Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

P3 Dokumentär – här är de senaste avsnitten

P3 Dokumentär har släppt flera nya avsnitt under sommaren 2018. Foto: Sveriges radio/P3 Dokumentär
P3 Dokumentärs "Solvallamordet" handlar om mordet på Dragan ”Jokso” Joksovic 1998. Foto: DAGENS NYHETER

"Solvallamordet", "Familjen – Tonårsligan från Borlänge" och "Skejtcoachen och förnedringsövningarna."

Här är de senaste avsnitten från P3 Dokumentär

Har du redan hunnit lyssna på alla så är det fler på väg under hösten och vintern.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Solvallamordet

Dragan "Jokso" Joksovic sköts till döds på Solvalla den 4 februari 1998. 20-årige Janne Raninen avlossade de dödande skotten och mordet blev början på ett blodigt gangsterkrig.

I den här dokumentären som handlar om makt, pengar, kriminalitet och vänner som förvandlas till fiender har journalisten Martin Jönsson pratat med några av dem som kände "gangsterkungen" eller på annat sätt hade kunskaper om honom och de övriga inblandade.

Skejtcoachen och förnedringsövningarna

Tonårskillarna hade börjat på internat för att få ägna sig åt sin stora passion i livet i års tid – skateboardåkning. De drömmer om att bli proffs men en natt börjar de prata om sin coach "Anders". Det visar sig att båda två varit med om konstiga saker hemma hos "Anders". De har blivit bundna, fått plastpåsar över huvudet och metallklämmor fastsatta på kroppen. Och de är inte ensamma om upplevelserna.

Familjen – Tonårsligan från Borlänge, del 1-5

Dalarna hamnade på löpsedlarna i slutet av 1990-talet efter flera attentat riktade mot polisen. Gärningsmännen, ett tungt beväpnat ungdomsgäng, låg bakom attackerna. I den här dokumentären träder för första gången flera av medlemmarna i Familjen fram och berättar hur de satte skräck i Borlänge. 

Dokumentären är uppdelad i 5 delar:

Del 1: Klackringarna 

Del 2: Knarket

Del 3: Kriget

Del 4: Sveket

Del 5: Begravningen

 

LÄS MER: 10 mest lyssnade avsnitten av P3 Dokumentär 

 

Lockerbieattentatet 

Det är tre dagar före julafton 1988 som Pan Am Flight 103 Lyfter från Heathrow. Planet är på väg mot New York men i exploderar över det skotska samhället Lockerbie. 270 människor omkom, bland annat den svenske FN-kommissionären Bernt Carlsson.

Utredningen av attentatet kommer att bli en av de större terrorutredningarna genom tiderna. I den här dokumentären får du bland annat möta Karin som förlorade sin syster och Colin vars hemby förvandlades till en gravplats.

Skottdramat i Gävle

Ett par från Gävle hämtar hem ett barn från en fattig familj i Grekland och fyra år senare blir de fråntagna den lille pojken. Huvudordsaken till omhändertagandet är mannens våldskapital och mörka förflutna. Han vägrar dock ge upp barnet. Den 6 april 1988 går den 51-årige mannen in i länsstyrelsen  lokaler – beväpnad med revolver och dynamit – för att begå sitt livs värsta våldsdåd. För myndighetspersonalen och invånarna i Gävle blir det här en lång dag och i dokumentären får vi höra vittnesmål från dem som var nära döden den dagen.

Slaget om kvarteret Mullvaden

1977 beslutade bostadsbolaget Svenska Bostäder att säga upp kontrakten för hyresgästerna i kvarteret Mullvaden på Södermalm i Stockholm. De slitna gamla husen skulle rivas och nya byggas. I stället för att husen tämdes på folk fylldes de av ockupanter med ett tydligt budskap: Stoppa rivningarna och lyxrenoveringarna som kommer leda till att bara rika kommer ha råd att bo i innerstaden. 

Bostadsbolagets beslut står dock fast och den 18 september 1978 är det dags. Ockupanterna ska bort.

Svininfluensan och vaccinets offer

Ett nytt virus, svininfluensan, börjar spridas över världen våren 2009. 31 människor dör. Svenska myndigheter genomför en omfattande vaccinationskampanj och drygt 60 procent av den svenska befolkningen vaccineras – utan vetskap om de allvarliga biverkningarna. Omkring 400 barn drabbas av den livslånga sjukdomen narkolepsi.

En kamp mot staten för rätt till ersättningen börjar. I den här dokumentären berättar bland annat Sofie om hur hon faller ihop när hon ser en snygg kille på andra sidan gatan medan Manfred inte ens orkade öppna sina julklappar.

 

LÄS MER: 20 populära krimpoddar 

 

Mordet på Lotta

Lotta Rudholm, 41, misshandlas till döds i sin egen lägenhet i Bromma i Stockholm. Gärningsmannen, som hon bara månader tidigare lärt känna via en grupp om träning på Facebook, ringer själv SOS Alarm: "Jag har slagit min flickvän och det har gått åt helvete", säger han.

Mordet på Lisa Holm

17-åriga Lisa Holm jobbar extra på ett kafé i Blomberg. Kvällen den 7 juni skickar hon ett sms till sina föräldrar och talar om att hon är på väg hem på sin moppe. Men hon kommer aldrig hem. Fem dagar senare hittades hennes kropp i en klädbod i ett arbetsförråd.

Vansinnesdådet i Bollnäs

Det är sommaren 2000 och systrarna Lotta, 13, och Stina, 11, har sommarlov. Medan de badar med en kompis i älven befinnes sig 21-åriga Marcus på andra sidan vattnet. Han har drabbats av en psykos och flickornas skratt och glada rop gör honom rasande.

Han ger sig på Stina och hugger henne med en kniv. Hon överlever attacken men det gör inte systern Lotta. Marcus dränker henne i älven. 

Det visar sig efteråt att Marcus mamma flera gånger vädjat om att hennes son skulle få hjälp men utan att ha blivit ordentligt hörd.

P3 Dokumentär – nya avsnitt i höst och vinter

Varannan torsdag ojämna veckor släpps nya avsnitt. Nästa nya avsnitt kan du lyssna på den 13 september. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!