Ozzy fyller 72 – här är 72 saker du inte visste

Ozzy Osbourne berättar: Lider av Parkinsons sjukdom
Ozzy Osbourne med frun Sharon.
Foto: JAMES SHAW / STELLA PICTURES AVALON
Ozzy Osbourne under en konsert.
Foto: JONTE WENTZEL

Grattis, Ozzy Osbourne! Hårdrocksikonen fyller 72 år i dag den 3 december.

Här är 72 saker du inte visste om Black Sabbath-legendaren.

De galnaste upptågen, de bästa citaten – och djuren som har haft oturen att stöta på Ozzy.

1) Han döptes till John Michael Osbourne men fick smeknamnet ”Ozzy” i grundskolan.

2) Det var när han hörde ”She Loves You” av The Beatles som 14-åring som han fick inspirationen att bli musiker.

3) Sagt av Ozzy: ”Jag brukade fantisera om att Paul McCartney skulle gifta sig med min syster.”

4) Ozzy Osbourne hoppade av skolan som 15-åring.

5) Han arbetade som rörmokare, verktygsmakare och biltuta-justerare.

6) Han gjorde själv tatueringen ”OZZY” på vänsterhandens fingrar med en synål och polermedel.

Tatueringen på Ozzy Osbournes vänsterhand
Foto: JEFF GEISLER / AP

7) Han greps för inbrott i sin ungdom. Ozzy var ingen mästerskurk när det gällde att dölja sina fingeravtryck under inbrottet. ”Min kompis sade till mig att bära handskar men jag fattade inte så jag bar fingertoppslösa.” 

8) Pappan vägrade betala Ozzys böter sedan sonen gripits under inbrottet för att lära honom en läxa.

9) Han mobbades som ung av framtida Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi.

Dränkte hotellrum i blod

10) Sagt av Ozzy: ”Jag har aldrig varit mycket till slagskämpe. Bättre att vara en död fegis än en död hjälte var mitt motto.”

11) Black Sabbath hette ursprungligen Polka Tulk Blues Band.

12) Första gången Ozzy hörde sin musik spelas på radion sprang han omkring i föräldrarnas hus och ropade ”Jag är på den jävla radion!” tills hans mamma sade åt honom att hålla käften.

13) När Ozzy för första gången hörde ett av Tony Iommis riff sade han: ”Det låter som en förbannat stor kille av järn som går omkring.” Så fick låten ”Iron Man” sitt namn.

Black Sabbath (Bill Ward, Tony Iommi, Ozzy Osbourne och Geezer Butler).
Foto: JIM COOPER / AP

14) Ozzy drog en gång in en död haj i sitt hotellrum enligt Tony Iommi som hävdar att ”hela rummet var dränkt i blod”.

15) Han var så nervös inför sin uppkörning för körkortet att han tog lugnande medel – det ledde till att han somnade mitt i en sväng.

16) När satanister campade utanför Ozzys hotellrum på 1970-talet med tända ljus blåste Ozzy ut alla ljusen och sjöng ”Happy Birthday” för dem.

17) Det fanns en period när Ozzy drack fyra flaskor konjakt om dagen.

18) Sagt av Ozzy: ”Att vara nykter på en buss är typ helt annorlunda mot att vara full på en buss.”

Rakade av gästerna ögonbrynen

19) Hans första fru köpte ett hönshus till maken i ett försök att få honom att sluta supa. Men en överförfriskad Ozzy som hade tröttnat på att ta hand om fjäderfäna sköt först på hönsen med gevär och brände sedan ner hönshuset.

20) När Ozzy hade gäster som sov över i hans lantstuga i England smög han ibland in till dem och rakade av dem ögonbrynen, något han tycker var hysteriskt kul.

21) Black Sabbaths andra skiva skulle ursprungligen heta ”War Pigs” men skivbolaget krävde att den skulle heta ”Paranoid” istället. Omslaget gjordes dock inte om vilket Ozzy inte gillade eftersom han tyckte det såg ut som ett gäng ”homosexuella fäktare”. Trummisen Bill Ward svarade: ”Det är inte homosexuella fäktare, Ozzy – det är paranoida homosexuella fäktare.”

Black Sabbath-albumet ”Paranoid” från 1970.

22) När Ozzys första fru skulle föda parets första barn Jessica krävde hon att Ozzy skulle ordna så hon kom till BB. Ozzy körde henne dit trots att han saknade körkort och var berusad.

23) Han hade en ”kokainduell” med Van Halen-sångaren David Lee Roth 1978 för att se vem som kunde snorta mest. Duellen slutade med att Ozzy plötsligt försvann. Både polis och FBI deltog i sökandet efter honom.

24) Ozzy insåg att han behövde ta tag i sitt kokainproblem när han under inspelningen av skivan ”Sabbath Bloody Sabbath” somnade framför en brasa och vaknade av att hans ena fot brann.

Ozzy Osbourne hade en kokainduell med David Lee Roth.
Foto: Colourbox

25) Black Sabbath bodde en gång på ett lyxhotell. När de befann sig i hissen blev Ozzy bajsnödig och uträttade sina behov direkt. ”Plötsligt öppnas hissdörrarna. Där är Ozzy med byxorna kring knäna och en massa människor i päls bara stirrar på honom med gapande munnar”, säger Tony Iommi.

26) Black Sabbath spenderade över 127 000 kronor mer på kokain än de gjorde på själva skivinspelningen av ”Vol. 4”.

27) Under inspelningen av ”Vol. 4” dök plötsligt flera polisbilar upp. Ozzy tog med allt kokain in på toaletten för att spola ner det. ”Sedan tänkte jag, ’jag kan inte slänga bort det här’. Jag var så hög att det kom kokain ur öronen på mig. Jag sov inte på fyra dagar efter det där”, säger Ozzy.

Drogade präst av misstag

28) Ozzy drogade en gång präst av misstag. Hans dåvarande fru bjöd den besökande prästen på en bit kaka. Vad hon inte visste var att Ozzy hade ”kryddat” kakan med hasch så prästen tuppade av.

29) Sagt av Ozzy: ”Uttrycket heavy metal har alltid stört mig. Det säger mig ingenting musikaliskt.”

30) Ozzy kissade en gång på en bil i Memphis – medan en förare satt i. Föraren visade sig vara en polis som slängde Ozzy i finkan över natten.

31) Ozzy Osbourne lider av dyslexi.

Sharon och Ozzy Osbourne.
Foto: KIM D. JOHNSON / AP

32) Osbourne säger att frun Sharon räddade hans liv när hon övertygade honom om att satsa på en solokarriär sedan han sparkats från Black Sabbath på grund av drog- och alkoholmissbruk. 

33) När han skulle skriva på solokontraktet med CBS hade han med sig vita duvor gömda i fickorna. Planen var att han skulle släppa lös dem som en ”fredsgåva” när han skrivit under. Han var dock för påverkad för att komma ihåg planen så det slutade med att Ozzy bet huvudet av en duva och spottade ut det på bordet.

34) Efter ett möte med en tysk skivbolagsdirektör 1981 mindes Ozzy det som att mötet hade gått riktigt bra. Frun Sharon upplyste honom om att han under mötet hade strippat, doppat sina genitalier i skivbolagsdirektörens vinglas och sedan kissat i det.

35) När han uppträdde i Iowa 1982 kastade ett 17-årigt fan upp en riktig fladdermus på scenen. Ozzy, som trodde att fladdermusen var gjord av gummi, bet huvudet av den.

36) Sagt av Ozzy: ”Jag behövde vaccineras mot rabies efter att ha bitit huvudet av en fladdermus men det är okej, fladdermusen behövde vaccineras mot Ozzy.”

En annan fladdermus.
Foto: HOLGER HOLLEMANN / PRESSENS BILD DPA

Brottades med inbrottstjuv naken

37) Han brukade använda en katapult för att slunga ut rått kött på publiken under konserter på 1980-talet.

38) Ozzy greps 1982 för att ha kissat vid Alamo-monumentet i Texas som byggdes för att hedra de som gav sina liv vid slaget 1836.

39) Konstnärerna Ruben Ortiz-Torres och Jim Mendiola har med anledning av Alamo-incidenten gjort en vaxstaty av Ozzy som via rörelsesensorer börjar kissa när någon kommer i närheten.

40) Han tävlade under en turné med Mötley Crue 1984 om att göra det värsta tänkbara. Ozzy valde att snorta levande myror. ”Det var då vi förstod att det fanns någon som var sjukare än vi”, sade Mötley Crue-basisten Nikki Sixx.

41) Ozzy har testat på att vara skådespelare i komedier. Han spelade präst i ”Trick or Treat” och bandmanager i ”The Jerky Boys”. 

42) När Ozzy sköt fyrverkerier i korridoren till ett hotell han bodde på behövde han betala motsvarande 1,7 miljoner kronor för skadorna.

43) USA:s förre president George W Bush bjöd in Ozzy till Vita huset men hördes muttra ”det här kan ha varit ett misstag” när stjärnan började komma upp i varv under middagen. ”Mamma älskar det du gör”, sade Bush till Osbourne.

44) Ozzy vaknade en natt av att en tjuv hade brutit sig in. Han försökte då brotta ned inbrottstjuven – naken.

45) Han lider av scenskräck.

Alamo i San Antonio, Texas.
Foto: ERIC GAY / AP

Gick till puben i fruns klänning

46) I ett försök att få maken att sluta dricka sprit gömde Sharon Osbourne alla hans kläder. Då gick Ozzy till puben i en av hennes klänningar.

47) Ozzy har sagt att det värsta han varit med om var när han 1989 vaknade i en fängelsecell utan att veta varför han satt där och sedan fått veta att han hade försökt strypa sin fru.

48) Sagt av Ozzy: ”Ska man vara en lögnare måste man ha bra minne. Jag har inget minne.”

49) När Ozzy och gitarristen Zakk Wylde blev uttråkade på ett hotell bestämde sig Osbourne för att kasta ut en tv genom fönstret. Tv:n missade med nöd och näppe en man som stod och rökte. ”Tv:n exploderade som en bomb”, sade Ozzy. Han fick betala motsvarande 340 000 kronor för tv-tilltaget och diverse skador på hotellrummet.

50) När Ozzy intervjuades i dokumentären ”The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years” skulle han hälla upp apelsinjuice i ett glas – men missade glaset.

51) Full och hög åkte Ozzy med en linbana i Albuquerque. När linbanan plötsligt stoppade bestämde sig Ozzy för att klättra upp på taket. När linbanan startade igen stannade Ozzy kvar på taket och ”surfade” hela vägen ner.

Det fanns en period när Ozzy Osbourne drack fyra flaskor konjakt om dagen.
Foto: Colourbox

52) Ozzy brände nästan ner sitt hus i Los Angeles när han försökte göra en baconsmörgås.

53) Ozzy var så berusad när han besökte koncentrationslägret Dachau i Tyskland att han blev utkastad.

54) Ozzy lämnade en gång ett blodprov och sade: ”Jag hade inte blivit förvånad om snubben från laboratoriet hade ringt och sagt: ’Herr Osbourne, vi ser ut att ha hittat lite blod i ert alkoholprov’.”

”Diary of a Madman” är Ozzys favoritskiva

55) Sagt av Ozzy: ”Det kunde ha varit värre, jag kunde ha varit Sting.”

56) Ozzy tittade aldrig på egna realityserien ”The Osbournes”.

57) Han kallade sonen Jack ”en jävla loser” för att han använde pappans namn för att komma in på nattklubbar i ”The Osbournes”.

58) Ozzy har sagt att han var hög under större delen av inspelningarna av ”The Osbournes”.

Ozzy, Sharon, Jack och Kelly Osbourne i ”The Osbournes”.
Foto: MTV/TV4

59) Sagt av Ozzy: ”Jag har alltid kunnat skratta åt mig själv. Humor har hållit mig vid liv i alla dessa år.”

60) Han har sålt över 100 miljoner skivor.

61) ”Diary of a Madman”, andra soloalbumet från 1981, är Ozzys favorit av alla skivor han varit med och gjort.

62) Ozzy tog i början av 2000-talet 42 piller om dagen.

63) Han höll på att dö av en manikyr när hans tumme blev kraftigt infekterad. ”Den svällde upp så den var stor som en glödlampa och jag insåg inte att det var väldigt farligt”, sade Ozzy. Han informerades senare av läkare att han kunde ha dött om han inte hade sökt vård.

”Diary of a Madman” från 1981.

Skickar fortfarande nakenbilder till sin fru

64) Ozzys livvakt Sam Ruston räddade livet på honom när hans andning upphörde efter en quadbike-olycka 2003. Han klarade sig undan med åtta knäckta revben och brott på nyckelbenet.

65) Hans duett med dottern Kelly av ”Changes” (ursprungligen en Sabbath-låt från 1972) toppade brittiska singellistan 2003.

66) Duett-versionen av ”Changes” platsade senare på listan ”50 sämsta låtarna på 00-talet” sammanställd av Village Voice.

67) Ozzy har på senare år genomgått ”intensiv terapi” för att behandla sitt sexberoende enligt stjärnans talesperson.

68) Ozzy försökte ringa Lemmy samma dag som Motörhead-sångaren dog. ”Det fuckade up mig rejält, han var en bra kille”, säger Ozzy.

69) Ozzy trodde först att han led av sjukdomen MS, men han berättade tidigare i år att det visat sig att han i själva verket har Parkinsons.

70) Ozzy genomförde avskedsturnén No More Tours 1992. 2018 inledde han ännu en avskedsturné, No More Tours 2.

71) Trots att Ozzy är 70-plus skickar han fortfarande nakenbilder till sin fru. ”Han hade rosor i häcken”, säger Sharon Osbourne om en av bilderna.

72) Sagt av Ozzy: ”Det mest otroliga med mitt beteende är att jag var övertygad om att det var fullständigt jävla normalt.”

Detta är Ozzy Osbourne

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.