Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Panikångest fick Åkeson att hoppa av

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Claes Åkeson.
Foto: Sven Lindwall

Claes Åkeson lämnade Mix Megapols succéshow "Äntligen morgon" efter bara sju veckor. 

Nu berättar han för första gången om varför han egentligen hoppade av - han drabbades av panikångestattacker och tvingades söka läkarvård. 

- Jag förstod inte hur allvarligt det var förrän jag fick åka in på akuten för att jag mådde så jävla dåligt, säger Claes, som i kväll är tillbaka i offentligheten som programledare för "Vem kan slå Filip och Fredrik". 

Det var en av årets stora radiosnackisar.

 Adam Alsing, 43, meddelade  i våras att han lämnar Mix Megapols succéshow "Äntligen morgon" och kollegorna Gry Forssell, 38, och Anders Timell, 46. Under sommaren blev det sedan klart att han skulle ersättas av erfarne programledaren Claes Åkeson, 44.

 När showen sedan startade för säsongen hann det bara gå sju veckor - den 30 september hoppade Åkeson av programmet.

 - Mina barn finns i Örebro och att ständigt vara ifrån dem i deras vardag blev ohållbart för mig känslomässigt, sa han då.

Såg inget slut

 Men det har aldrig framkommit hur dåligt Claes Åkeson faktiskt mådde under de sju veckorna på radion.

 Nu väljer han att berätta.

 - Jag fick panikångestattacker av situationen, jag har aldrig känt något liknande tidigare, säger Claes Åkeson.

 Varje vecka var han tvungen att vara på plats i Stockholm från söndag till fredag. Enda gången han var hemma med de tre barnen var på fredagskvällarna och lördagarna.

 Och Claes såg inget slut.

 - Yngsta sonen är fyra. Och jag visste knappt vad som hände på dagis. Det är klart att jag borde ha insett det tidigare, att det skulle bli så. Men det lät så roligt och funkade så bra med Gry och Anders.

"Jag tog helt rätt beslut"

 Till sist gick det helt enkelt inte längre - panikångestattackerna blev för allvarliga.

 - Jag kände att något var fel, att jag inte mådde bra. Hjärtat slog i maxpuls och jag kände en oro och en stress.

 Samma dag som han ringde Mix Megapol och sa att han ville sluta tvingades han åka in akut till sjukhuset för att han mådde så dåligt.

 - De tog en massa prover och EKG men läkaren förstod nog på en gång vad det var. Han sa att jag måste ta det lugnt. Det nådde sitt crescendo och jag insåg att jag var tvungen att ta det här beslutet att gå.

 Direkt efteråt kändes det bättre.

 - Det var som att 18 säckar tegelsten ramlade från axlarna. Jag tog helt rätt beslut, hade jag fortsatt vet jag inte vad som hade hänt. Jag måste säga att de på radion tog det bra, de blev inte glada men tog det på ett väldigt mänskligt sätt.

 I kväll gör Claes Åkeson comeback  i offentligheten som programledare för "Vem kan slå Filip och ­Fredrik"  i Kanal 5. Vad som väntar sedan vet han inte.

 - Det finns en hel del i luften för nästa år, vi får se. Men jag kommer inte bara köra på och gasa som tidigare.

talar ut. Det väckte stor uppmärksamhet när Claes Åkeson hoppade av "Äntligen morgon" efter bara sju veckor - nu berättar han vad som hände.Foto: SVEN LINDWALL

 Claes åKESONS KARRIäR

 Sveriges Radio.

 "7-9" på SVT.

 "Åkeson på TV4.

 TV3 - programledare för hockey-VM-sändningar och fotbollsprogram.

 Ledde Idrottsgalan 2003 till 2005.

 Varit chefredaktör för tidningen Runner's world.

 Tog i augusti över efter Adam Alsing i Mix Megapols "Äntligen morgon". Slutade efter endast sju veckor.

 Leder med start i kväll "Vem kan slå Filip och Fredrik" i Kanal 5.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.