Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paul Walker död efter bilkrasch i Kalifornien

Paul Walker.

När Hollywoodstjärnan Paul Walker dog i det brinnande Porschevraket i natt, svensk tid, satt hans gode vän Roger Rodas bakom ratten.

Rodas var känd som racerförare och enligt polisen hade bilen hög fart när den rände in i lyktstolpen.

Paul Walker, mest känd för sin medverkan i filmserien The Fast and the Furious, blev 40 år gammal.

Enigt TMZ var Paul Walker i Kalifornien för att delta i en välgörenhetsgala, "Reach out Woldwide", till förmån för offren för tyfonen i Filippinerna.

Under insamlingen åkte Paul Walker i en röd Porsche Carrera GT när den kraschade och började brinna.

Enligt tidningen New York Daily News satt alltså vännen Roger Rodas i förarsätet.

Enligt vittnet Jim Torp, som också deltog i välgörenhetseventet, var Roger Rodas en professionell racerförare och pappa till två barn. Rodas var också ägare till företaget Always Evolving Performance Motors, där insamlingsgalan hölls inte långt från olycksplatsen.

Tim Torp uppger för New York Daily News att Roger Rodas åttaårige son var en av alla som försökte rädda männen ur det brinnande vraket.

- Jag sprang runt och försökte hitta Rogers son. Då upptäckte jag att pojken hade hoppat över staketet för att försöka dra ut sin pappa, berättar Torp för tidningen.

Rättsläkaren Ed Winters sa till reportrar i natt att kropparna var så svårt brända att det kan ta flera dagar innan de formellt kan bli identifierade.

"Vi är förkrossade"

Enligt AP var Paul Walker mitt uppe i arbetet med det sjunde filmen i "Fast and the Furious"-serien när olyckan inträffade i Valencia-området i Santa Clarita norr om Los Angeles.

Enligt sajten TMZ hade Paul Walker tagit med folk på provkörningar av den aktuella röda porschen, och betalningen gick till insamlingen av pengar till tyfonoffren på Filippinerna.

Los Angeles County Sheriff´s department, lokala polisen, uppger att de fann bilen klockan halv fyra på lördagseftermiddagen lokal tid uppslukad av lågor när de kom fram till olyckplatsen vid 28300 Rye Canyon Loop i Valencia. Bilen hade kört in i lyktstolpe och i ett träd, uppger AP.

Lokaltidningen The Santa Clarita Valley Signal har talat med ett vittne som var framme vid det brinnande vraket kort efter smällen.

- Jag försökte släcka elden men det var hopplöst.

"Helt enkelt en tragisk händelse"

Tidningen har också talat med Antonio Holmes som sa att han var en av Paul Walkers vänner.

- Paul och hans bäste polare (Roger Rodas, Expr anm) hade bestämt sig för att ta en vända med bilen, bränna på lite. Nåt vi ju alla gör ibland. Vi är alla bilentusiaster, vi gillar köra på... och Gud måste ha behövt hjälp när han kallade hem Paul.

- När vi hörde om smällen stack vi alla dit och gjorde vad vi kunde. Men de var ju fångna där inne, säger Antonio Holmes till tidningen.

Ett annat vittne säger att han såg Walker och Roger Rodas lämna bilfirman precis före kraschen, och att skådespelaren satte sig i passagerarsätet.

- Det är helt enkelt en tragisk händelse under en tänkt skojig vända med bilen, säger Jim Torp till The Santa Clarita Valley Signal.

Förutom inspelningarna av "Fast & Furious 7", där han spelar Brian O´Conner, var Paul Walker också aktuell med filmen "Hours", som är planerad att ha premiär senare i december.

"Vi... är förkrossade och ledsna bortom förstånd av nyheten", löd meddelandet på sajten från hans publicist.

Efterlämnar en dotter

Filmbolaget bakom "Fast & Furious", Universal, skrev i ett meddelande att "vi alla här är förtvivlade. Paul var verkligen en av de mest omtyckta och respekterade i vår filmstudiofamilj under 14 år".

Paul Walker efterlämnar 15-åriga dottern Meadow.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.