Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Owe Thörnqvists okända liv utomlands

Expressens Anne-Sofie Näslund träffart Owe Thörnqvist och hans sambo Berit Gullberg i deras hem i Sarasota där Owe visar hemmet, poolen och brev han fått från en förening för Flintstones fans.
Foto: AXEL ÖBERG
Owe Thörnqvist och hans sambo Berit Gullberg.
Foto: AXEL ÖBERG
Expressens Anne-Sofie Näslund träffart Owe Thörnqvist och hans sambo Berit Gullberg i deras hem i Sarasota där Owe visar hemmet, poolen och brev han fått från en förening för Flintstones fans.
Foto: AXEL ÖBERG
Anne-Sofie Näslund träffart Owe Thörnqvist och hans sambo Berit Gullberg i deras hem i Sarasota där Owe visar hemmet, poolen och brev han fått från en förening för Flintstones fans.
Foto: AXEL ÖBERG
Owe Thörnqvist och hans sambo Berit Gullberg.
Foto: AXEL ÖBERG
Berit Gullberg.
Foto: AXEL ÖBERG
Anne-Sofie Näslund och Axel Öberg träffade Owe Thörnqvist i Florida.
Foto: AXEL ÖBERG
1 / 8

SARASOTA. Owe Thörnqvist har fyllt 89 men vägrar dra ner på takten.

I en lång intervju från Florida berättar han om nya showen, sitt livs misstag, synen på Trump – och om kärleken till Berit Gullberg.

– Hon kompletterar mig väldigt bra, säger han.

Det är en ovanligt kall marsdag och regnet smattrar i poolen. Här i Sarasota i västra Florida har Owe Thörnqvist tillbringat vintrarna sedan 1997. Hyreslägenheten har tre rum och kök, är dekorerad med bilder från karriären och har en pool som delas med grannarna.

– Jag simmar 20 längder före frukost, säger han. Sen skriver jag ett par hits, ringer någon kompis och frågar om vi ska spela golf och är det riktigt fint väder åker jag ut med systersonen och djuphavsfiskar.

En gång i tiden hade Owe Thörnqvist sex i handikapp, men i år har han knappt kunnat spela och inte fått simma efter att ha fastnat med foten i en grind och tvingats sy flera stygn.

Annars är hälsan på topp, säger han. Han har precis fyllt 89 och beskriver åldrandet som ”jättekul”.

– Som de säger på boxarspråk: ”Roll with the punches”. Man får ta det som det kommer men ducka för de värsta snytingarna.

Owe Thörnqvist säger att sambon Berit Gullberg kompletterar honom.
Foto: AXEL ÖBERG

Owe Thörnqvist gjorde Melodifestivaldebut

14-15 maj är det dags för nästa show ”Boogieman 89:e ronden” på Scala i Stockholm med nya kapellmästaren Jonas Thorell och bandet ”The Mad Men Band”.

– Sen fortsätter vi med en miniturné i höst och bygger på med ett 90-årsfirande i Stockholm nästa år. Då kan jag stå på scen på födelsedagen och slippa bre smörgåsar åt en massa gäster. Så har jag gjort sedan jag fyllde 50.

Förra året gjorde Owe melodifestivaldebut med låten ”Boogieman blues” och en ny generation fick upp ögonen för hans musik. En ny ”fanklubbskrets”, som hans sambo Berit Gullberg säger.

– Folk berättar att deras barnbarn grät hejdlöst när Owe inte vann. Han har fått så många roliga bilder, teckningar och brev att vi höll på att skratta ihjäl oss, det var helt underbart.

Kanske blir det fler gånger, avslöjar han.

– Man kan aldrig vara säker när det gäller mig. Bland musiker, speciellt jazzmusiker, ser man ner lite på den sortens tävling, men i stunden ingivelse kan allt hända.

Owe Thörnqvist börjar sjunga på låten och slutar inte förrän han tappar bort en av verserna.

– Det blev en jättepeak efter Melodifestivalen för min musik. Men jag är ju inte så bra på det här med sociala medier, så det tynade av litegrann.


LÄS MER: Owe Thörnqvist blind på ett öga – får hjälp 


Hur snabbt skriver du en låt?

– Väldigt snabbt. Men jag är också väldigt otålig så blir det inte 36 takter under en dag stoppar jag bara biten i byrålådan. Det borde bli ett tv-program: ”Bitar i byrån”. Ibland är det bara fem streck och några noter och ibland är det flera verser.

– När Lennart Hellsing var 93 år och fick frågan vad han skulle göra svarade han: ”jag tänkte ta ett sabbatsår”. Jag skulle också behöva ta ett sabbatsår och skriva klart alla fragment i ett tv-program. Det vore en rogivande sysselsättning under mitt 90:e levnadsår.

Skriver du fortfarande låtar varje dag?

– Ja, Benny Andersson, som föreslog att jag skulle vara första namn i Swedish Music Hall of Fame, tycker att man ska spela varje dag och det tycker jag också. Springer man i gång sina kreativa flöden så – heureka! – hittar man rätt svängningstal. Berit har eget teaterförlag och jobbar lika mycket som jag.

Och det är fortfarande lika kul?

– Kul ja! När det svänger. Det är en obetalbar bonus att ha fått en talang, som var en hobby som blev ett yrke, som fortfarande gör så man kan umgås med folk och skapa lite högre tonalitet i tillvaron. Det är ett uppåttjack.

Några veckor tidigare har han skrivit en låt om Trump. Florida tillhör delstaterna som röstade fram presidenten, men Owe är minst sagt skeptisk. Låten börjar med raderna ”Och så hände det som aldrig borde ha hänt. Förenta staterna, de valde till president…” och handlar om USA som enligt Owe faller samman under Trumps ledning.

– Detta kaos, denna brist på etik, brist på riktlinjer, brist på sammanhållning. Det är brist på det mesta. Trump har skurit i kulturbudgetar och förstör alla miljöuppbyggande idéer som Obama och andra presidenter ligger bakom. En lirare som kommit in med hela sin såpopera i Vita huset och säger ”you’re fired, you’re fired, but you are hired” med en jäkla fermitet.


Foto: AXEL ÖBERG

Owe och Berit träffades i Göteborg under en direktsändning. Hon ledde ”Gomorron Sverige” i SVT och han var gäst.

– Owe tog ju över väldigt mycket och efteråt tyckte delar av redaktionen att jag släppt honom alldeles för långt. Men det är svårt att stoppa en människa med en sådan berättartalang, säger hon.

Samma morgon var även politikern och Berits barndomsvän Anna-Greta Leijon gäst. Efter programmet tog hon och Owe sällskap till flygplatsen. Men Owe satt och skruvade på sig och pratade om ”vänner han borde besöka i Göteborg”.

– Till slut sa Anna-Greta: ”Nu är det du som tar en taxi tillbaka för jag såg nog vad som hände mellan dig och Berit”.

Och det gjorde han?

– Ja, och sen gick vi på tedans.

Inför nyår samma år bjöd Owe ner Berit till Malmö och hans show på Kronprinsen. Men ett missförstånd höll på att sätta punkt för romansen innan hon ens kommit dit. När Berit ringde till hotellrum svarade nämligen en okänd röst.

– En jättehes person som lät som en påverkad kärring sa ”nej, Owe inte här just nu”. Så då åkte jag inte.

När Owe fick tag på Berit förklarade hon att hon inte ville komma om han hade någon annan på rummet.

– ”Men herregud” sa Owe, ”det är ju min son som är i målbrottet”.


 LÄS MER: Owe Thörnqvists kamp efter olyckan 


I år har de varit ett par i 34 år.

– Man får jobba på det, säger Berit. Och försöka förstå hur den andra känner. Det är nog hemligheten.

– Jag håller med, säger Owe. För hemligheten är att hålla med. Hålla om och hålla med.

En stund senare när vi gått ut för att ta bilder vid poolen säger han att Berit kompletterar honom.

– Mig och mitt humör. Hon tar det mesta på volley, har humor och en omvärldsanalys som stämmer med min. Och blir det för stora skillnader sover vi i varsitt rum ett tag.


Foto: AXEL ÖBERG

En gång fick humöret honom bojkottad från folkparkerna.

– Det var ”smällen i Pålsboda” då jag tuktade en gapig yngling som förstörde en show med Lill Lindfors.

När mannen vägrade vara tyst hjälpte Owe honom upp på scen.

– ”Hörrudu”, sa jag. ”Du ska be publiken om ursäkt för du har förstört showen”. ”Vilken show”, svarade han. Och då ”PANG” gav jag honom en flara.

– Det var ju olyckligt och blev polisanmält. Jag fick agera min egen försvarsadvokat och frågade domaren om han skulle gilla att någon förstörde hans show. ”Nej”, sa han. ”Då kan det utlösas häftiga ting”, fortsatte jag. ”Domaren kanske blir arg och dunkar i bordet. Jag blev arg och dunkade någon på nöten”. Straffet blev ganska milda 800 kronor. Stor slant på den tiden, men värt besväret.

Är det något du ångrar från karriären?

– Ja, jag ångrar att jag inte tog Stikkan Andersson i hand när han bjöd in mig och Tore Skogman till en krog i Stockholm och ville bilda ett musikförlag. Jag hade hört den där Stikkan och tyckt att han spelade ganska sunkig gitarr så ”njaa” tänkte jag. Det är min stora ånger när man såg hur det gick.


LÄS MER: Owe Thörnqvist sjuk – tvingas ställa in i TV4 


FAKTA: OWE THÖRNQVIST HAR REST TILL FLORIDA SEDAN 1951

Owe Thörnqvist, 89, började sin karriär i en dansorkester och som låtskrivare i Uppsala där han under 1950-talet studerade filosofi, psykologi och sociologi vid universitet.

Han har varit folkkär artist i över 60 år och bland annat hedrats med Evert Taube-stipendiet, Uppsala Kommuns förtjänstmedalj, H.M. Konungens medalj i 8:e storleken och Cornelis Vreeswijk-stipendiet.

Hans kanske mest kända låt ”Varm korv boogie” skrevs som en protestlåt mot förbudet att sälja korv ur låda på magen. Andra kända låtar är ”Dagny”, ”Rumba i Engelska parken” och ”Loppan”.

Som ung var han också en lovande boxare, blev uppländsk junior- och distriktsmästare, gick totalt ett 30-tal amatörmatcher och har boxat mot vännen Ingemar ”Ingo” Johansson.

Owe Thörnqvist landsteg som sjöman i Tampa, Florida, för första gången 1951. 

I Miami såg han 1959 en show med den amerikanska satirikern och politiska aktivisten Lenny Bruce.

– Att man kunde läsa saker i tidningen och kommentera det på ett roligt sätt var ju fiffigt för då behövde man inte skriva så många nya låter. Folk sa nämligen att ”Owe förnyar sig aldrig”. Nej, men vad fan då pratar jag väl i stället då, tänkte jag och blev Sveriges första stand up-komiker. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.