Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peg höll sjukdomen hemlig för familjen

Artisten Peg Parnevik öppnar upp om kändisskapets konsekvenser. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Den enda som kände till Pegs ätstörning var pojkvännen Filip. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Hela familjen Parnevik. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Familjen Parnevik blev rikskända över en natt – men offentligheten har ett pris. 

I "Malou efter tio" i TV4 berättar Peg Parnevik om hur hon drabbades av en ätstörning. 

– Oavsett hur stark och självsäker man tror att man är så blir man påverkad, säger hon i programmet.

I nästan tre år har Peg Parnevik, 23, levt med ätstörningen bulimi. Ingen i familjen Parnevik har vetat om det, bara pojkvännen Filip Kaspersen Lamprecht, 20, visste. I TV4:s "Malou efter tio" pratar artisten ut om sjukdomen. 

– Jag vill inte säga att jag har haft det för man lever ju med det varje dag. Men jag känner att jag har kommit över det nu och det är en sådan lättnad att få berätta. Jag kanske kan inspirera någon annan att sluta, säger hon i programmet. 

 

LÄS MER: Penny Parnevik hyllas för bilden 

 

Redan när det första avsnittet av TV3:s "Parneviks" sändes såg familjen hur antalet följare i deras sociala medier ökade lavinartat. I samma veva som de blev rikskända började det strömma in elaka kommentarer om Peg Parneviks utseende. Kommentarerna tog hårt på artisten som började jämföra sig själv med andra.

– Man hamnar i någon sorts bubbla där man kollar sig i spegeln och ser något helt annat än vad andra ser. Oavsett hur stark och självsäker man tror att man är så blir man påverkad, säger hon.

Vill inspirera andra att sluta

Peg Parnevik berättar att hon först pratade ut om sin bulimi i podcasten ”Pillowtalk”, som hon driver tillsammans med systern Penny Parnevik, 21. Hon häpnades då över hur många unga som skrev till henne att de gick igenom samma sak. Peg Parnevik säger att hon säkert fick tusen sådana meddelanden. Nu vill hon inspirera sina följare att hitta ett sätt att ta sig ur sjukdomen. 

– Jag tror man måste hitta någon som man verkligen ser upp till. Jag tänker på min syster Penny och vad hon skulle ha sagt. Man måste bara tänka på de som älskar dig och vad de skulle säga för att peppa dig, säger hon.

Expressen har sökt Peg Parnevik. 

 

LÄS MER: Peg Parneviks avklädda rumprevolt – hyllas stort 

 

HJÄLP FINNS ATT FÅ

"Bulimi är en ätstörning som innebär att du hetsäter och sedan försöker göra dig av med maten, till exempel genom att kräkas eller använda laxermedel. Bulimi kan orsaka psykisk ohälsa och allvarliga kroppsliga skador om du inte får behandling. De flesta som får behandling blir friska". 

Så beskriver Vårdguiden ätstörningen bulimi. 

 

Vårdguiden ger rådet att söka hjälp så snart som möjligt, om man tror att man lider av en ätstörning. 

 

Personer under 18 år kan kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup. På en del bup-mottagningar behövs remiss från vårdcentralen.

 

Personer 18 år eller äldre kan boka tid på en vårdcentral,  psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården om man jobbar. Ungdomsmottagningar kan också erbjuda hjälp.