Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Paradise hotel”-avsnitt tas bort efter rasistkritik

”Paradise hotel”-avsnitt tas bort efter rasistkritik
”Paradise hotel”-profilen Smail Alihodzic.
Foto: ROJA STUDIOS / STELLA PICTURES
Danska ”Paradise hotel”-deltagaren Sarah Dohn.
Foto: Nent Group Danmark

Produktionsbolaget Nent har tagit bort ett avsnitt från danska ”Paradise hotel”. 

Detta efter att deltagaren Sarah Dohn fått kritik för att ha uttryckt sig rasistiskt. 

”Det här är ’fucked up’ och det värsta är att alla bara står där och skrattar”, skriver personliga tränaren Smail Alihodzic i en kommentar på Instagram. 

Deltagaren Sarah Dohn, 18, har fått kritik för att ha uttryckt sig rasistiskt i danska ”Paradise hotel”. 

I avsnittet, som sändes tidigare i år, frågar programledaren Rikke Gøransson henne om deltagaren Türker Alici är hennes typ, varpå hon svarar: 

– Alltså lite, men jag tycker inte så mycket om utlänningar men han är absolut någon jag raggat på om han inte varit från utlandet.  

Programledaren ställer sig då frågande hur hon ska tolka svaret. 

– Det är inte för att jag är rasist, men jag brukar inte vara intresserad av utlänningar, svarar Sarah Dohn då.

Klippet har blivit viralt efter att ha lagts upp på instagramkontot Dyngbaggegalan och flera har reagerat på både Sarah Dohn uttalande och programledarens hantering av situationen. 

Personliga tränaren och tv-profilen Smail Alihodzic, 29, är en av dem. I en kommentar till inlägget skriver han: ”Det här är ’fucked up’ och det värsta är att alla bara står där och skrattar”. 

Smail: ”De bara skrattar bort det”

I ett meddelande till Aftonbladet skriver Smail att han tyckte det var konstigt att ingen reagerade på Sarah Dohns ord i programmet. 

”Det värsta är när folk runt om låtsas som inget. Alla vet att det hon säger är fel men de bara skrattar bort det. Du kan absolut vara attraherad till en viss typ men ’utländsk’ är ingen typ. Att säga, jag tycker om dig och du är min typ men du är utlänning och därför kan jag inte vara med dig är definitionen av rasism”. 

Smail skriver i ett meddelande till Expressen att det är viktigt att man måste våga ifrån när något sånt här händer och att det var rätt av Nent att ta bort avsnittet från sin streamingtjänst. 

”Jag tyckte det var ett bra beslut av Nent. Jag som leder 'Studio Paradise' har alltid upplevt kärlek och respekt från deras håll gentemot alla människor. Kvittar var de kommer ifrån, vilket kön eller läggning de har”, skriver han i ett meddelande till Expressen. 

”Det kom ut väldigt fel”

Deltagaren Sarah Dohn har i en intervju med Ekstrabladet  sagt att hon inte har sådana åsikter och uttryckte sig fel för att hon inte ville såra Türker Alici. 

– Det jag säger kommer av ren nervositet. Rikke frågar om Türker är min typ. Det är han inte, men jag vill inte såra honom. Så jag försöker säga att han inte är min typ på ett trevligt sätt, men jag gjorde bort mig eftersom jag var väldigt nervös. Det kom ut väldigt fel.

Produktionsbolaget Nent har i efterhand tagit bort avsnittet.

Expressen har sökt Smail Alihodzic. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.