Alexandra PascalidouAlexandra Pascalidou
Alexandra Pascalidou
SVT-chefen Anne LagercrantzSVT-chefen Anne Lagercrantz
SVT-chefen Anne Lagercrantz
Gomorron Sverige ska nu läggas ner och göras om till "Morgonstudion". Där ska bland annat Alexander Norén vara programledare.Gomorron Sverige ska nu läggas ner och göras om till "Morgonstudion". Där ska bland annat Alexander Norén vara programledare.
Gomorron Sverige ska nu läggas ner och göras om till "Morgonstudion". Där ska bland annat Alexander Norén vara programledare.
SVT-husetSVT-huset
SVT-huset

Pascalidous kritik: SVT
brister stort i mångfald

Publicerad

Alexandra Pascalidou var intresserad av jobbet som programledare för SVT:s nya satsning - men hörde ingenting tillbaka.

– Jag fick aldrig några reaktioner över huvud taget, säger hon - och riktar kritik mot kanalens brist på mångfald.

Nu säger SVT-chefen Anne Lagercrantz att man i vissa fall inte nått ända fram i rekryteringsprocesserna.

Till hösten läggs SVT:s frukostprogram "Gomorron" ned. Istället sjösätts nysatsningen "Morgonstudion".

Till det nya programmet har SVT rekryterat flera nya programledare. De är André Pops, Pelle Nilsson, Carolina Neurath, Karin Magnusson och dessutom Alexander Norén och Åsa Avdic.

Nu kritiseras valet av journalisten Alexandra Pascalidou - som menar att det brister i mångfald vad gäller kulturell bakgrund.

"Tydligen svårt att finna mångfald. Tröttsamt", skriver hon på Twitter.

Hon utvecklar sitt resonemang.

– Jag tycker att det är intressant att man inte lyckades få in mer mångfald i ”Morgonstudion”.

"Fick aldrig några reaktioner"

Hon menar att SVT, som utåt sagt att de ska förbättra mångfalden inom bolaget, har brustit.

Samtidigt berättar hon att hon själv var intresserad av jobbet som programledare i "Morgonstudion". Men eftersom jobben aldrig utannonserades, kunde hon inte söka. Men hon lät SVT förstå att hon var intresserad.

– Jag nämnde för dem att jag var väldigt intresserad. Men jag fick aldrig några reaktioner över huvud taget, säger hon.

Anne Lagercrantz är divisionschef på SVT. Hon kallar de nya programledarna för "Morgonstudion" för ett "dreamteam".

– Mångfald för mig är mycket mer än invandrarbakgrund. Vi brukar prata i termer av perspektiv, språk och nätverk. Och här tycker jag att vi inte nått ända fram, säger Anne Lagercrantz, och fortsätter:

– Men jag tycker inte heller att man kan begränsa mångfald till utländsk bakgrund eller vad som syns på ytan.

"Tufft att komma in som ny och programleda"

Hon menar också att SVT gjort mycket på området.

– Vi har gjort mycket som jag är stolt över, inte minst när vi lokalt har öppnat redaktioner i Angered, Södertälje, Helsingborg och Rinkeby. Det är klart att det betyder väldigt mycket för vår journalistik.

I en intervju på SVT Nyheters webb, belyser hon ytterligare en aspekt.

– Det är tufft att komma in som ny och programleda ett sådant program. Men vi har i processen odlat kontakter inför framtiden och mångfalden handlar om mer än om vilka som syns i teven, det handlar också om vilka som arbetar på redaktionerna, säger Anne Lagercrantz.

Alexandra Pascalidou säger sig inte vara besviken över att hon själv inte fick jobbet.

– Jag är så van vid stora utfästelser och predikningar som brister i praktiken, så det är bara att gå vidare och göra något annat, säger hon, och menar att problemet inte i första hand bara handlar om henne själv.

"Mångfald och kompetens finns"

– Det finns andra människor med erfarenhet och kompetens där ute, och det handlar bara om att se dem, förklarar Alexandra Pascalidou.

Hon förtydligar sig också i ett sms:

"Mångfald och kompetens finns. Det handlar om att se och synliggöra den. Att utnyttja kraft och kompetens. Det är dags att gå från teori till praktik. Att spegla och inkludera alla licensbetalare", skriver Alexandra Pascalidou.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag