Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

P3 Guld görs om – så blir nya galan efter pausen

Amanda Winberg på en tidigare gala.
Foto: /IBL / /IBL

Det blir färre priser, men fler kan få dem när P3 Guld görs om.

– Det handlar om att vi ska uppmärksamma kvalitet, inte nödvändigtvis boxa in grejer, säger Tina Mehrafzoon som leder 2023 års gala.

Nio priser ska bli sex när P3 Guld är tillbaka i januari med en gala för första gången på två år eftersom fjolårets prisutdelning ställdes in på grund av pandemin.

Inför galacomebacken gör P3 om priset. Inga fler priser för årets pop, rock/metal, dans eller hiphop/r'n'b. Specialkategorierna skrotas och i stället utökas nomineringarna till hela åtta namn i de breda klasserna, som årets artist, låt och album, jämfört med fyra eller fem tidigare.

– Det som är bra med det här är att vi nominerar fler, så vi uppmärksammar fler artister per kategori även om kategorierna blir färre, säger Tina Mehfrazoon.

Lyfta kvalitet

TT: Varför gör ni det här?

– I musikvärlden kan vi använda oss av genreindelningar och kategoriseringar, men i juryarbetet kan det ibland vara i vägen. Det handlar om att vi ska lyfta fram kvalitet, inte nödvändigtvis boxa in grejer, säger Tina Mehrafzoon.

Nomineringarna till årets gala släpps den 5 december. Själva galan äger rum den 27 januari i Partille arena utanför Göteborg. Zara Larsson, Viagra Boys, Hooja och Olivia Lobato är några av artisterna som uppträder på galan.

För två år sedan kritiserades Sveriges Radio för att rapparen Yasin fick pris på P3 Guld-galan, trots att han då var åtalad och sedermera fälldes för förberedelse till kidnappning av rivalen Einár.

Yasin inte superaktuell

Men medan till exempel arrangörerna av Musikförläggarnas pris bestämde att dömda personer inte kunde belönas, vill Sveriges Radio skilja på verk och person och hänvisade till ”konstnärlig frihet”. Den policyn ligger fast, enligt Tina Mehrafzoon.

– Vi har inte ändrat någonting oavsett diskussioner som har förts. Det håller vi fast vid. Sedan vet inte jag vad som kommer att hyllas och inte hyllas. Yasin har inte varit superaktuell det senaste året, säger Tina Mehrafzoon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.