Dominika Peczynskis och Anders Borgs äktenskapsförord

Dominika Peczynski har tidigare berättat om när hon träffade Anders Borg första gången.
Anders Borg och Dominika Peczynski träffades 2014 och gifte sig fyra år senare. Nu har de ansökt om skilsmässa.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Paret på Elle-galan 2017.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES
I Almedalen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Anders Borg och Dominika Peczynski har ansökt om skilsmässa – men parterna ska inte helt gå skilda vägar.

– Jag vill fortfarande vara ihop med honom, men inte som hans fru – utan hans tjej, sa Dominika Peczynski till Stoppa pressarna förra veckan.

I parets äktenskapsförord framgår att de två hållit sina tillgångar särskilda från varandra.

Sveriges före detta finansminister Anders Borg, 54, och entreprenören Dominika Peczynski, 52, träffades 2014 efter först kommit i kontakt med varandra via en debattartikel Peczynski författat – och som fångade Borgs intresse.

Fyra år senare gifte de sig, och förra veckan meddelade Peczynski att äktenskapet var över.

”Anders Borg och jag har gemensamt i dag ansökt om skilsmässa. Eftersom vi inte har hemmaboende barn tillsammans så träder äktenskapsskillnad i kraft utan betänketid.
Inga kommentarer. Slut på meddelande.” skrev hon på Facebook.

Men drygt 12 timmar senare berättade hon för Stoppa Pressarna att skilsmässan var överilad, ett misstag.

– Han gav mig ingen uppmärksamhet, jag blev sur och övertalade Anders att skilja sig, sa hon.

Beslutet om tillgångarna

I intervjun berättade Peczynski att de två fortfarande är ett par, men att de i fortsättningen kommer vara pojk- och flickvän snarare än äkta makar.

När Expressen kontaktar Stockholms tingsrätt meddelar de att domen om äktenskapsskillnad mellan parterna vinner laga kraft 14 juli, och att de har fram tills dess på sig att ändra sig. 

Men hittills har skilsmässoansökan inte dragits tillbaka.

Expressen har tittat närmare på äktenskapsförordet från 2018 mellan parterna. Där går det bland annat att läsa följande:

”All den egendom som var och en av oss förvärvat före äktenskapet eller därefter förvärvar, liksom avkastning av sådan egendom, skall vara förvärvarens enskilda egendom, som den andre således inte skall ha någon giftorätt i.”

I klartext innebär det att paret hållit sina tillgångar särskilda från varandra.

Vill sälja lyxvåningen

När det kommer till parets gemensamma bostad, lyxvåningen på 222 kvadratmeter på Östermalm, går det att läsa att Borg och Peczynski äger 50 procent vardera ”och att vi vardera själva står för samtliga våra respektive skulder”.

Dominika Peczynski har tidigare varit öppen med att hon kan tänka sig att sälja det som varit parets gemensamma boende sedan 2016 och flytta till någonting mindre.

– När vi flyttade in så bodde alla hemma och då behövdes utrymmet. Nu har vi för många sovrum som står tomma, sa hon till Svensk damtidning i maj.


Dominika Peczynski: Det är det bästa med Anders Borg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.