Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Parneviks lyxvilla – för 111 miljoner

Mia och Jesper Parnevik.
Foto: / FOTO: TV3/LINUS HALLSéNIUS
Jesper och Mia Parnevik framför drömvillan.
Foto: ANDERS AHLGREN

Tre bilar, en lyxyacht och ett drömhus som varit ute till försäljning för 111 miljoner kronor.

Här är Jesper och Mia Parneviks sanslösa miljoner.

– Vad jag tjänar varierar från år till år. Men hittills i år har jag kanske fått in lite drygt en miljon kronor skulle jag tippa, säger Jesper Parnevik om årets inkomst.

I tre säsonger har tv-tittarna fått följa familjen Parneviks liv i sus och dus i TV3-programmet "Parneviks". Sedan flera år tillbaka bor familjen Parnevik i Casa Mia, en strandvilla på den exklusiva ön Jupiter i Florida dit gästerna i "Parneviks" får komma på besök.

Överdådigt skulle kunna vara ett ord som beskriver det 1 300 kvadratmeter stora huset, som har sex våningar som bland annat inkluderar ett spa och en bio. Prislappen? 65 miljoner kronor. Paret har tidigare försökt sälja huset för svindlande 111 miljoner kronor.

Pengarna kommer framför allt från Jesper Parneviks stora framgångar i golfen – totalt har han spelat in över 125 miljoner kronor i prispengar under åren. Därtill kommer sponsoravtal på mångmiljonbelopp och aktieaffärer.


LÄS MER: Mia Parneviks liv i lyx – för miljoner 


I Sverige kan det ibland anses vara lite fult att prata pengar men det inget som Jesper Parnevik tänker särskilt mycket på.

– Det är ganska konstigt men i alla år som jag har spelat golf har det stått i tidningen vad vi tjänar, exakt på öret. Det är inte så många sporter man gör det i, ta friidrott eller vad som helst. Men i golf av alla sporter ska det alltid publiceras på sportsidorna. Det kan ha något med det att göra, säger Jesper Parnevik.

Familjen äger i dag tre bilar, en klassisk VW Bubbla, en stadsjeep av märket CUV och en Chevrolet kombi.

– Jag är inte ett bilfreak så jag vet inte exakt vad modellerna heter men det är lite blandade skurar, säger Jesper Parnevik.

Trots att familjen äger tre bilar räcker det knappt till, berättar golfproffset.

– Det kan låta lite konstigt men just nu blir det ibland lite kort om bilar faktiskt. Alla i familjen är hemma i USA just nu så vi har fått turas om, man får ta den bilen som står hemma för tillfället. Det har varit lite allmänt slagsmål. Det är annorlunda än i Sverige, här tar man ju bilen överallt.

Jesper och Mia Parnevik framför drömvillan.
Foto: ANDERS AHLGREN

Jesper Parnevik om sin lyxyacht

Jesper Parnevik äger dessutom en lyxyacht, en "äldre variant" av märket Fairline Squadron.

– Den är 60 fot. Jag har haft den i många år och köpte den begagnad så jag fick ett ganska bra pris. Jag skulle tippa på åtta miljoner kronor.

Förutom lyxhuset i Florida äger även familjen Parnevik ett radhus i Åkersberga. Det huset har dock snarare ett sentimentalt värde.

– Det tillhör släkten så när vi inte är i Sverige bor familjemedlemmar där. Det har gått i arv i släkten, min farmor och farfar hade det i slutet på 70-talet. Men vi är faktiskt på väg dit nu över sommarlovet.

– Ungarna älskar det fortfarande lika mycket som de gjorde när de var små. De längtar efter att komma tillbaka till radhuset där alla i stort sett bor på varandra. Det har blivit sommar för dem och något vi har gjort sedan de var bebisar.

Så mycket har Jesper Parnevik tjänat på golfen

Det är som sagt golfen som är den största källan till Jesper Parneviks miljoner. I dag tävlar han i en tour för seniorer och därför är inkomsterna lägre än under storhetstiden.

– Vad jag tjänar varierar från år till år. Men hittills i år har jag kanske fått in lite drygt en miljon kronor skulle jag tippa. Det är ju inte samma pengar som Stenson och de andra lirar om nu för tiden men jag tycker ändå att det är ganska bra för att vara den mogna touren.

Att han tjänat runt 125 miljoner kronor på golfen är en uppskattning som Jesper Parnevik ser som rimlig.

Villans baksida.
Foto: ANDERS AHLGREN

Men även tv-programmet "Parneviks" och de många sponsrings- och reklamuppdrag som Jesper Parnevik har haft har gett klirr i kassan.

– Det är också väldigt olika från år till år. Nu för tiden är det inte lika mycket. Det var några år där det var mycket men det var inte samma siffror som man pratar om i dag. Det där ändrades någon gång för tio år sedan eller så med Tiger (Woods, reds anm.). Världens toppelit tjänar extrema summor.

Jesper Parnevik uppskattar att han tjänat ungefär häften av prispengarna på reklam och sponsring, det vill säga drygt 60 miljoner kronor.


LÄS MER: Mia sökte hjälp för sin ilska efter hårda 


När Jesper Parnevik var som mest aktiv inom golfen följde hela familjen med på tävlingarna, något som kostade.

– I den här åldern, när barnen flyttar ut, känner många att ”shit, vad jag jobbade när barnen var små”. Tänk vilken ågren jag haft om jag varit ute själv i 20 år och bara träffat ungarna någon gång i månaden. Men du kan ju tänka dig hur mycket pengar det gick. Nio personer som skulle flyga varje vecka och bo på hotell. Det gick lätt 200 000 kronor i veckan. Eller 250 000 om jag ska vara ärlig. 250 000 och då var det bara en utgift man knappt tänkte på. Vi har aldrig hållit igen om man säger så, säger Jesper Parnevik.

2004 uppskattade Jesper Parnevik att han årligen kostade mellan 15 och 20 miljoner kronor "i drift". I kostnaderna ingick bland annat ett privatplan.

I en intervju med Café från 2010 sa Jesper Parnevik så här om sina miljoner:

– Jag gillar inte när man säger att pengar inte betyder nåt. Det är så enkelt att säga när man har pengar.

Fordonen

Familjen Parnevik äger tre bilar, en VW av den klassiska modellen "Bubbla", en SUV av märket Mercedes och en Chevrolet kombi. Jesper Parnevik äger också en 60 fots lyxyacht som han köpte för 8 miljoner kronor.

Husen

Familjen Parnevik byggde sitt drömhus i Florida för 65 miljoner kronor. Huset var tidigare ute till försäljning för hisnande 111 miljoner kronor. Paret äger också ett radhus i Åkersberga.

Golf- och reklammiljonerna

Jesper Parnevik är en av Sveriges mest framgångsrika golfspelare och har tjänat runt 125 miljoner kronor i prispengar. Dessutom har han tjänat ungefär hälften på olika reklam- och sponsringsarbeten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.