Alicia iIkander tillsammans med sin mamma Maria. Foto: PrivatAlicia iIkander tillsammans med sin mamma Maria. Foto: Privat
Alicia iIkander tillsammans med sin mamma Maria.  Foto: Privat
Pappan Svante säger att "Alicias kille Michael" inte förväntade sig att han skulle vinna. "Han skojade innan att det var bäst för alla. Medierna kommer döda mig om jag stjäl priset från Leo, sa han", berättar Svante. Foto: Ann-Sofie NäslundPappan Svante säger att "Alicias kille Michael" inte förväntade sig att han skulle vinna. "Han skojade innan att det var bäst för alla. Medierna kommer döda mig om jag stjäl priset från Leo, sa han", berättar Svante. Foto: Ann-Sofie Näslund
Pappan Svante säger att "Alicias kille Michael" inte förväntade sig att han skulle vinna. "Han skojade innan att det var bäst för alla. Medierna kommer döda mig om jag stjäl priset från Leo, sa han", berättar Svante.  Foto: Ann-Sofie Näslund
Skådespelaren Cissi Fors var också på plats för att fira Alicia. Här är en bild från henne Instagram. Foto: InstagramSkådespelaren Cissi Fors var också på plats för att fira Alicia. Här är en bild från henne Instagram. Foto: Instagram
Skådespelaren Cissi Fors var också på plats för att fira Alicia. Här är en bild från henne Instagram.  Foto: Instagram
Alicia Vikander pussar sin Oscar. Foto: Km/FameflynetAlicia Vikander pussar sin Oscar. Foto: Km/Fameflynet
Alicia Vikander pussar sin Oscar.  Foto: Km/Fameflynet
Michael Fassbender, Alicias utpekade pojkvän. Foto: Rob Latour/Rex/ShutterstockMichael Fassbender, Alicias utpekade pojkvän. Foto: Rob Latour/Rex/Shutterstock
Michael Fassbender, Alicias utpekade pojkvän.  Foto: Rob Latour/Rex/Shutterstock

Pappans möte – med "Alicias kille"

Publicerad

LOS ANGELES. Alicia Vikander, 27, firade vilt hela natten efter Oscarsvinsten, på Varietys exklusiva och stjärnspäckade efterfest.

Samtidigt stal det svenska stjärnskottet showen när hon kysste pojkvännen Michael Fassbender – och showade loss med statyetten på amerikansk tv.

– Jag ska ha min egen parad, säger hon till Jimmy Kimmel.

Den nya världsstjärnan firade med de stolta föräldrarna som flugit in, och pappa Svante berättar om mötet med "Alicias kille".

Alicia Vikander är historisk – natten till i går blev hon om den första svenska skådespelaren att vinna en Oscar på över 40 år, för sin biroll i "The Danish girl".

Den som såg ut att vara mest chockad var Alicia Vikanders mamma, som inte verkade kunna tro sina ögon.

En klart tagen Alicia Vikander höll ett känslosamt tacktal och firade allt med en rejäl segerkyss från utpekade pojkvännen och skådespelaren Michael Fassbender, 38.

Sedan åkte Alicia vidare till den officiella Oscarsfesten på Governors Ball. Hela tiden bar hon på den stora Oscarsstatyetten.

– Jag har aldrig hållit i en sådan här förut. Jag har inte ens hunnit ringa till mina vänner än, jag tror att Sverige håller på att vakna upp nu så får ringa snart, sa hon i en intervju.

"Jag ska ha min egen parad"

På Jimmy Kimmels fråga om den svenska skådespelaren kommer att firas med en parad när hon kommer tillbaka till Sverige svarade Alicia:

– Jag ska ha min egen parad, i alla fall i kväll. Nu ska jag ta av mig skorna så jag kan dansa.

Och festen fortsatte hela natten.

Strax innan klockan tre på natten, lokal tid, åkte Alicia Vikander vidare till Vanity Fairs exklusiva efterfest på Beverly Hills i Los Angeles. Där fick hon bland annat sällskap av superstjärnor som Justin Timberlake, Jennifer Garner, Lady Gaga och Tina Fey.

Med på festen var också den svenska skådespelaren Cecilia Forss, delade med sig av bilder tillsammans med Alicia och Oscarsstatyetten.

"Alltså, best night ever. Alicia är den nya Zlatan", skriver hon på Instagram.

Bilden publicerades långt in på småtimmarna.

Med sig på galan hade Alicia Vikander pappa Svante Vikander, 67, och mamma Maria Fahl Vikander, 64.

Expressen träffar dem på restaurang Cecconis i Los Angeles, vid 11-tiden lokal tid, där svenska ambassaden annordnade lunch.

"Vi är så glada och stolta"

Alicia Vikander, som firade hela natten, fanns inte med på firandet.

Men föräldrarna är märkbart tagna över dotterns bragd.

– Vi är så glada och stolta över Alicia! Det var en underbar fest. Vi var så nervösa innan, alla sa "hon är favoriten" och jag kände sådan press. Så direkt efter var det mest lättnad, säger Svante.

När hennes namn ropades upp skrek alla.

– Jag sa till folk "jag känner henne!". Hon var så glad och gick med sin statyett hela kvällen under armen, den var så tung att hon fick byta arm ibland. Vid halv ett gick vi hem och de fortsatte till Vanity Fairs fest.

 Vad sa hon till er direkt efter hon vunnit?

 

-Yaaaaaaa, säger Svante.

– Alicia skrek: "Oscar! Party!" Det var så mycket känslor, helt galet, säger Maria.

Pappa Svante säger också att "Alicias kille Michael" inte förväntade sig att han skulle vinna.

- Han skojade innan att det var bäst för alla. Medierna kommer döda mig om jag stjäl priset från Leo, sa han. Hans tur kommer men den här gången var det Leos pris, så kände han nog, säger Svante.

Samtidigt strömmade grattishälsningarna in från familj och vänner. De mest kärleksfulla kom från Alicias halvsyskon My och Anton Vikander.

Syskonskaran om fem halvsyskon stannade hemma i Sverige men såg galan på tv.

– Jag är så stolt och glad över Alicia. Det här är jättestort, säger My.

"Det är fortfarande lite svårt att ta in. Jag kan inte vara mer stolt", skriver Anton Vikander i ett sms.

Statsminister Stefan Löfven, S, skickar en hälsning till skådespelerskan:

"Bra jobbat Alicia, du är en stolthet för Sverige som kulturnation."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag