Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

P3 om Yasin: ”Ska inte agera specialdomstol”

Yasin är häktad, misstänkt för stämpling till människorov.
Foto: SVT
Yasin är nominerad till årets artist i P3 guld.
Yasin har en hit tillsammans med Miriam Bryant.
Foto: Instagram

Yasin Mahamoud är dubbelt nominerad till P3 Guld-galan i mars.

Samtidigt är han häktad misstänkt för stämpling till människorov.

Sveriges Radio för nu en diskussion kring hur de ska agera, men musikansvariga Anna-Karin Larsson betonar att kanalen inte ska vara en domstol.

– Jag tycker att det är så viktigt att vi håller huvudet kallt. Musiken är en grej, och personen som ligger bakom musiken är en annan, säger hon till  P3:s ”Morgonpasset”.

Yasin Mahamoud har toppat den svenska Spotifylistan flera gånger under 2020. Sveriges Radio har utsett honom till ”framtidens artist”, och i december nominerades han dubbelt till P3 Guld-galan.

Men samtidigt har artisten nu häktats. Han greps på nyårsafton, misstänkt för stämpling till människorov mot en annan känd artist.

I ”Morgonpasset” i P3 får SR:s musikansvarige Anna-Karin Larsson frågan om Yasin kan vinna priser i Guld-galan även om han döms.

– Exakt vad som händer, det måste vi snacka vidare om. Men nomineringarna är utifrån musiken och det skulle förvåna mig om vi ändrar det, säger hon och fortsätter:

– Man måste hålla huvudet kallt, och fundera på vad som är vad. Och inte agera domstol, för det blir superkonstigt om vi skulle agera som en specialdomstol för saker vi inte är insatta i. 

Bali: ”Han är ju delaktig”

Riksdagspolitikern Hanif Bali (M) är kritisk. Han menar att det i Yasins fall inte går att separera musiken från misstankarna. 

– Det är en sak om en artist har ett stökigt förflutet eller gör något utanför sitt artisteri som är klandervärt. Men Yasins hela musikgärning är ju kriminalitet. Det är vad han sjunger om och vad han sysslar med och hans gäng sysslar med, säger han.

Expressens kulturkritiker Viktor Malm skrev under måndagen en krönika med rubriken ”Därför ska P3 inte plocka bort Yasin”.

Där konstaterar han:

Vill man dela ut ett pris på konstnärliga premisser kan de konstnärliga premisserna inte bytas ut mot juridiska. Och när man bedömer musik kan man förstås inte börja döma eller ta mått på upphovspersonens privatliv.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.