Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväntade scenen i nya ”Beck”-filmen på C More

Peter Haber som Martin Beck och Anna Asp som Jenny Bodén.
Foto: Johan Paulin/C More
Ingvar Hirdwall fortsätter som karaktären Grannen.
Foto: Johan Paulin/C More

Peter Haber har spelat Martin Beck i 40 ”Beck”-filmer. 

Nu väntar livsomvälvande förändringar för den folkkära rollfiguren. 

– Många tittare kan nog känna viss oro, säger Niva Westlin Dahl, exekutiv producent för ”Beck”-filmerna. 

Vi vill varna för spoilers i artikeln.

När Peter Haber, 67, firade 20 år som Martin Beck lämnade den folkkära rollfiguren livet som polis och blev pensionär. Det höll inte särskilt länge, men gav ”lite ny eld åt det hela på något sätt”, som Peter Haber sade när vi pratade i december 2017. 

Nu väntar ytterligare förändringar, och det i samband med ett nytt jubileum. 

I går hade den 40:e ”Beck”-filmen med Peter Haber i huvudrollen premiär på C More. Numera är Martin Beck rotelchef, fast ändå och fortsatt involverad i sin forna grupps arbete. 

Efter ett för alla överraskande och sällsynt brutalt brottsfall som involverar ett dött spädbarn slappnar Martin Beck på sedvanligt vis av med något starkare i glaset på sin balkong. Beck munhuggs en aning med sin granne, spelad av Ingvar Hirdwall. 

Stämningen är god. 

Sedan faller Martin Beck samman. 

Den sista bildrutan i ”Beck - utom rimligt tvivel” är på Martin Becks livlösa kropp. 

Tomas Michaelsson på produktionsbolaget Filmlance är mångårig producent för ”Beck”-filmerna. 

– Det är startskottet för en ny situation för Martin Beck. Det här är en person som är sitt jobb. Han har försökt säga upp sig, men det gick inte. Är det först när han dör som han är klar med sitt jobb? Jag vet inte. Kanske. Det här ändrar livet för honom på ett sätt som kommer bli en stor grej i filmerna. 

Går det att göra ”Beck” utan Martin Beck?

– Jag tror att allting går. Folk sa att ”Beck” som filmserie skulle tappa när Gunvald dog. Det blev tvärtom. Nu heter i och för sig inte filmserien ”Gunvald”, så svaret på frågan är: allting går, så länge när man kommer på något som är bättre och man är trogen sina grundvärderingar. 

Niva Westlin Dahl är exekutiv producent för de nya ”Beck-filmerna på C More och TV4. - Martin Beck är såklart en central och älskad karaktär i de 40 filmer som finns ute nu. Sedan har ”Beck”-universumet ju många andra spännande och väl etablerade karaktärer och det skulle kanske kunna gå att göra ”Beck”-film utan Martin Beck. Men det får vi och tittarna se om vi väl hamnar där.

Hur tror du att Martin Becks kollaps kommer påverka intresset för de två filmer som finns inspelade men ännu inte sänts?

- Det vi vet är att Martin Beck är en väldigt omtyckt karaktär men han är också en människa med allt vad det innebär. Vi kan alla drabbas och anhöriga blir sjuka. Det hör till livet. Många tittare kan nog känna viss oro men vi är säkra på att man vill se hur det här utvecklas i de kommande filmerna.

Fanns det någon tvekan kring att ha med kollapsen?

- Nej, vi vill att ”Beck”-filmerna ska spegla verkligheten, att människor drabbas av olyckor och sjukdom sker runtomkring oss dagligen.

”Beck” 2020-2021 på C More

# Under hösten och vintern 2020/2021 sänds fyra nya ”Beck”-filmer på C More. Den första, ”Beck – Undercover”, hade premiär 6 november. ”Beck – Utom rimligt tvivel” blev tillgänglig 4 december, medan den tredje, ”Beck - Döden i Samarra”, har premiär 1 januari 2021. 


# De skådespelare som återvänder i sina roller inkluderar Peter Haber (Martin Beck), Jennie Silfverhjelm (Alexander Beijer), Kristofer Hivju (Steinar Hovland), Måns Nathanaelson (Oskar Bergman), Elmira Arikan (Ayda Cetin) och Anna Asp (Jenny Bodén). Även Rebecka Hemse och Ingvar Hirdwall, som spelar Martin Becks dotter Inger samt Becks granne, medverkar i filmerna, precis som Jonas Karlsson, som fortsätter spela Klas Fredén. Ny i huvudensemblen är Martin Wallström, bland annat känd från tv-serien ”Mr. Robot”, som rollfiguren Josef Eriksson. 


# Pontus Klänge och Lisa Ohlin regisserar två filmer var. Johan Bogaeus, Veronica Zacco, Fredrik Agetoft och Stefan Thunberg är filmernas manusförfattare och har skrivit var sin film. Producent är Tomas Michaelsson på Filmlance. 

”Beck”-författaren Maj Sjöwall död
Vad är receptet bakom en framgångsrik julkalender? Och vad visste vi inte om julklassikern “Tomten är far till alla barn”? Och vilken är den bästa TV-serien att se i jul? Det och mycket mer kan du få svar på i Spoiler alerts julspecial.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.