Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paula Ternström: "Branschen vet vilka män det rör sig om"

584 kvinnliga skådespelare har vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp inom branschen. Nu har Dramaten inlett en internutredning mot en av sina medarbetare, som misstänks för övergrepp. Foto: SöREN VILKS / © SöREN VILKS DETTA FÃ?LT FÃ¥R INTE Ã?NDRAS ELLE

När Regina Lund larmade om sexuella trakasserier skyddades den utpekade i stället, berättar hon.

Lund är en av 584 kvinnor inom teater- och filmbranschen som nu protesterar mot sexuella trakasserier och kränkningar.

– Alla skyddade den som hade mest makt, säger hon.

Enligt skådespelaren och teaterchefen Paula Ternström vet branschen vilka män det handlar om.

– Framgångsrika, hyllade män som tror att de är oantastbara, säger hon.

"Manliga stjärnor och regissörer geniförklaras och hålls om ryggen av branschen oavsett vad de utsätter sina kollegor för. På grund av deras stjärnstatus får övergreppen aldrig konsekvenser.

Så skriver de 584 kvinnor som anslutit sig till uppropet #tystnadtagning. Ett manifest där de berättar om övergreppen, kränkningarna och trakasserierna de utsatts för av kända manliga kolleger. 

Sångerskan och skådespelerskan Regina Lund, 50, är en av de kvinnor som skrivit under uppropet. Vad som fick henne att göra det:

– För att solidarisera med alla utsatta. För våra barn. För framtiden. För mänskligheten. För att sätta fart och få i gång förändring. För att våra söner och döttrar i framtiden ska få skapa i frihet och för att de inte ska bli våldtagna och kränkta. 

 

LÄS MER: Dramatenchef köpte ut Persbrandt – betalade för tjejer

 

Regina Lund: "Alla skyddade den som hade mest makt"

Regina Lund säger sig själv ha erfarenhet av övergrepp inom branschen, men hon vill inte gå in på detaljer om någon situation.

– Jag vill inte att uppropet ska handla om min privata historia. 

Regina Lund berättar att hon kontaktade chefer och kolleger när hon utsattes. Reaktionen:

– Alla skyddade den som hade mest makt.

– I mitt fall sa kvinnliga skådespelare runt mig: "Tig och var tacksam för den fina rollen du har fått, bråka inte". Det fanns ingen som backade upp mig, nu vill jag vara den som backar upp andra, har Regina Lund sagt till Aftonbladet.

Regina Lund kontaktade sina chefer och kolleger när hon blev utsatt, men upplevde att alla skyddade "den som hade mest makt". Foto: /IBL / /IBL

"Fantastiskt positivt det som hänt"

Regina Lund hoppas att uppropet, och hela Metoo-kampanjen, kommer förändra det.

– Jag tycker det är fantastiskt positivt det som hänt nu, att det tas upp och diskuteras och ses över. Och att alla lär sig respekt, var ens egna och andras gränser går, att alla lär sig ökad insikt, transparens och empati, säger Regina Lund som just nu är aktuell med julskivan "Winter is coming".

Maria Göranzon: Skyddat tjejer

– Vi bör sätta kraft och energi på att blicka framåt och inte kasta skit bakåt och jaga skyldiga utan se var vi kan mötas, utvecklas, dra lärdom och skapa förutsättningar för en bättre och mer insiktsfull och empatisk värld, och skapa nya mästerverk tillsammans.

Skådespelerskan Maria Göranzon, 75, har berättat:

– Jag har skyddat flickor på teatern, jag har hoppat rakt in i diskussion. Jag har varit uppe hos många teaterchefer och sagt till. Många har lyssnat och många har inte gjort det.

Skådespelaren Julia Dufvenius, 42, har skrivit på Instagram:

"Jag arbetar med de modigaste, coolaste människor som finns. Mitt hjärta svämmar över. Kärlek!"

https://www.instagram.com/p/BbPa_4FhmOm/?hl=en&taken-by=juliadufvenius

Ung skådespelerska trakasserades av äldre man

Paula Ternström, själv skådespelare, regissör och före detta teaterchef tycker att uppropet är bra. Hon känner igen det hennes kolleger vittnar om, även fast hon själv aldrig blivit utsatt. Som teaterchef kom två händelser till hennes kännedom. I båda fallen handlade det om unga kvinnor och äldre män. 

–  En ung skådespelerska trakasserades av en äldre kollega. En hyllad skådis som tror att han kan bete sig hur han vill för att han är en känd och bra skådespelare. Hon vågade inte berätta om de förfärliga saker som han hade sagt och gjort mot henne för hon hade ju beundrat den här mannen. Hon kände skam för att hon blev utsatt. 

 

LÄS MER: Sågningen av Dramatenchefen: ”Alla har vetat”

 

Paula Ternström vill inte säga exakt vad mannen sa till den yngre kvinnan. 

– Det var väldigt grova sexuella närmanden. Hon beundrade honom och blev helt chockad över att det hände.

Bra att erfarenheterna kommer fram

I det andra fallet var det också en ung kvinna som jobbade på teatern som utsatts av en annan man. 

Paula Ternström tycker att det är väldigt bra att erfarenheterna kommer upp till ytan. Samtidigt kan det vara svårt att som chef göra något när informationen kommer långt efter att incidenterna ägt rum. 

– Det är svårt att göra någonting när man får reda på det så långt efteråt. 

Paula Ternström har aldrig blivit utsatt själv, men säger att hon känner igen det som hennes kolleger vittnar om. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

"Branschen vet vilka män det rör sig om"

Enligt Paula Ternström vet branschen vilka män det rör sig om och säger samtidigt att det absolut inte är alla män som beter sig illa. 

– Det är några stycken. Framgångsrika, hyllade män som tror att de är oantastbara. Det här är en form av härskarteknik.   

Teater- och filmbranschen är en av många branscher där det har uppdagats att framgångsrika profiler har utsatt kvinnliga kolleger för olämpliga beteenden. Paula Ternström tror att det kan vara symptomatiskt för framgångsrika personer med mycket makt. 

– De får för sig att de är oantastbara. Sedan är teater- och filmbranschen ett skrå med osäkra anställningar, där man måste hålla sig väl med alla, det gör det kanske extra utsatt. 

Hon tror att det måste börja "kosta lite mer" för de personer som beter sig illa och lyfter Marie-Louise Ekmans jobb på Dramaten som ett gott exempel. 

– Hon tog tag i det. Hon pratade med männen och tog ner dem på jorden. Det var bra.   

"Vi har fått nog av sexuellt våld"

Skådespelerskan Helena af Sandeberg, 46, har också skrivit under.

"Vi har fått nog av sexuellt våld", skriver hon på Instagram.

"Det räcker nu!"

https://www.instagram.com/p/BbPlUG9BXHj/?hl=sv&taken-by=helenaafsandeberg

"Nu förändrar vi världen för oss och alla som kommer efter oss", skriver Helena af Sandeberg vidare.

Också skådespelerskan och författaren Mia Skäringer, 41, har skrivit under.

"Jag skapades inte av Adams gamla revben. Det fanns byggmaterial till mig med. Och av ett jävligt tåligt slag dessutom", skriver hon via Instagram.

https://www.instagram.com/p/BbUZKucDvA9/?hl=sv&taken-by=miaskaringerlazar