Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paolo avslöjar hemligheten bakom sin superkropp

Paolo Roberto var nybliven småbarnspappa då han bestämde sig för att komma i form igen. Foto: Linus Hallsenius
Här visar han upp sina konster. Foto: PRIVAT
”Form är en färskvara, och det går ganska snabbt att förstöra den” Foto: PRIVAT

Paolo Roberto är snart 50, men säger att han är i bättre fysisk form än många 20-åringar. 

Hemligheten är korta, dagliga träningspass – och ingen gymutrustning behövs. 

– Den dagen du börjar träna för att du älskar din kropp och inte för att du hatar den, då kommer du ta rätt beslut, säger den före detta proffsboxaren. 

Paolo Roberto var nybliven småbarnspappa då han bestämde sig för att komma i form igen. 

Året var 2004 och några månader tidigare hade Paolo Robertos proffsboxarkarriär avslutats med en knockout.

– Jag tänkte, ”Nä nu jävlar”. Då bestämde jag mig för minst en kvart om dagen. Form är en färskvara, och det går ganska snabbt att förstöra den, säger Paolo Roberto. 

Som 49-åring är Paolo Roberto i imponerande form. På sociala medier visar han flera gånger i veckan upp bilder från träningspass – på onsdagen handlar det om en bild då Paolo Roberto gör en så kallad ”human flag” vid ett träd i trädgården. 

 

LÄS MER: Paolo Robertos nya kärlekslycka 

 

Paolo Robertos filosofi

– Jag tränar inte för att hålla mig ung, jag tränar för att bli gammal. Jag är snart 50 år, och jag kan säga att jag kan göra saker med min kropp som det inte är många 20-åringar som grejar. 

Genom sociala medier och den egna träningsappen 15 med Paolo sprider Paolo Roberto sin filosofi: träna ofta och intensivt, använd kroppsvikten i stället för gymutrustning, sluta fokusera på att få magrutor. 

– Jag tycker att, under alldeles för lång tid har den här fitnessindustrin fått diktera reglerna för hur man ska träna. Det handlar bara om hur kroppen ska se ut, inte hur den mår. Biceps och magrutor, det är relativt oväsentligt. För mycket av den idén om träning motverkar egentligen välmående, säger Paolo Roberto. 

Paolo Roberto förespråkar kvartslånga, dagliga träningspass där rörlighet, kondition och balans är lika viktiga som styrka. 

”Helt överlägsna”

– Rent praktiskt handlar det om att du måste träna kroppen som en enhet, du kan inte träna den som separata delar. Kroppens muskler är ju sammansatta med varandra, de går inte att koppla loss, säger han och lägger till:

– Plus att den typen av träning är otroligt tråkig. Bicepscurls, det är lika roligt som att titta på målarfärg som torkar. Det är klart att folk inte tränar när det är skittråkigt. 

Paolo Roberto menar att korta, högintensiva träningspass för gemene man är ”helt överlägsna”. 

Han baserar sin träningsfilosofi bland annat på den japanska  forskaren Izumi Tabata, som har utvecklat ett fysprogram som bygger på högintensiv intervallträning. 

Men framför allt handlar det om att sätta igång och börja röra på sig, menar Paolo Roberto.

– Du kan köpa hur jävla många gymkort du vill, använder du dem inte så kommer det inte hända någonting. Därför är det bättre att träna hemma. Just nu är det ju dessutom jätteskönt att träna utomhus, säger Paolo Roberto. 

 

LÄS MER: "De som aldrig misslyckats har inte försökt på riktigt"