné med sitt band. På schemat stod spelningar i nära nog varje svensk stad. Den här morgonen vaknade hon i Västerås med en risig, smärtande hals. 

Trots halsont åkte Peg till spelningen och soundcheckade, men rösten var borta. Varken halstabletter eller litervis med te hjälpte.

Familjen Parnevik.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

”Fick kortisonsprutor”

Vid det laget var det för sent att ställa in konserten, så det var bara att genomföra spelningen, med eller utan röst. Peg erkänner att det inte lät något vidare. 

Några dagar senare meddelade en läkare att hennes stämband var svullna och väldigt slitna. Hon fick en order om att vara tyst i sju dagar. 

Kruxet? Peg Parnevik var bokad till Gröna Lund samma vecka.

– Jag var tyst, jag var helt tyst. Alltså jag sa inte ett ord. Dagen innan Grönan fick jag ta kortisonsprutor och så körde jag, berättar Peg Parnevik. 

Erfarenheten har gjort henne försiktigare och i dag är hon noga med rösten och arbetar med stämbandsmassage och en logoped. Men hon är rädd att drabbas igen. 

”Blev paralyserad av tanken”

När Peg Parnevik får frågan om vilken förmåga hon ”helst” vill mista av rösten, synen eller hörseln svarar hon ganska snabbt synen. Hon vill kunna lyssna på och skapa egen musik.

När sångerskan Tove Lo i sitt sommarprat berättade om sin stämbandsoperation och att det fanns en risk att hon inte skulle kunna sjunga igen blev Peg orolig för sin egen röst, var det verkligen värt slitet?

– Jag blev helt paralyserad av den tanken. Tänk om det går så långt att det inte finns ett val längre, ”vill du fortsätta sjunga”. För varje dag måste man välja om det värt all kritik, att kämpa och allt hat man får. Men när man inte ens får valet , utan du har ingen röst – hitta ett annat yrke. Den tanken! 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.