Påhoppen mot populära filmen – 30 år efter succén

Det har gått 30 år sedan premiären av ”Den lilla sjöjungfrun”.
Foto: SVT
Jodi Benson, som är rösten till Ariel i orginialfilmen, säger att man måste tänka på att filmen är från 1989.
Foto: SHUTTERSTOCK
Disney är populärt runt om i världen och har två stora nöjesparker.
Foto: RYAN WENDLER / RYAN WENDLER DISNEY/HANDOUT

Disneys klassiker ”Den lilla sjöjungfrun” anklagas för att inte vara familjevänlig.

Nu möter Jodi Benson, rösten bakom Disney-prinsessan Ariel, den vassa kritiken.

– Det är inte 2019, det är 1989. Man måste ta varje årtionde och varje tidsperiod för vad de är, säger Jodi Benson, enligt Huffington Post.

Den klassiska Disney-filmen ”Den lilla sjöjungfrun” har sedan premiären år 1989 setts miljontals gånger och blivit en stor favorit hos många. Under de senaste åren har den dock fått utstå en del kritik, bland annat har flera kända ansikten, som Kiera Knightley och Mindy Kaling, kritiserat Disney-filmen för att valet att ge upp sin röst för en man inte är ett rimligt livsval, säger dem enligt Huffington post.

Nu, trettio år senare, besvarar den verkliga Ariel, eller i alla fall kvinnan bakom rösten, kritiken. Jodi Benson berättar i en intervju med Huffington post att hon under åren fått mycket hatkommentarer och dödshot på sociala medier kring ”Den lilla sjöjungfrun” och filmens handling, som i dag kanske inte passar in i den utvecklingen som sker i samhället.

– När vi pratar om till exempel ”Me too”-rörelsen, vilket är fantastiskt och något jag verkligen stöttar, är det skillnad från när vi tittar på hur det såg ut 1989. Jag säger inte att det är bra eller dåligt, men det är skillnad, säger Jodi Benson.

https://www.instagram.com/p/BuFUNmKFO_z/

”Ett stort steg från Snövit”

Hon förklarar att den prinsessan som kom innan Ariel var Snövit, och menar att det var ett stort steg till ”Den lilla sjöjungfrun” från Snövits berättelse som kom ut 1989, skriver Huffington post.

– Jag tror att när man ser tillbaka på 1989 och Ariels envishet, hennes motivation, beslutsamhet och styrka, hon är lite tuff av sig. Det är ett stort steg från Snövit. Men det är inte 2019, det är 1989. Man måste ta varje årtionde och varje tidperiod för vad de är, säger Jodi Benson, enligt Huffington post.

Kändisar bojkottade ”Den lilla sjöjungfrun”

Flera kändisar har uttryckt att de inte låter sina barn titta på ”Den lilla sjögungfrun” och under 90-talet lanserade konservativa kristna grupper en bojkott av Disney, för att de ansåg att filmens budskap inte var familjevänligt, skriver Huffpost. Jodi Benson säger att hon respekterar föräldrar som väljer att inte låta sina barn se filmen för att de inte ska lära sig att jaga efter en man, men att hon tycker att det är konstigt att flera familjer låter sina barn se program som ”NCIS” och annat som inte är lämpligt, men väljer att inte visa ”Den lilla sjögungfrun”. En logik som Benson inte tycker håller, skriver Huffpost.

Om Disney-bojkotten som varade från 90-talet till 2005 säger hon att hon inte förstår hur folk kan titta på en animerad barnfilm och hitta så mycket fel. Själv har hon flera erfarenheter där fans kommit fram och berättat fina barndomsminnen kring den klassiska filmen och säger att de som bara letar fel borde skaffa sig ett liv, skriver Huffington post.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.