Parneviks ovissa framtid – efter sålda lyxhuset

Mia och Jesper Parnevik gifte sig 1994.
Foto: PONTUS HÖÖK
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Lyxiga huset som familjen bott i i Florida har nu sålts.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV3
Mia Parnevik tycker att det känns ”ganska skönt” att huset nu är i någon annans händer.
Foto: PONTUS HÖÖK
Vart tar paret nu vägen? Det får vi se.
Foto: PONTUS HÖÖK
Huset hade en alldeles egen strand.
Foto: ANDERS AHLGREN
Foto: PONTUS HÖÖK
Foto: PONTUS HÖÖK
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
1 / 11

Jesper och Mia Parnevik har sålt lyxhuset i Florida och är snart klara med semestern i Sverige.

Men när de reser tillbaka till USA i mitten av augusti gör de inte det till det 1300 kvadratmeter stora lyxhuset i Florida.

En känsla som är svår att ta in, berättar paret.

Den stora frågan är dock fortsatt obesvarad: Vart tar de vägen nu?

– Det kan vara alltifrån Bahamas, till båt, till någon annanstans i världen, berättar Mia Parnevik för Expressen.

Mia, 53, och Jesper Parnevik, 56, har varit i Sverige sedan herrlandslaget spelade sin första EM-match i juni, men snart åker de tillbaka över Atlanten till USA och Jespers golf.

Semestern i Sverige har gjort dem väl, berättar de. Tid har spenderats med både familj och vänner, och den svenska sommaren har gjort omställningen från Florida – ”The sunshine state” – till Sverige enklare.

– Vi drar tillbaka till USA om en vecka eller två. Det har varit bra, det har varit galet väder och nu börjar man bli bortskämd över att det ska vara sånt här väder hela tiden.

– Vi har spenderat mycket tid med släkt och vänner och varit ute en del hos Douglas och Penny och deras lantställe, säger Jesper.

Men de åker inte tillbaka till ”Casa Mia” – det 1300 kvadratmeter stora lyxhuset i Florida. Det sålde paret nämligen tidigare i vår för 67 miljoner kronor, efter att ha bott där i 21 år.

– Vi har nog inte riktigt förstått det, säger Jesper.

– Jesper ska börja spela nu, så vi ska leva i en resväska från augusti till november som vi brukar göra, det känns lite som vanligt, säger Mia.

– Det kändes lite konstigt att åka därifrån och veta att man aldrig skulle komma tillbaka till huset. Men det har nog inte slagit oss riktigt än, det blir nog mest när man kommer tillbaka dit kan jag tänka mig, säger Jesper.

Känner ni er inte lite vemodiga?

– Jag älskar att vi har sålt det. Jeppe har ju alltid varit den som har förnyat sig och åkt till nya breddgrader inom golfen. Ett äventyr är alltid roligt. Vi har inga barn, vi har inte haft några barn hemmaboende på flera år nu, så det känns ganska skönt och kul att hitta på något nytt och inte riktigt veta vad man ska göra.

– Så är det ju. Sedan var det ett fantastiskt recept för att inte bli vemodig, att rensa huset under två månader efter att ha bott där i 20 år, säger Jesper.

– Till slut var man glad att dra därifrån. När man har ett så pass stort hus, även om man har hjälp och har folk som hjälper en med saker så är det alltid upp till en själv att fixa och dona, alltid något som går sönder eller något som ska fixas. Det känns ganska skönt, säger Mia och fortsätter:

– Det blir att vara fri på ett annat sätt, att kunna åka och hälsa på, inte bara barn och barnbarnen, utan vi har ju föräldrar som börjar komma upp i åren.

Hur tänker ni kring det, era egna föräldrar som bor i Sverige börjar bli lite äldre. Är det en känsla av ansvar att kunna finnas till hands eller hur blir det där?

– Det där var ju också nu med coronan, det kändes lite jobbigt. Vi är så vana att folk ska kunna komma och se oss, men nu blev det mer ansvar att det var vi som skulle komma och hälsa på i och med svårigheterna att resa hit. Självklart känner man att vi vill vara nära våra familjer, men både Jesper och jag är ganska duktiga på att hitta på saker med båda våra föräldrar, som alla är krya och hyfsat med. Men det blir viktigare och viktigare, säger Mia.

– Vi har tur som har systrar som bor nära båda våra föräldrar också. Men visst är det så att man tänker mer på att ta tillvara på tiden, det gör man. Man ser till att spendera kvalitetstid tillsammans, och det har blivit lite så mer coronan, att man får sig en liten tankeställare, säger Jesper.

Funderar på Bahamas

Från mitten av augusti fram till november kommer Jesper Parnevik att fortsätta golfkärriären på seniortouren och Mia kommer precis som alltid att finnas vid hans sida.

– När vi är lediga, under de veckorna mellan tävlingarna, kommer vi åka till kompisar i Hamptons och lite överallt i USA, som man kanske inte hade gjort i vanliga fall, säger Mia.

– Vi hade bestämt innan corona att vi skulle ta ett år och resa, Jeppe och jag, och se ställen som kanske inte har med golf att göra och bo på hotell, det kanske blir det vi gör, säger Mia innan Jesper fyller på:

– Det var ganska galet, en månad innan coronan kom bestämde vi med lite vänner och bekanta att det skulle vara rätt kul åka runt lite i världen. Vi har rest enormt mycket genom åren, men vi har aldrig sett så mycket på grund av att det har varit tävlingar. Det finns många ställen i USA som är väldigt vackra som man i vanliga fall efter en tävling kanske inte har tid att titta på.

– Det skönaste ska bli att kunna göra lite vad vi vill, rundar Mia av.

I 21 år ägde de drömhuset ”Casa Mia” i Jupiter, Florida, och parets alla fyra barn är uppväxta där. Den populära tv-serien ”Parneviks” har till stora delar spelats in där och huset har i mångt och mycket varit familjens bas.

Vart ”Parneviksbasen” kommer vara i framtiden, återstår fortfarande att se, berättar paret.

– Det kan vara alltifrån Bahamas, till båt, till någon annanstans i världen, säger Mia.

– Vi var nära på att bjuda på några hus innan vi åkte till Sverige. Men nu känns det ganska skönt att det inte blev någonting, att vi har kvar den friheten. Vi vet inte om det blir lägenhet, hus, eller båt, säger Jesper.

– Eller om vi bygger på Bahamas, fyller Mia i.

Bahamas?

– Vi har alltid älskat Bahamas, säger Jesper.

”Barnbarn är bättre än sina egna barn”

I mars befäste paret sin roll som mormor och morfar när dottern Penny, 23, som 2019 fick sonen Atticus, 2, fick sitt andra barn, Pebble, tillsammans med sambon Douglas Murray, 41.

– Jag tycker att det är fantastiskt, men jag tror Mia tycker det är än mer fantastiskt. Man har hört alla i alla år säga att barn är bra men barnbarn är bättre, och det är så. Man får det bästa av allt. Det har varit bättre än vad vi trodde att det skulle vara. Man har fått mer förståelse för sina far- och morföräldrar, hur de kände en gång i tiden, säger Jesper.

– Det är fantastiskt, barnbarn är mycket bättre sina egna barn, om man nu får säga så. Det är lyckan och glädjen, Pebble, och när man ser vår lilla Atticus som springer till Jesper, och Jesper typ är Jesus som går på vatten, för det finns inget bättre än morfar, det pirrar lite mer för mig då, säger Mia.

Det måste vara härligt?

– Det är en väldig egoboost, säger Jesper.

– Ungefär som att ens egna barn tyckte en gång i tiden, att man var fantastisk och att allt man gjorde var ett mirakel, allt det får man ju återuppleva. Det kan vara allt ifrån att hitta en stor pinne i skogen som de tycker är världens mest magiska trollpinne, till att sparka en boll, det är kul, säger Jesper.

Nyligen gick dottern Peg, 25, ut offentligt med att hon och hennes tidigare pojkvän Filip Lamprecht, 24, gått skilda vägar efter fem år tillsammans. I podden ”Pillowtalk”, som hon har tillsammans med lillasystern Penny, 23, berättade hon om den mörka tiden under uppbrottet.

– Jag trodde inte att jag skulle överleva den perioden, sa hon i juni.

Hur är det att som föräldrar följa era barn, dels i sociala medier men också vanliga medier? Jag tänker på Peg och hennes uppbrott.

– Det har ingenting med oss att göra, de lever sina liv och alla är glada och lyckliga. Det är livets gång, säger Mia.

– Vi har försökt vara ganska bra på att inte lägga oss i för mycket i varandras liv, om det är mellan föräldrar, barn, syskon och så vidare. Men nu tycker jag alla verkar må väldigt bra, säger Jesper.

Hur är det att läsa om varandra på löpsedlar och i sociala medier?

– Jag har levt med det sedan jag var liten. Min pappa var ju väldigt känd, säger Jesper och fortsätter:

– Jag och Mia har skilt oss många gånger i tidningarna. Man har lärt sig att clickbaits och chockerande rubriker inte alltid stämmer. Mia åkte till Mauretanien för att hjälpa Unicef, och rubriken blev att ”Mia lämnar Jesper”, men jag tror alla har lärt sig att det inte brukar vara så allvarligt, säger Jesper.

– Det är inte alltid kul, självklart inte, men man måste lära sig att så länge man vet själv vad som gäller och kommunicerar sinsemellan varandra så är det okej, fortsätter Mia.

– Oavsett vad man gör och säger blir det skriverier. Vi har blivit ganska bra på att hantera det där och inte ta det för personligt.

Penny Parnevik och Douglas Murray gifte sig i hemlighet – för två år sedan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.