Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"På Liseberg går jag all in, med giljotin"

Foto: Splash News

GÖTEBORG. Alice Cooper, 64, golfar och shoppar när han är i Göteborg.

Men i kväll är det slut på turistandet - då ska skräckrocklegendaren få Liseberg att skaka.

- Jag går all in. Det blir en show ni sent ska glömma, säger han till GT.

FAKTA

Alice Cooper, 64

Födelsenamn: Vincent Damon Furnier bandet (ändrade sitt namn till Alice Cooper officiellt 1974).

Från: Detroit, Michigan, USA.

Familj: Gift med Sheryl Goddard och har tre barn.

Hobbys: Musik och golf (han har fem i handikapp).

Aktuell: Spelar på Liseberg i kväll på Stora scenen 21.00.

Största låtarna: I'm Eighteen (1970), School's Out (1972), No More Mr. Nice Guy (1973), Welcome To My Nightmare (1975), Poison (1989).

Alice Cooper om...

"Under åren 1968-1980 var det som mest problem i bandet. Det förväntades av dig som rockstjärna att du skulle röka och dricka. Så jag gjorde det, men tog aldrig droger".

"Jag hade tur som satte stopp innan det var för sent. Det var 1981 och jag har inte druckit sedan dess".

- Jag kommer ihåg när vi hörde "I'm Eighteen" för första gången på radio i Detroit. Då sa vi: What?! Vi kunde inte tro det. Men sedan kände vi - jaha, det var väl det. Sedan kom "School's out" och blev en dunderhit. I stället för 1000 dollar började vi tjäna 20 000 dollar per kväll. Vi klarade det verkligen. Många tror att det är svårt att få första hiten, men ännu svårare att få andra - för då dömer många och säger att det inte är lika bra.

- Jag har varit gift med Sheryl i 36 år och hon var faktiskt med som en ballerina i vår rockshow under många år. Vi brukar säga att vi har det lyckligaste äktenskapet i rockbusinessen. Det beror på att vi inte bedrar varandra. Det är lättare att vara en snäll man än en dum. I rocken är jag "No more Mr nice guy", men i mitt äktenskap är jag en riktig nice guy. Jag brukar säga att man ska gifta sig med någon som är smartare än en själv och det har jag lyckats med. Vi har tre barn som jag är mycket stolt över.

Det är inte första gången han är på Sveriges västkust. 2009 låste han in sig med bland andra Timbuktu i välgörenhets­programmet "Musikhjälpens" glasbur på Avenyn. Då var det december och Alice Cooper frös - men han tycker att det är lite väl kyligt även under detta besök.

- Har ni någonsin sommar här? Nu har det ju bara varit regn i flera dygn, säger han.

Golfar sex dagar i veckan

Alice och bandet har turistat i Göteborg i tre dagar innan kvällens konsert på Liseberg. De har bland annat ägnat sig åt hans favoritsyssla: golf.

Normalt golfar han sex dagar i veckan (han har fem i handikapp).

- Vi hinner nog med en till runda innan spelningen ­hoppas jag. Vi spelar oavsett väder - så "die hard" är vi! säger Alice Cooper.

Bandet har också hunnit gå på Spiderman 3D, som Alice tyckte var jättebra, samt shoppat på H&M i Nordstan.

- Vi stöttar er ekonomi, säger Alice och skrattar.

För att ta sig runt i Sverige har de ofta Ryan Roxie med sig, gitarristen som spelat mycket med Cooper och är bosatt i Stockholm med sin svenska fru sedan tio år tillbaka.

- Han kan svenska så han får guida oss. Jag har själv inte hunnit lära mig några ord tyvärr.

Pappan var pastor

Alice Cooper är uppvuxen i en kristen familj i Detroit och hans pappa och farfar var ­pastorer. Men det har inte haft någon inverkan på Alice ­kusliga spelningar även om pressen ofta kallat honom för satanist.

- Min pappa visste att det var lögn. Han var cool, trots att han var präst, och gillade rock så vi kom överens väl, säger Alice Cooper.

Halshögg sig själv på scen

Chockrockaren är känd just för sina storslagna scenshower med levande ormar, monster och elektriska stolar samt en skräckinjagande karaktäristisk sminkning.

Alice gjorde det för att uppröra när de slog igenom på 70-talet och specialeffekterna var ofta realistiska. Showen nådde nya höjder när han bland annat lät halshugga sig själv i en giljotin med ett låtsashuvud, vilket man ska vara beredd på även i kväll på Liseberg.

"Good times"

När de slog igenom var det "good times" enligt Alice Cooper. Han och bandet spelade på klassiska Los Angeles-klubben Whisky a Go Go på 70-talet med Led Zeppelin och Pink Floyd och ingen trodde att de skulle slå igenom eftersom att de var så extrema.

- Men 45 år har gått och vi håller på ännu.

Alice Cooper närmar sig pensionsåldern, men har inte planer på att börja golfa på heltid för det. Han har gått igenom tuffa år med bland annat alkoholism - nu säger han att han är i bättre form än någonsin.

- Jag kommer att fortsätta rocka till jag inte kan stå längre. Eller tills publiken slutar komma - då är det dags att sluta. Men tills dess är det hard rock. På Liseberg går jag all in, med giljotin och allt. Det blir en storslagen show.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!