Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Özz Nûjen: "Jag är en av de fem bästa"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Plats på scenen. ”Jag höll på och tjafsa hela tiden, till slut fick jag komma upp och vara med”, berättar Özz Nûjen om början på komikerkarriären.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Från vattenmelonvaktare och diskplockare till statsminister.

Özz Nûjen, 38, medger att det är en jävla resa, han är stolt och nöjd.

Men mannen som har svenskt rekord i anmälningar till granskningsnämnden har inga planer på att sitta tyst och tacksam i fortsättningen heller om ni trodde det.

- Jag är en av Sveriges bästa komiker. Det är inte jag som säger så, det bara är så.

Om drygt en timme ska han stå på Chinateaterns scen tillsammans med amerikanska ståupparna Pablo Francisco och Sean Savoy.

Hur det nu ska gå till, Özz Nûjen kan nämligen inte stå, knappt gå, absolut inte sitta.

Komikern har drabbats av vad han kallar "katastrofryggskott", när vi ses har han blivit utskriven efter en vecka på sjukhus.

- Det började med att jag försökte stoppa en nysning och fick jätteont. Eftersom jag hatar att ställa in gig körde jag på och smärtorna blev värre och värre. En dag tuppade jag av och kunde inte andas, mina läppar blev vita och lila och jag fick åka ambulans till akuten.

Nu står han där med rullator och ser rätt tufsig ut.

Vi känner varandra lite Özz och jag, eller kände.

När jag flyttade till Stockholm på slutet av nittiotalet var mitt roligaste på måndagar att se teatersport på Engelen i Gamla stan, med bland andra Jakob Öqvist, Patrik Larsson och så småningom Özz, som egentligen var diskare på restaurangen.

- Diskplockare, faktiskt, ännu lägre, rättar han med ett skratt.

- Jag höll på och tjafsa mot dem på scen hela tiden, till slut fick jag komma upp och vara med.

Och på scen blev du kvar. Och nu är du Sveriges nya statsminister.

- Ja, vilken resa. Du fattar inte vad jag ser fram emot den här föreställningen.

I mars kastar sig komikern in i valspurten, i "Statsminister Özz Nûjen" ska han lyfta och göra komik och allvar av de hetaste politiska frågorna, just nu håller han på och "samlar material".

- Det är inte svårt kan jag säga, det ändras varje vecka. Från romregister, via Billströms aktieaffärer, till rasismen i "Skavlan".

- Jag ska göra en så fruktansvärt rolig och viktig föreställning om politik.

Är det viktigare att vara viktig än rolig för dig numera?

- Ja, jag vill säga något med min humor. Därmed inte sagt att all komik måste ha ett stort politiskt budskap, jag älskar Johan Glans till exempel.

- Men jag har äntligen fått modet att göra komik på det här sättet och det är tack vare "Dålig stämning", min förra föreställning. Jag tror på mig själv, jag vet att jag är en av Sveriges bästa komiker, det kan ingen ta ifrån mig. Jag är topp-5.

Fanns det en gräns för hur mycket man kunde driva med sitt ursprung och sin håriga röv också?

- Det är mer andra som har skojat om min håriga röv. Jag har sagt till publiken "Jag har mer hår i röven att du har på huvudet" men inte många gånger. Det beror på vad man lägger in i orden också.

- Om Johan Glans skämtar om sina skånska föräldrar är det allmän humor, när jag skämtar om mina kurdiska föräldrar är det "blattehumor" eller "invandrarhumor".

Att NRK klippte bort din rasistkonfrontation med Jens Stoltenberg i "Skavlan" och Fredrik Skavlan fick det att låta som att det är olika program i Norge och Sverige mest varje vecka, när det är samma 21 av 22 gånger. Vad säger det om Skavlan?

- Ingenting. De som är fega i detta är NRK. Deras skäl till att det klipptes bort var att det inte var någon från Fremskrittspartiet där som kunde försvara sig, men såg du "Skavlan" förra fredagen? Då satt sex vita män och pratade om smygislamisering och invandring, såg du någon invandrare på plats som kunde försvara sig? Då är det ok.

- Man måste benämna saker vid dess rätta namn.

Du har blivit mordhotad och har fått polisskydd genom åren, har hotbilden förvärrats?

- Ja, det skriver och ringer folk. De ska komma "dit och dit", göra "det och det", när "de bara får tag i mig". Men när SD-trollen och de andra skickar hatmejl och hotmejl är det jävligt roligt att rätta dem och skicka tillbaka.

"Blatte stavas med två 't', inte ett"?

- Ja, precis.

- Man ska inte acceptera hoten och det kommer jag aldrig att göra... men som kurd i Turkiet får du uppleva värsta formen av förtryck, din pappa blir fängslad och militären slår sönder din farmor inför ögonen på dig när du är fem, det gör att sådana hot inte "biter" på samma sätt.

Özz Nûjen är född i Bizmil i östra Turkiet, när hashtaggen #minflykt cirkulerade på sociala medier som Twitter för ett par veckor sedan postade han ett svartvitt foto och följande berättelse:

"Här är första bilden på mig efter den hemska flykten över minfälten 1983 mellan Turkiet och Syrien. Jag är 8 år gammal, har jätteont i magen och i huvudet och saknar min gamla farmor och vårt hem som vi var tvungna att bara överge och fly."

Han säger att han har jobbat hårt med att inte förtränga sin barndom.

- Jag minns nästan allt, det är det som har räddat mig, även om det är jobbiga minnen. Jag kan känna lukter från den tiden, säger Özz och berättar att han jobbade som vattenmelonvaktare uppe i bergen.

Att han hade två bröder som dog är inget Özz har pratat om och han vill inte göra det nu heller, säger bara:

- Det hände i Kurdistan och jag har minnen av dem. Det är mammas berättelse.

Han fortsätter:

- Jag är väldigt nära min familj. När jag tuppade av efter ryggskottet var det sista jag såg min syster, när jag vaknade var det hennes hand jag höll. Hon och jag vet vad det innebär att förlora någon nära och det är kanske först när man upplever skit som man fattar vad värdighet är.

Vi har varit på samma midsommarfest du och jag en gång också. Du var hemskt kär i din blivande fru Hanna. Vad hände?

- Livet. Vardagen. Men vi skildes som vänner och jag älskar henne på sätt och vis fortfarande. Livet förstör och livet förgör, några smällar ska man ha, vissa behöver man rullator för att resa sig ifrån, haha.

När du jobbade på P3 fick du 26 anmälningar till granskningsnämnden för att ha skojat om Downs syndrom, veckan efter påstod du att Peter Jöback var homosexuell, innan han hade kommit ut. Var det nödvändigt?

- Nej, men jag ogillar när alla vet en sak men ingen säger något, när kejsaren är naken. Jag är som ett barn i det läget och det har jag inget problem med, hur gammal jag än blir. Jag älskar Peter Jöback, vi har jobbat ihop efteråt.

Han kanske inte älskade dig då.

- Nej, jag hade ingen rätt att outa honom. Men jag tycker generellt att det borde skrivas mer om offentliga personer som hamnar i saker, även en tillbakadragen polisanmälan är en polisanmälan, konstaterar Özz utan att exemplifiera.

- Men så är man med i en säsong av "Så mycket bättre" och allt är bra igen!

Om vi ska prata mer om din skådespelarkarriär, varför blev du så kortvarig på Dramaten?

- Dramaten gav mig en vän för livet, Björn Granath, det tackar jag för, detta hav av visdom och heder. Men när jag var där var det ett sånt multikultiår, det handlade mest om att visa upp invandrare, spela invandrare, och jag hatar sånt. Jag är en jävligt bra skådespelare och ska inte behöva ta sån jävla skit, säger Özz Nûjen som efter nyår får visa prov på också detta.

Komikern gör en av huvudrollerna i fotbollskomedin "10 000 timmar" tillsammans med Peter Magnusson.

- Den blir jättebra, jag älskar fotboll, perfekt, säger han och rullar ut för att möta sin publik.

De tror så klart att rullatorn är på skoj.

Özz Nûjen, 38

Namn: Loran Özz Ceko Nûjen.

Född: 20 juni 1975 i Kurdistan.

Bor: Stockholm.

Familj: Singel.

Gör: Ståuppkomiker, manusförfattare, programledare och skådespelare.

Aktuell: Höstturné med amerikanska standup-essen Pablo Francisco och Sean Savoy. Har en roll i Sveriges Radios julkalender och kommande filmen "10 000 timmar". Den 14 mars är det premiär för "Statsminister Özz Nûjen" på Rival i Stockholm.

Läser: Nyhetsnarkoman, allt på alla stora nationella och internationella nyhetssidor, plus text-tv.

Ser på: Människor, rörelser, mimik. Om det gäller bio/tv ska det vara storslagna, episka och tekniska mästerverk, typ "Sagan om ringen" och "Star wars".

Lyssnar på: Prince, Titiyo, Robyn, Kartellen, Bob Marley, Jay Z och Ebba Grön.

Drömmer om: Ett roligare Sverige och ett självständigt Kurdistan.

Özz om...

...varför komiker är så extremt kollegiala:

''Vi vet hur ensamt det kan vara där uppe när det blåser. Alla har vi blivit lurade av ägare, arrangörer och producenter. Det gör att vi tar hand om varandra."

...prestationsångesten:

''Jag är väldigt nervös halvminuten innan jag går på scen, det är en slags tomhet i mig, jag andas ut vid första steget in på scen."

Så var mötet

Det kan vara ett av de mest surrealistiska intervjuuppläggen någonsin. Medan jag ställer frågor och söker ögonkontakt, rullar Özz Nûjen runt runt, fram och tillbaka, hela tiden. Inte en sekund står han stilla.

I bland får jag gå med honom, myrsteg fram och tillbaka i Chinateaterns foajé, ena handen på rullatorn, den andra med penna och papper.

Väl på scen syns knappt ett spår (förutom rullatorn då) av ryggskottet från helvetet. Özz biter ihop och ger publiken vad publiken har betalat för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.